Nezle

Nezle

Nezle, bakteri ya da virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında soğuk algınlığı olarak da bilinir ancak bu hastalığın soğukla bir ilgisi yoktur. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı ya da hafif ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Çocuklar, okul ve oyun alanları gibi kalabalık ortamlarda daha fazla bulundukları için bu bulaşıcı hastalık çocuklarda daha sık görülür. Nezleye neden olan virüsler hasta kişilerin hapşırması, öksürmesi ile çevresindeki insanlara bulaşabilir. Hastalık başladıktan en geç 1 hafta sonra kendiliğinden iyileşir, acil bir tedavi gerektirmez. Nezle ve grip bir biri ile benzerlik göstermesi nedeniyle çok sık karıştırılan iki hastalıktır ancak kesinlikle bir birinden farklıdır.

BÖLÜM 1
Nezle Belirtileri

  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • Öksürük
  • Hapşırma
  • Boğaz ağrısı ya da kaşıntısı
  • Gözlerde sulanma 
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Vücut ağrısı
  • Hafif ateş

Semptomlar genellikle virüs bulaştıktan 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar ve 1 haftadan 10 güne kadar, hatta daha da uzun sürebilir. Nezle semptomları rahatsız edici veya ağrılı olabilir, ancak genellikle kalıcı bir zarara sebebiyet vermezler.

BÖLÜM 2
Nezle ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Belirtileri ve semptomları farklı olsa da nezle ve grip farklı virüslerin neden olduğu hastalıklardır. Nezle hastalığı sadece üst solunum yolunu etkilerken, grip boğaz, burun, bronş ve muhtemelen akciğerler dahil tüm solunum sisteminin işleyişini aksatır. Bu nedenle üstteki tabloda da yer alan gribin belirtileri nezleye göre daha şiddetlidir. Nezle hafif belirtileriyle ayakta atlatılabilirken, grip 2-3 gün yatak istirahatine ihtiyaç duyabilen bir hastalıktır.

Grip son derece bulaşıcıdır. Hastalığın hem kuluçka döneminde hem de belirtileri azaldığında bulaşıcı olma özelliği devam eder. 65 yaşın üstündeki kişiler, hamileler ya da kronik bir rahatsızlığı bulunanlar gribi özellikle ciddiye almalıdırlar. Çünkü grip, vücutta kalıcı hasara neden olabilen ve hatta ölüme yol açabilecek kadar tehlikeli bir hastalık haline gelebilir. Verilere göre 400-500 bin arasında insan her yıl grip nedeniyle yaşamını yitirmektedir. 

BÖLÜM 3
Nezle Tedavisi

Nezle tedavisi için genellikle doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece ilaç kullanılmamaktadır. Hastalığın ömrü kuluçka süresi ile birlikte en fazla 7-10 gün kadar sürmektedir. Hastaların uygulayacağı bazı yöntemler iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bu yöntemler;

  • Bol miktarda sıvı almaya dikkat edilmelidir
  • Burun tıkanıklığının rahatsızlık verdiği durumlarda burun damlası kullanılabilir
  • Vücudu bir süre dinlendirmek gerekir
  • Boğazın rahatlaması için pastil kullanılabilir
  • Boğaz kızarıklığı ve burun tıkanıklığı için tuzlu su ile gargara yapılıp, burun içine çekilebilir

BÖLÜM 4
Nezle Tedavisinde Şifalı Bitkiler

Zerdeçal: Ilık süte çok az miktarda zerdeçal ekleyerek tüketilmesi halinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların iyileşme süreçleri hızlanır.

Ihlamur, Kekik, Adaçayı: Bu bitkiler hastanın boğazında oluşan tahrişi gidermeye yönelik yardımcı olabilir.

Kuşburnu Çayı: Kuşburnu, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde vücut direncini yükseltir ve bağışıklığı güçlendirir.

Çubuk Tarçın: Birkaç parça çubuk tarçının demlenip tüketilmesi halinde boğazda meydana gelen tahriş giderilebilir.

Karanfil: Ağrı kesici özelliği bulunan karanfil, çaya atılarak veya gargara yapılarak kullanılabilir.

Yeşil Çay: Yeşil çayın içine bal döküp limon sıkarak hastalıklara karşı vücut direnci artırılabilir.

Portakal Suyu: Taze sıkılmış portakal suyu vücut direncini artırır.

Bunların dışında, Ekinezya, Mürver Çayı, Kediotu, Okaliptus, Isırgan otu, gibi bitkiler de nezlenin doğal tedavisinde tercih edilmektedir. Kış aylarının vazgeçilmezi olan soğan ve sarımsak, hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de kış aylarında soğuk algınlığına yakalanmamak için kullanılan diğer sebzeler. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya