Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği)

Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği)

İnsanlar çoğu zaman dişlerindeki problemlerden dolayı gülümsemekten çekinir. Estetik bir gülüşe sahip olmak herkesin istediği bir durumdur. Ancak bu estetik görünüm sadece dişlerin beyaz ve düzgün olmasıyla elde edilemez. Dişlerin görünümüyle birlikte ve diş etlerinin görünümü bir bütündür. Güzel bir gülümsemeye sahip olmak için diş etlerine uygulanan işlemlere pembe estetik adı verilmektedir. 

Diş eti estetiğinde dikkat edilen başlıca unsurlar diş etinin rengi, sağlıklı bir yapıya sahip olması ve diş etinin seviyesidir. Sağlıklı bir diş etine sahip olmak için renginin açık pembe olmasına, dişlere sıkı bir şekilde yapışmış olmasına, pütürlü ve parlak bir dış yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir. 

Gülüş tasarımı yapılırken büyük bir resme bakılmalıdır. Dişlerin durumundan, diş etlerinin fenotipine, kaş, çene ve yüz yapılarına kadar her detay ele alınmalıdır. Doğru planlanmış bir gülüş dizaynı estetik tatmini sağladığı gibi, uzun ömürlü olur.

BÖLÜM 1
Pembe Estetik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güzel bir gülüş etkisini yakalayabilmek için sadece dişlerin değil, diş etinin, çenenin ve dudakların iyi bir uyumda olması gereklidir. Pembe estetik kapsamında kişinin diş etinde bulunan sorunların tespit edilmesi ve buna göre bir tedavi uygulanması gerekir. Gülümseme esnasında diş etinin çok fazla göründüğü durumlarda diş etlerinde küçültme işlemi uygulanmaktadır. 

Estetik diş hekimliğinde operasyon öncesi diş etlerinin sağlıklı olup olmadığına bakılmaktadır. Sağlıklı olmayan diş etlerine estetik müdahalede bulunulamaz. Kanama problemi olan, kızarık ve şiş halde görünen diş etlerine estetik müdahalede bulunulamaz. Estetik amaçlı yapılacak olan operasyondan önce diş eti tedavisi uygulanmalıdır. Bu işlemlerin yanı sıra ihtiyaç duyulduğunda diş yüzeyindeki diş taşlarının temizlenmesi ve diş eti küretajı gibi müdahalelerde ihmal edilmemelidir. 

BÖLÜM 2
Pembe Estetik (Diş Eti Estetiği) Uygulaması

Gülümseme sırasında ön taraftaki iki dişin tepe noktalarındaki diş etlerinden teğet geçen hayali çizginin hafifçe dudağa dokunması pembe estetik için aranan koşuldur. Ağız yapısındaki diğer dişler de diş etleriyle uyumlu olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bazı kişilerde dişlerin formu ve dizilişi mükemmel olsa da diş eti sorunlarından dolayı gülümseme sırasında ahenk bozulur. Bu da kötü bir görünüme neden olur. Bazı kişilerde de sorun diş etlerinden ziyade dişlerden kaynaklanabilir. Pembe estetik kapsamındaki düzeltmeler, sorunun kaynağı tespit edilerek yapılmalıdır. Bazen küçük bir düzeltme bile harika sonuçların alınmasına yardımcı olabilir. 

Pembe estetik alanında kullanılan bir başka yöntem de diş etlerine ilave yapılmasıdır. Diş etlerinin çekildiği durumlarda estetik bir görünüm olmaz ve kök yüzeyleri dışarıya görünür hale gelir. Bu sorunun yaşandığı durumlarda diş eti grefti yardımıyla diş etlerine ilave yapılır. Kök yüzeyleri bu işlemle kapatılarak istenen estetik görünüm oluşturulur. Diş etlerinin çekilmesine sebep olacak hareketlerden her zaman kaçınılmalıdır. Bunlara örnek olarak kişinin dişlerini çok sert bir biçimde fırçalaması ve dudak bağı yani frenulum gösterilebilir. 

BÖLÜM 3
Pembe Estetik Öncesinde Giderilmesi Gereken Diş Eti Sorunları

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı yüzünden oluşan şişlik ve morarma, diş eti sorunlarının en yaygın olanıdır. Bu tedavi edilmeden pembe estetik uygulamaları yapılamaz. Bu sorunun tedavisinden sonra hastaların hijyene dikkat etmesi, ağız bakımını ihmal etmemesi gerekir. Diş eti iltihabında uygulanan lazer uygulamaları tedavi sürecini kısaltmaktadır. Ayrıca iltihabın tekrarlanma olasılığını da azaltmaktadır. Diş eti temizliğinin ardından, lazer yardımıyla diş eti rahatsızlıklarına neden olan bakteriler ceplerden daha kolay temizlenir.

Diş Eti Çekilmesi

Pembe estetik yaptırmak isteyenlerde karşılaşılan başka bir sorun da diş etlerinin çekilmesidir. Diş eti çekilmelerinin bazı sebepleri olabilir. Kişinin yaşlanmasına bağlı olarak ya da iltihaptan dolayı bu sorun yaşanabilir. Bu sorunu yaşayan hastaların en çok şikayet ettiği konu, dişlerin arasında siyah boşlukların oluşmasıdır. Kişilerin gülümsemekten çekinmesine neden olan boşluklar, diş eti ilavesi yapılarak giderilebilir. 

Dişler, düzgün bir şekilde temizlenmediği zaman diş aralıklarında biriken besin artıkları bakteri üremesine neden olur. Bu birikimlere bakteri plağı adı verilmektedir. Bakteri plağı diş etlerinde iltihaba, dişlerde ise çürümeye ve diş taşına sebep olur. Bakteri plağının zararlı etkileri bunlarla da sınırlı değildir. Bu birikimlerin içinde üreyen mikroorganizmalar, kişilerin diş etlerinde çekilme gibi sorunlara da sebep olurlar. Diş etinde görülen çekilme sorunlarının tedavisinde botoks uygulaması yapılır. Ancak kişiler bu tedaviyle birlikte ağız ve diş temizliğine dikkat etmeli, dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdır. 

Diş Etinin Fazla Görünmesi

Gumy smile, gülümseme sırasında diş etlerinin fazla görünmesidir. Gülümseme dizaynı yapılan kişilerde diş etindeki fazlalık miktarı belirlenir. Lazer yardımıyla acısız ve rahat bir şekilde alınan diş eti fazlalığından istenilen görünüm elde edilir. Uygulama lazerle yapıldığı için kanama olmaz ve iyileşme süreci kısalır.

Cerrahi girişimlere rağmen gülümseme sırasında kişinin diş etlerindeki görünme sorunu devam ederse botoks uygulaması yapılabilir. Burun deliğinin altındaki iki noktaya yapılan botoks, kişinin ifadesini değiştirmeden üst dudağını biraz aşağıya düşürerek diş etlerinin görünmesine engel olabilir.

Diş Eti Renklenmesi

Özellikle esmer kişilerde melanin pigmentasyonu yüzünden diş etinin açık pembe görünümü koyulaşabilir. Diş etindeki bu renklenmeler lazer tedavisiyle 15 dakikada giderilebilir.

BÖLÜM 4
Pembe Estetik Alanında Kullanılan Yöntemler

Rejeneratif

Periodontal hastalık yüzünden yıkıma uğrayan destek dokuların vücut mekanizmaları tarafından uyarılarak yeniden yapımını sağlamak için uygulanır. Hastalık nedeniyle etkilenen dokular gerekirse uzaklaştırılır. Bunun yerine doku uyarıcı proteinler, kemik grefti ya da mebran kullanılarak yeni destek dokular oluşturulur.

Gingivektomi

Pembe estetik için kullanılan bu yöntemde diş etinde derin ceplerin oluştuğu alanlardaki fazlalık ile diş eti büyümesinden kaynaklanan fazlalıklar çıkarılır. Bu yöntem uygulandıktan sonra ise diş eti konturları en uygun biçimde düzeltilerek kişilerin dişlerinin ve diş etlerinin estetik bir görünüme kavuşması sağlanır.

Kron Boyunun Uzatılması

Bu yöntemde ise dişlerde fazla doku kaybının yaşandığı durumlarda, çürükler diş eti altına kadar indiyse kron boyu uzatılır, fazlalık olan diş eti alınarak kemik tekrar şekillendirilir. Bu pembe estetik yöntemi sayesinde kişilerin dişlerine daha uzun bir görünüm kazandırılır.

Gingivoplasti

Pembe estetik uygulamalarından biri olan gingivoplasti sayesinde kişilerdeki asimetrik görünen diş eti seviyesi ve fazla olan diş eti sorunu giderilmektedir. Bu yöntem uygulanmaya başlanmadan önce hastalara lokal anestezi yapılır. Bu sayede kişiler acı ve ağrı hissetmeden bütün işlemler tamamlanır. Eğer diş hekiminiz tarafından gerekli görülürse full porselen laminate veya metal desteksiz zirkonyum porselen uygulanabilir. Bu şekilde dişlerde daha estetik bir görünüme kavuşturulur.

Botoks işlemi

Botoks pembe estetik uygulamalarında daha çok cerrahi müdahaleyle giderilemeyen diş eti sorunları için kullanılan bir yöntemdir. Belli aralıklarla tekrarlanması gerekse de, alınan sonuçlar oldukça başarılıdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Kepçe Kulak Estetiği
Göz Kapağı Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer