Saç Ekimi

Saç Ekimi

Saç ekimi kişinin kelliğe dirençli olan başın arka tarafından iki kulak arasından alınan saç köklerinin saçsız alanlara nakledilmesiyle gerçekleştirilen estetik bir uygulamadır. Toplumda saç dökülmesi ve kellik pek çok kişiyi etkilemektedir.Özellikle erken yaşlarda başlayan saç dökülmesi kişinin kel kalma riskini arttırmaktadır. Bu sorun daha çok erkeklerle anılsa da, kadınlarda saç dökülmesinde muzdarip olabilir. Kilo sorunları, kullanılan bazı ilaçlar, genetik özellikler, beslenme, gebelik ve emzirme, stres gibi unsurlar saç dökülmesi nedenleri olarak sayılabilir. Saç ekimi saç dökülmesi sorunu olan kişilere kalıcı çözüm sunmaktadır. Yeni ekilen saç kökleri genetik olarak dökülmeyen özelliğe sahip olduğundan, kellik riski kalıcı olarak ortadan kalkmaktadır.

Saç ekimi alanında yeni geliştirilen teknikler kişilerin iz kalmadan, acı hissetmeden bu uygulamayı yaptırmasına olanak sağlamaktadır. Hastanın doğru analiz edilmesi, saç dökülmesinin nedeninin belirlenmesi, saçların ve başın yapısı, alın çizgisi, saç köklerinin durumu gibi etkenler başarılı bir saç ekiminin önemli aşamalarıdır. Saç ekim uzmanı ve ekibinin deneyimli olması, saç ekiminin hatasız bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

BÖLÜM 1
Saç Ekimi Yöntemleri

Saç ekimi geçmişte FUT tekniğiyle yapılırken, günümüzde daha çok FUE tekniği ile yapılmaktadır. FUE tekniği hem izsiz olması, hem de sağladığı kolaylıklar nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir. İki yöntem arasında sadece saç köklerinin toplaması aşamasında farklılık olsa da, FUE tekniği daha avantajlıdır. Kişilerin saç ekimi yaptırmaya daha kolay karar vermesine de yardımcı olur. Saçlarda daha doğal bir görünüm elde edilebilir.

FUT yönetimi (Klasik şerit yöntemi): Saç ekiminde kullanılan bu yöntemde başın arkasındaki iki kulak arkasından bisturi yardımıyla genişliği 2 cm olan 15-20 cm uzunluğunda saçlı deri parçası çıkarılır.  Bu doku şeridinden çıkarılan saç kökleri saçsız alana nakledilir. Şeridin çıkarıldığı yerde dikişle kapatılır. Dikişler yaklaşık 15 gün sonra alınır.  Bu işlem nedeniyle saç ekimi sonrasında iyileşme süreci daha uzun sürer. Bölgede yara iyileşmesi, iz kalması gibi sorunlar yaşanabilir. Saç ekiminde bu yöntem kullanıldığında ortalama 4000 saç kökü alınabilir. Kısa saçlı kişilerde görünür yara izi kaldığından bu yöntemle yapılan saç ekiminde sorun yaşanabilir.

FUE yöntemi (Foliküler ünite ekstraksiyonu): Bu yöntem saç ekimi yaptıracak hastalarda kullanılan en konforlu yöntemdir. Saçsız alana ekilecek saça kökleri yine iki kulak arasındaki alandan alınır. Bu yöntemle başka donör alanlardan da saç kökü alınabilir. Fakat genetik olarak dökülmeyen özellikte olduğundan genellikle iki kulak arası tercih edilir. Bu sayede saç ekimi sonrasında kişilerin saçları dökülmez.

FUE tekniğinde saç köklerinin alınması için, bisturi yerine mikro motor veya manuel punch adlı cihaz kullanılır. Cihaz kullanıldığında seansta daha fazla saç kökü toplanır. Saç kökleri bu cihazla tek tek toplanır. Kişinin saçsız alanının ihtiyacına göre saç kökü çıkarılır. Yapılan tek seansta ortalama 2500-3000 adet saç kökü yani greft toplanabilir. Bu saç kökleri de ortalama 4500-11000 adet saç teli içerir. Bu oran kişinin saç yapısıyla orantılıdır. Eğer saçsız alan daha geniş olursa, ikinci bir seans yapılabilir. Bu saç ekimi planlaması sırasında kişinin saç kökü özelliklerine, saç yapısına, donör sahaya ve saçsız alan büyüklüğüne göre belirlenir.

Saç ekimi bu yöntemle yapılırsa, saç köklerinin toplandığı alanda sonradan dışarıdan görünen izler oluşmaz. İzsiz yöntem olarak bilinen FUE tekniğinde saç köklerinin alındığı bölgede sadece 1 mm den küçük beyaz izler kalır. Bunlarda saçlar uzadığında belli olmaz.

BÖLÜM 2
Saç Ekimi Aşamaları

Saç ekimi sırasında kişilerin rahatlığı ve konforu için, saç ekim merkezlerinde her şeye dikkat edilmektedir. Dış görünümün önemli hale gelmesi ve saç ekiminde FUE tekniğinin yaygınlaşmasıyla saç dökülmesi ve kellik sorunu olan kişiler saç ekimi yaptırmaya daha kolay karar vermeye başlamıştır. Bu estetik işlemde en iyi sonucu almak için saç ekimi aşamaları belli bir sırayla ve itinayla uygulanır. 

Saç çizgisinin planlanması : Saçların doğal görünmesi için saç çizgisi planlanmasının doğru yapılması gerekir. Alın ve saçlı alanın birleşimde yer alan saç çizgisinin daha önceden belirlemesi gerekir. Bu çizginin düz bir şekilde değil, kırık çizgi halinde ve üçgen çıkıntıları olacak şekilde belirlenmesi doğallığı sağlar. Bunun dışında saç çizgisine ekilecek saç tellerinin ince ve tekli olması gerekir.

Saç ekimine hazırlık aşaması : Saç ekimi planlamasından sonra kişinin hazırlıklarına başlanır. Önce saçlar kısa tıraş edilir. Ardından bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede kişilerin acı çekmeden saç ekimi yapılabilir.

Saç köklerinin toplanması : Saçsız alana ekilecek saç köklerinin toplanacağı alan belirlendikten sonra saç kökleri toplanmaya başlanır. Kesi ve dikişe gerek kalmadan FUE tekniğiyle mikro motor yardımıyla saç kökleri tek tek alınır. Mikro motorda kullanılan ince mikro punch yaklaşık 06,-0,8 mm kalınlığındadır. Bu yüzden donör alanda travma oluşmaz ve iz kalmaz. Deneyimli saç ekim uzmanı tarafından uygulanan bu aşama başarıyla tamamlanır.

Saç kökleri için kanalların açılması : Toplanan saç köklerinin ardından bunların yerleştirileceği kanalların açılmasına geçilir. Saç köklerinin hangi derinlikte ekileceği ve hangi sıklıkta ekileceği önemlidir. Bu aynı zamanda doğal bir saç ekiminin yapılmasını sağlar.

Kanallara saç köklerinin yerleştirilmesi : Açılan kanallara saç köklerinin belirlenen planla yerleştirilmesi gerekir. Sıklığı, saç tellerinin rengi, inceliği dikkate alınmalıdır. Ayrıca saç köklerinin zarar görmeden yerleştirilmesi önemlidir.

BÖLÜM 3
Saç Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Saç ekimi tamamlandıktan sonra saç köklerinin alındığı donör saha dış ortamla temas etmemesi için sargıyla kapatılmalıdır.
  • Eğer saç ekiminde FUT tekniği kullanıldıysa dikiş yapılması da gerekir.
  • Kişiler bir aksilik olmadığı takdirde aynı gün evlerine dönebilir.
  • Ertesi gün kontrol için saç ekim merkezine gitmeleri gerekir. Burada genellikle ilk saç yıkama işlemi yapılır.
  • Saç yıkama işlemini kişi kendisi yapacak ise 3 gün beklemelidir.
  • Saç ekimi yapılan alan önce özel bir solüsyonla yumuşatılır. Ardından medikal şampuan kullanılarak saçlar nazikçe yıkanır. Kesinlikle saçların hırpalanmaması gerekir.
  • Sadece parmak uçlarıyla masaj yapar gibi yıkanması gerekir. Bunun amacı bölgede oluşana kabuklanmaların geçmesi içindir.
  • Yaklaşık 15 gün bu şekilde saçlar her gün yıkanır. Kabuklanmalar bittiğinde kişilerde normal yaşamlarına geri dönebilir.

BÖLÜM 4
Saç Ekimi Süresi

Saç ekiminin süresi yapılacak seanslara ve ekilecek greftlerin sayısına göre değişebilir. Yapılan değerlendirmeler yaklaşık 6-9 saat kadar sürebilir. Bu süreç saç ekim uzmanının ve ekibinin tecrübesine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca saç dökülmesinin hangi evrede olduğuna göre seans sayıları da değişebilir. İlk evrelerde tek seans yeterli olurken, saç dökülmesi ilerlemiş kişilerde daha fazla seansa ihtiyaç duyulabilir. Seanslar kişinin saçlarının düz ya da kıvırcık olmasına, kalın ya da ince telli olmasına göre de değişebilir. Ancak her zaman doğal bir saç ekimi yapılması önemlidir. Bu yüzden birden fazla seans uygulanacaksa, ikinci seansta bir süre beklenir. Bunun nedeni ilk seansta verimli saça köklerinin çoğunun alınmasıdır. Kalan saç köklerinin bir süre kendini toparlaması beklenir. Bu yüzden saç ekimi süresi herkeste farklı olabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Kepçe Kulak Estetiği
Göz Kapağı Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer