Stratüs Bulutları

Stratüs Bulutları

  Stratüs, net bir şekle sahip olmayan gri tabanlı ve alçak bulut örtüsüdür. Seyrek bir çisenti ya da yavaş yavaş yağan bir kardan daha fazla yağış taşımaz. Tüm bulut cinsleri arasından en alçakta bulunandır. Yer seviyesine indiğinde sis veyahut mist olarak adlandırılır. Yerden 2000 metreye kalan olan yüksekliklerde bulunabilir. En sık kıyı bölgelerinde ve dağlarda görülür. Konveksiyon bulutlarının meydana getirdiği havalarla karşılaştırıldığında stratüs daha istikrarlı bir havayı işaret eder.

BÖLÜM 1
Stratüs Bulutları Nasıl Oluşur

  Bütün bulutlar gibi stratüs, havanın, içerdiği su buharlarının bir bölümünün su damlalarına dönüşecek derecede soğumasıyla oluşur. Stratüsün oluşumunda farklı olan, birbirinden ayrı bölgelerin değil geniş bir bölgenin soğumasıyla oluşmasıdır. Bu kadar geniş bir havanın soğuma yollarından biri ise havanın tümünün aynı anda yükselmesidir. Bu, havanın kendinden daha serin bir havayla temasa geçmesiyle gerçekleşebilir. Serin hava ağır olduğu için yerde kalma eğilimi gösterirken ona görece daha sıcak olan hava soğuk havanın üzerine doğru yükselir. Yükseldikçe soğuyan havanın basıncı düşer, bu süreç yavaş gerçekleştiğinde, soğuma gökyüzünü kaplayacak şekilsiz bir tabaka halini alır.

BÖLÜM 2
Stratüsün Sis veya Mist Olarak Adlandırılması

  Stratüsün temeli nadir olarak 500 metreyi aşar. Yeryüzüne inerek bizimle aynı seviyeye inen tek bulut cinsidir. Stratüsün yere indiğinde aldığı isim sis veya misttir. Stratüsün görüş alanını ne kadar daralttığına göre sis veya mist olarak adlandırılır. 

  • Sis: Görüş mesafesi bir kilometreden az olduğunda stratüsün yeryüzündeki aldığı isimdir.  En yaygın İki sis çeşiti: 
  •     Adveksiyon (taşınım) sisi, yere yakın bulunan nemli havanın daha soğuk bir yüzeyin üzerine çıkkmasıyla oluşur. Genel olarak ılık bir deniz üzerindeki havanın, daha soğuk havanın olduğu bir yüzeye sürüklenmesiyle oluşur. Ilık denizden dolayı nemlenen hava soğudukça sis oluşturur. Denizle olan ilgisinden dolayı taşınım sisine deniz sisi de denilmektedir. 
  •    Radyasyon (ışınım) sisi, kara yüzeyinde ve bulutsuz gecelerde meydana gelmektedir. Toprağın ışınımla ısı bıraktığı vakitte üzerinde bulunan hava kütlesinin soğumasıyla meydana gelmektedir.  

Yaygın olan iki sis çeşiti dışında, buhar sisi, yamaç sisi ve donduran sis adında sis türleri de bulunmaktadır. 

  • Mist: Görüş mesafesi bir ile iki kilometre arasındayken stratüsün yeryüzünde aldığı isimdir. 

BÖLÜM 3
Stratüsün Türleri

  Stratüsün nebulosus ve fraktus olmak üzere iki türü vardır:

  1. Nebulosus: Stratüsün en sık görülen türüdür. Gri renkli ve şekilsiz bir tabaka halindedir.
  2. Fraktus: Bulut tabakasının bir bütün halinde değil de birbirinden ayrı ayrı gri renkli tabakalar halinde olduğu durumdur. Stratüs fraktus, yağış getiren bulutların altındayken ismi pannus olmaktadır. Kalın bulut tabakaları olmasalar da üzerindeki bulutun altında oldukça karanlık bir görüntüye sahip olurlar.

BÖLÜM 4
Stratüs Çeşitleri

 Stratüsün opakus, translusidus, undulatus olmak üzere üç çeşiti vardır.

  1. Opakus: Aynı zamanda nebulosus olarak adlandırılan bir türdür. Stratüs nebulosusda açık ve koyu bölgeler, kümeleşmeler veya bazı bölgelerinde renk tonu değişimleri yoktur, Gri, kalın, boşluksuz bir tabaka halindedir.
  2. Translusidus: Stratüsün bu çeşitinde tabaka, Güneş'i veya Ay'ı görebileceğimiz kadar ince haldedir.
  3. Undulatus: Stratüsün en az rastlanan çeşitidir. Undulatusta tabakanın yüzey kısmında dalgalanmalar vardır. Genelde stratüsün yüzeyi bu dalgalanmaları göstermeyecek kadar belirsizdir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Editör
Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi