Taşikardi

Taşikardi

Kalbin normal değerlerinden daha hızlı atması sonucu gelişen ritim bozukluğuna taşikardi denir. Dünya genelinde ve ülkemizde oldukça yaygın bir kalp problemidir. Normal olarak bir insan kalbi 50-100 arasında atar. Bu değerlerin altında kalan atım sayısına bradikardi, üstünde kalan atım sayısına da taşikardi denmektedir. Kalpte gelişen bir anormallik nedeniyle kalp hızını artıran elektrik sinyali üretilir. Önlem alınmaması halinde kişide ciddi kalp fonksiyonu bozukluklarına neden olabilmektedir. Stres ve sigara her hastalıkta olduğu gibi taşikardinin de başlıca nedenleridir. Hastalık tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına (inme, kalp yetmezliği, kalbin aniden durması) sebebiyet vermektedir. Tedavi sürecinde ilaç reçete edilir veya cerrahi operasyon uygulanabilir. Erken teşhiste, tedavideki başarı oranı yükselmektedir.

BÖLÜM 1
Taşikardi Türleri Nelerdir?

Atriyal Fibrilasyon

Kalbin üst odacıklarında bulunan kalp kulakçığındaki (atriyum) düzensiz elektriksel uyarıların neden olduğu geçici bir kalp sorunudur. Ancak tedavi edilmediği taktirde bu sorun kalıcı olabilmektedir. Çok fazla alkol tüketen, KALP kapakçığında problemi olan, hipertirodi bulunan kişilerde yaygın olarak görülmektedir.

Atriyal Çarpıntı

Atriyal fibrilasyon ile benzerlik gösterir, ancak bu türdeki çarpıntı daha az kaotiktir. Atriyal çarpıntısı olan kişilerde kalp kulakçığı düzenli fakat çok hızlı şekilde atar. Hızlı atımlar, kalp kulakçığında zayıf kasılmalara neden olmaktadır. Bu tür genellikle kendiliğinden geçer, fakat bazı durumlarda hastanın tedaviye de ihtiyacı olabilmektedir.

Supraventriküler Taşikardi

Ventriküllerin üst kısmında başlar ve anormal seviyelerde hızlı kalp atışlarına sebep olur. Doğum kusuru olarak görülmektedir ve genellikle doğumun gerçekleştiği sırada kalbin iç kısmında anormal devrelere sahip olunmasından kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda vücudun geri kalan bölümüne yeterli seviyede kan akışı sağlanamaz. 1-2 dakika sürebileceği gibi belirtiler günlerce de devam edebilmektedir.

Ventriküler Taşikardi

Bazı durumlarda acil müdahale gerektiren taşikardi türüdür. Kalbin düşük odacıklarında anormal seviyelerde elektrik sinyalleri ortaya çıkar ve bu durumda nabız hızlanır, vücuda yeterli kan pompalanması engellenir.

Ventriküler Fibrilasyon

En tehlikeli taşikardi türü olan ventriküler fibrilasyon, ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Kalp krizi esnasında veya öncesinde kişide görülebilir. Bu türde sağlık problemi olanlar, genellikle ciddi kalp rahatsızlığı bulunan hastalardır. Taşikardi esnasında, hızlı ve kaotik elektriksel uyarılar vücuda yeteri kadar kan pompalanmasını engeller.

Sinüs Taşikardisi

Kalbin normal atım hızından kat ve kat daha hızlı kalp ritimi gelişir. Kalp kası boyunca hareket ederek kalbin atmasını sağlayan sinüs düğümünde, normalden daha fazla elektriksel uyarılar oluşur.Sinüs düğümü ile ilgili sorunlar yaygın olarak sinüs taşikardisine neden olmaktadır. Doktorlar, bu tür hastalar için kalsiyum kanal bloker reçete etmektedir.

BÖLÜM 2
Taşikardinin Nedenleri

  • Herhangi bir kalp hastalığI kalp dokularında hasar meydana gelmesi
  • Anemi (kansızlık)
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Ani stres, endişe ve korku hali
  • Çok fazla alkol ve sigara kullanımı
  • Aşırı kafeinli içecek tüketimi
  • Kokain vb. uyarıcı madde kullanımı
  • Yüksek ateş
  • Doğum öncesi kalp rahatsızlıkları
  • Elektrolit dengesizliği
  • Konjenital anormalliği
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Aşırı aktif olan tiroid yani hipertiroidizm

BÖLÜM 3
Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

  • Hızlı nabız atması
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı
  • Bayılma
  • Rahatsız edici düzeyde kalp atışı
  • Göğüs bölgesinde ağrı

BÖLÜM 4
Taşikardi Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kalbin normal değerlerinden daha hızlı atması nedeniyle doktora başvurulduğunda öncelikle fiziki muayene uygulanır. Hastanın tıbbi geçmişi hakkında bazı sorular yöneltilir. Verilen yanıtlara ve anlatılan belirtilere göre bazı kalp testleri uygulanır.Bu testler:

Elektrokardiyogram (EKG) : Taşikardi teşhisin kullanılan en yaygın testtir. İşlem sırasında kollar ve göğüse küçük sensörler yerleştirilir, bu sensörler kalbin elektriksel aktivitesini ortaya çıkarır.

Holter monitör : Holter isimli bir cihaz vücuda bağlanır. Bu alet 24 saat hastanın üzerinde kalır ve kalp atış hızını ölçer. Çıkan sonuca göre taşikardi teşhisi konulabilir.

Elektro fizyolojik test : Doktor, koyulan teşhisi doğrulamak amacı ile elektro fizyolojik test yapabilir. test sırasında kol, kasık ve boyuna esnek ince tüpler yerleştirilir. Bu tüpler kalpteki birçok noktaya yönlendirilerek, elektriksel uyarılar haritalandırılır.

Ekokardiyam : Kalpte gelişen bazı anomalilerin kan akış hızını etkileyip etkilemediği ekokardiyam testi ile görüntülenir. MR ve BT aracılığı ile hastadan kalp çevresindeki görüntüleri elde eder.

BÖLÜM 5
Taşikardi Tedavisi

Hastalığın tedavisi sırasında hastalığa neden olan faktör giderilmeye ve kalp atış hızı yavaşlatılmaya çalışılır. Böylece ileride gelişecek komplikasyonların önüne geçilmiş olur. Kalp atış hızını normal seviyelerde tutmak için bazı ilaçlar reçete edilir. Kalbin hızlı atışını yavaşlatmanın yöntemleri:

Vagal manevralar : Doktor, vagal manevralar olarak bilinen öksürük hareketlerinin yapılmasını ister. Yapılan bu manevralar ile kalp atış hızının düzelmesi beklenir.

İlaçlar :  Vagalmanevraların fayda sağlamadığı durumlarda anti-aritmitik içerikli ilaçlar doktor tarafından reçete edilir.

Kardiyoversiyon:  Reçete edilen ilaçların kullanımı dışında doktor kardiyoversiyon aracılığı ile kalbe şok verir. Verilen şokla kalp ritim hızı normal haline dönebilir.

Kardiyak ablasyon: Doktor bu yöntemde, kol, boyun ve kasıklara kateter yerleştirir. Yerleştirilen kateterler sayesinde kalbe aşırı elektrik sinyallerinin gönderilmesi engellenir. Bu işlem için herhangi bir ameliyat gerekmez.

Kalp pili: Bazı taşikardi vakalarında tedavi amacıyla kalp pili kullanılmaktadır. Deri altına yerleştirilen bu cihaz, anormal bir kalp atışı algıladığında devreye girerek kalbin normal şekilde atmasına yardımcı olur.

Cerrahi tedavi: Birden fazla elektrik yolu taşikardiye neden oluyorsa bu durumda ameliyat gerebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya