Fıtık

Fıtık

Kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyen fıtık, iç organlardan bir bölümünün, genellikle bağırsağın bir parçasının doğal ortamından dışarı çıkması, deri altında şişlik yaratması olarak tanımlanır. Herni ya da fıtık olarak bilinir.

BÖLÜM 1
Fıtık neden olur?

  • Ağır yük kaldırmak
  • Ikınma
  • Gebelik
  • Öksürük
  • Karın içinde sıvı birikimi
  • Hızlı kilo alma

BÖLÜM 2
Fıtık belirtileri nelerdir?

Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtiler olur.

BÖLÜM 3
Fıtık çeşitleri nelerdir?

  1. Karın fıtığı: Karın duvarını oluşturan kasların zayıf bir noktadan karın boşluğundan dışarı çıkmasıdır. Fıtıklar kendiliğinden, travmaya bağlı olarak ya da önceden geçirilmiş bir ameliyat bölgesindeki kesiler sonucu ortaya çıkabilir.
  2. Kasık fıtığı: Kasık bölgesinin sağında, solunda ya da her iki tarafında görülebilir ve karın içi basıncın artması ile ortaya çıkar. Karnın ön duvarında bulunan erkeklerde spermatik kordun, kadınlarda ise uterusu yerinde tutan bağlardan birinin geçtiği açıklık, zayıf bir bölge olduğu için fıtıklar genellikle bu bölgelerde olur. 
  3. Bel fıtığı: Bel fıtığı omurga üzerinde bulunan omurlar arasında gelişir.Omurların arasında bulunan, birbirine bağlayan ve esneklik sağlayan jel doku, yaşlılığa bağlı olarak su kaybeder ve bunun sonucunda doğal konumundan çıkarak bel fıtığını oluşturur. Çoğunlukla bel bölgesinde ağrıya, ayaklarda ve bacaklarda uyuşmaya, ayaklarda güçsüzlüğe sebep olur. 
  4. Boyun fıtığı: Omurga üzerinde bulunan omurlar birbirine bağlıdır ve bu bağlar zedelendiğinde pozisyonunu kaybederek omurlar arasından çıkar ve sinirler kayar. Kollarda ağrı, sızlama, his kaybı gözlemlenir. Tanı içi fiziksel muayene ve radyolojik görüntüleme yapılır. Çoğunlukla fizik tedavi ile fıtık önlenebilir. Önlenemeyen durumlarda cerrahi müdehalede bulunulur.

BÖLÜM 4
Fıtık tedavisi nasıldır?

Bazı durumlarda egzersiz, fizik tedavi ya da ilaç tedavisi ile geçse de bu yöntemlere yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi operasyon yapılır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Diyabet
Sinüzit
Klamidya