Selülit

Selülit

Selülit, bağ dokusu yangısı olarak tanımlanan, metabolik bozukluktur. Deri altında yağ hücrelerinin kontrolsüz birikmesi ve bazı bölgelerde kan dolaşımının bozulması selülit oluşmasına neden olur. Sorun ilerledikçe deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümü oluşur. Kadınların sık maruz kaldığı selülitin hareketsiz yaşam, yanlış beslenme, hormonal problemler ve genetik gibi birçok nedeni vardır. Şişmanlarda görülme sıklığı fazla olduğu düşünülse de aslında şişmanlıkla selülitin alakası yoktur. Selülit şişmanlarda görüldüğü kadar zayıflarda da görülür. Kalça, baldır, üst bacak gibi alanlarda görülür. Gebelik ve menopoz dönemlerinde var olan selülitlerde artış gözlemlenebilir. 

BÖLÜM 1
Selülit Çeşitleri

1.Tip Selülit: Selülitin başlangıç aşamasıdır. Daha çok kilo problemi yaşayan kişilerde görülen tipte sorunlu bölge elle sıkıldığında ciltte yumrular fark edilir. Selülit yapı olarak yumuşak ve kaygandır. Başlangıç aşaması olduğu için basit tedaviler ile kontrol altına alınabilir.

2.Tip Selülit: Genelde varisle bir arada görülür. Hormonal sorunlar, stres gibi durumlar tetikler. Kadınların büyük kısmında görülen selülit çeşididir. Bacaklardaki kılcal damarlar oldukça belirgindir. Egzersiz, yürüyüş, dengeli beslenme, mezoterapi gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.

3.Tip Selülit: Yumuşak doku zaman ilerledikçe nödülleşerek sertleşir. Kilo problemi olmayan aktif kadınlarda bile görülebilir. Tedavide özel geliştirilmiş kremlerle masaj, mezoterapi gibi yöntemler kullanılır.

BÖLÜM 2
Selülitin Nedenleri

Genetik yatkınlık: Selülit için en önemli faktörlerden biridir. Metabolizmanın hareketi yağın deri altına dağılmasını ve dolaşım seviyesini etkileyerek selülit riskini oluşturabilir. 

Hormonlar ve yaş: Hormonal problemler selülit oluşumunda etken faktördür. Özellikle östrojen hormonunun fazla salgılanması selülit oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir. Ayrıca tiroid hormonları, insülin, noradrenalin ve prolaktin hormonları da selülit oluşumunda önemlidir. Hormonlar haricinde yaş ilerledikçe cilt daha elastik ve ince bir hal alır. Bu durum sarkma riskini arttırarak selülite neden olur.

Sağlıksız yaşam tarzı ve Sağlıksız beslenme: Sağlıklı yaşam tarzı, aktiflik selülit oluşumu riskini azaltabilir. Sağlıklı yaşam tarzıyla birlikte sağlıklı bir diyet selülit üzerinde oldukça etkilidir. Aşırı karbonhidrat, yağ ve tuz tüketen kişilerde selülit gelişme riski daha fazladır. 

Stres: Stres diğer etkenler gibi selülit üzerinde olumsuz bir risktir. Birçok rahatsızlığı tetiklediği gibi selülit oluşumunu da tetikler. Stresle mücadele edilirse selülit riski de ortadan kalkabilir.

Selülitin diğer nedenleri

  • Bazı ilaçlar
  • Aşırı kilo
  • Vücutta toksin
  • Gebelik 
  • Menopoz,Ameliyatlara bağlı gelişen enfeksiyonlar
  • Deri yaralanmaları
  • Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları
  • Deri altı kemik enfeksiyonu

 

BÖLÜM 3
Selülit Belirtileri

Hafif yani tip 1 selülitte sorunlu bölge elle sıkıldığında portakal kabuğu görüntüsü ortaya çıkar. Diğer tiplerde ise bölgede çukurlaşma, buruşukluk fark edilebilir. Bunların haricinde,

  • Isı fazlalığı
  • Kızarıklık
  • Şişme
  • Deride kırmızı çizgiler
  • Dokununca ağrı ve acıma hissi ortaya çıkabilir.

 

BÖLÜM 4
Selülit Tanısı İçin Hnagi Bölüme/Doktora Gidilir?

Selülit tanısı ve beraberinde tedavisi için hastanelerin Estetik Bölümüne başvurulması gerekir. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra altta yatan nedene göre başka bölümlere sevk yapılabilir.

BÖLÜM 5
Selülit Tanısı

Selülit tanısında doktor fiziksel muayene yaptıktan sonra tıbbi geçmiş hakkında bilgi edinir. Ardından enfeksiyonların kan dolaşımını etkilediği düşünülüyorsa kan testi, kemik enfeksiyonundan şüphelenilmişse görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Ayrıca bölgeden sıvı alınarak incelemesi yapılabilir.

BÖLÜM 6
Selülit Tedavisi

Akustik dalga tedavisi: Bölgeye ses, basınç ve şok dalgaları uygulanarak selülit tedavi edilmeye çalışılır. Yapılan çalışmalar tedavi yönteminin selülit üzerinde başarılı olduğunu göstermektedir. 

Subsizyon: Deri altına bir iğne sokularak gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Yağ hücrelerini parçalarına ayıran fibroz bağ dokusu bantlarını koparmak için uygulanır. 

Ultrason dalgaları: Selülit tedavisi için ultrason iki tipte uygulanır. Düşük frekanslı ses dalgalarıyla daha yüksek frekansta ses dalgaları birlikte kullanılarak yağ hücreleri parçalanır. Tedavinin amacı adrenalin hormonu salgısını arttırmaktır. 

Lazer tedavisi: Selülit tedavisinde geçici bir uygulamadır. Belirtiler geçici olarak hafifletilebilir. 

Masaj: Selülitten etkilenen bölgeler için geliştirilmiş masaj aletleriyle cildi toparlamak ve sıkılaştırmak hedeflenir. Tedavi 10-12 seans kadar sürer ve her bir seans yaklaşık 30-45 dakika içinde tamamlanır. Masaj aletlerine destek olarak yağlar ve egzersizler kullanılabilir.

 

BÖLÜM 7
Selülit İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Yeşil çay: Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak yağ yakımı hızını arttırır. Bu sayede yağı emen enzimler aktifliği azaltılır. Günlük 3 fincan yeşil çay tüketilerek selülit tedavisine destek olunabilir.

Elma sirkesi: Elma sirkesi bir miktar bal ile suya karıştırılarak karışım sorunlu bölgeye sürülür. 10 dakika kadar bekletilip bölge ılık suyla temizlenir. Selülitlerin tamamen geçmesini sağlamasa da görünümünde düzelme sağlayacaktır.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı selülitli alanlara masaj yapılarak uygulandığında bölgenin nemlenmesini sağlayacaktır. Bölgeye fırçalama yöntemiyle de kullanılabilir. Fırçalama yönteminde cilt altında toplanan toksinlerin bölgeden uzaklaşması daha kolay olur.

Susam yağı: Cilt altına etki eden susam yağı ile bölgeye 15 dakika kadar masaj yapılır. 1 saat bekletildikten sonra bölge bol ve ılık suyla yıkanır. 3 ay boyunca düzenli uygulandığında başarılı sonuç elde edilebilir.

Limon yağı: Bölgede toplanan ve selülite neden olan yağların yakılmasını kolaylaştırır. Hakiki zeytinyağı ile aynı ölçülerde karıştırılarak masaj şeklinde bölgeye uygulanır. Yarım saat bekletilerek bölge ılık suyala yıkanır.

 

BÖLÜM 8
Selülit İçin Maske Tarifleri

Kakaolu selülit maskesi: 20 gr kakao, 2 şeker kaşığı biberiye yağı, 2 şeker kaşığı tarçın yağı, 2 şeker kaşığı karabiber yağı bir kap içinde homojen şekilde karıştırılır. Hazırlanan karışım selülitli bölgeye masaj yapılarak uygulanır. 60 dakika kadar bekletildikten sonra karışım ılık suyla yıkanır.

Naneli selülit maskesi: 1 çorba kaşığı nane yağı, 1 çorba kaşığı su, 1 çorba kaşığı sirke karıştırıldıktan sonra bölgeye uygulanıp 60 dakika bekletilerek yıkanır.

Zencefilli selülit maskesi: 2 çorba kaşığı toz zencefil ve 2 çorba kaşığı susam yağı macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Bölgeye hafif masaj hareketleriyle sürülüp 30 dakika bekletilip yıkanır.

Mandalina yağı ve killi selülit maskesi: 1 yemek kaşığı beyaz kil, 1 yemek kaşığı mandalina yağı, 1 yemek kaşığı tarçın yağı ve 1 kahve fincanı su homojen şekilde karıştırılarak sorunlu bölgeye sürülür. Bölge strech filmle sarılarak 60 dakika beklenir. Bekleme süresi tamamlanınca ılık suyla yıkanır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya