Miyom

Miyom

Miyom, üreme çağına erişmiş kadınların rahim, rahim ağzında ya da rahmin herhangi bir yerinde oluşan iyi huylu tümörlere verilen addır. Tümör dendiğinde akla kanser gelse de iyi ya da kötü huylu tüm şişlikler tümör olarak isimlendirilir. Kadınlar arasında oldukça yaygın görülür. Miyom bir nohut tanesi büyüklüğünde olabileceği gibi rahmin tamamını kaplayacak kadar büyüyebilir. Şekil olarak yuvarlak ve pembeye yakın bir renkte olur.

BÖLÜM 1
Miyom Belirtileri

Miyom rahimle sınırlı bir yapı olduğu için geliştiği bölgeye göre belirti verebilir. Boyutlarında olduğu gibi sayılarında da değişiklik olabilir. Bir kadında tek bir miyom gelişebileceği gibi sayıca oldukça fazla miyom da gelişebilir. Miyom herhangi bir belirti vermeden varlığını koruyabilir. Miyom varlığı tesadüfen yapılan jinekolojik muayenelerle tespit edilebilir. Ancak boyutunun büyümesi ve sayısına bağlı olarak bazı kadınlarda bir takım şikayetlere yol açabilir.

  • Adet kanamasının fazla olması
  • İki adet arasında lekelenme tarzı kanama
  • Cinsel birliktelikten sonra kanama
  • Adet dönemi ve cinsel birliktelikten sonra kuyruk sokumu ağrısı
  • Sık aralıklarla idrara çıkma
  • Karında şişlik
  • Miyom rahim ağzı ve tüplerin kapanmasına neden olmuşsa kısırlık
  • Boyut olarak büyük miyomların bağırsaklara baskı yapmasına bağlı olarak kabızlık

BÖLÜM 2
Miyomun Görülme Sıklığı Nedir?

Miyoma kadınlarda çok sık rastlanır. Rahimde en fazla görülen yapılar olarak bilinir. Her 100 kadından 15'inde miyoma rastlamak mümkündür. Miyomların bazıları çeşitli belirtiler vererek şikayetlere yol açsa da bazı miyomlar herhangi bir belirti vermez ve bu nedenle varlığından haberdar olunamaz. Daha çok 35-45 yaş aralığında olan kadınlarda görülürken, miyom için yaş konusunda bir belirleme yapmak mümkün değildir. Her yaşta görülebilen miyomların ergenlik çağında ve menopoz döneminde görülme olasılığı oldukça düşüktür. 

BÖLÜM 3
Miyom Çeşitleri

Rahim yapısında oluşan birden çok miyom çeşidi vardır. Bunlar;

Subserozal Miyomlar: Rahim duvarı dışında gelişen miyomlardır. Bazı durumlarda mesaneye baskı uygulayarak idrarla ilgili şikayetlere, omurilikte sinirlere baskı uygulayarak sırt ağrılarının yaşanmasına neden olabilir. 

İntramural Miyomlar: Sık karşılaşılan miyom çeşitleridir. Rahim iç duvarında büyür ve rahmin deforme olmasına sebep olabilir. Pelvik alana baskı uygulayarak adet dönemlerinin ağrılı ve uzun geçmesine neden olabilirler.

Penducluated Miyomlar: Uterus içinde ya da dışında gelişebilen miyom çeşididir.

Submukozal Miyomlar: Rahim duvarı altında gelişir. Adet kanmasının yoğun olmasına, uzun sürmesine ve doğurganlık özelliğinin azalmasına sebep olabilirler.

Servikal Miyomlar: Servikal yapıda görülen miyom türü diğer miyom çeşitlerine göre daha az görülür.

BÖLÜM 4
Miyom Nedenleri

Miyom rahatsızlığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinemez. Ancak gelişmesine neden olabilecek bazı faktörler bulunmaktadır.

Yaş: 35-45 yaş aralığındaki kadınlarda görülme riski çok daha yüksektir.

Hormonlar: Kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron hormonlarının normalden fazla salgılanması miyomların gelişmesine neden olabilir. Kadınların doğurganlık için en verimli olduğu dönemlerde bu hormonlar daha fazla salgılanır. Bu süreçte miyom oluşabilir. Menopoz dönemiyle birlikte östrojen ve progesteron hormonlarının salgısı azalır ve var olan miyomlarda küçülme gözlemlenir. 

Irk: Afrika ve Amerika kökenli kadınlarda miyomun görülme olasılığı diğer ırk kadınlarına göre daha yüksektir.

Genetik: Anne ya da teyzesinde miyom problemi olanlarda miyomun görülme olasılığı daha yüksektir.

Erken Adet: Adet dönemi ne kadar erken başlarsa vücutta östrojen miktarı o kadar çok olur ve bu durum miyomun gelişme riskini arttırır.

Fazla Kilo: Fazla kilolu olmak östrojen hormonunun fazla salgılanmasına neden olur.  Bu durum miyom oluşumunda bir risktir.

BÖLÜM 5
Miyom Tedavisi

Miyom tedavisi miyomun yapısı, sayısı, büyüklüğü, büyüme hızı gibi birçok faktöre göre belirlenir. Miyom büyüklüğü östrojen ve progesteron hormonlarıyla yakından ilgilidir. Ufak miyomlar için genelde tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bu tarz miyomlar menopoz dönemiyle birlikte küçülebileceği gibi tamamen de ortadan kaybolabilir. Ancak miyom kadında şikayetlere yol açıyorsa, doğurganlığı etkiliyorsa ve kötü huylu tümörlere dönme riski varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer miyom saptanmış ancak küçük olduğu için tedaviye gerek duyulmamışsa bu tarz miyomların 6 ay ara ile takip edilmesi gerekir. 

Tıbbi Tedavi: Uzman hekim tarafından reçete edilen bazı ilaçlarla miyom tedavi edilebilir. GnRH analogları olarak adlandırılan bu ilaçların uzun süre kullanımı vajinal kuruluk, kemik kaybı gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle bu tarz ilaçlar cerrahiye ihtiyaç duyulan miyomlar için cerrahi öncesi miyomları küçültmek amacıyla kullanılır.

Cerrahi Tedavi: Miyom ciddi şikayetlere yol açmışsa ve hızla büyümeye devam ediyorsa cerrahi yönteme başvurulabilir. Miyomun yeri ve boyutuna göre cerrahi tipi değişebilir.

Myomektomi: Miyomun rahim duvarından kolay bir işlemle çıkarılmasıdır. Gebelik düşünen kadınlarda rahmin korunmasını sağlayan yöntemdir. İşlem anında rahme dokunulmaz. İşlem laparoskopi ile uygulanır. Eğer miyom laparoskopiyi engelleyecek kadar büyükse karından kesi uygulanarak klasik ameliyat ile de gerçekleştirilebilir. 

Endometriyal Ablasyon: Rahme özel bir cihaz yerleştirilerek uterus tabakası ısı ya da elektrik akımı verilerek tahrip edilir. Adetin tamamen sonlanmasına ya da azalmasına neden olan bir yöntem olduğu için ileride gebelik düşünen kadınlar için uygulanmaz.

Histerektomi (Rahim Alınması): Miyomlar ciddi şikayetlere yol açıyor, büyüme hızı durdurulamıyorsa ve kadın ileride gebelik düşünmüyorsa histerektomi uygulanarak rahim çıkarılır. Miyom için en kalıcı tedavi seçeneğidir.

BÖLÜM 6
Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyom tanısı oldukça kolaydır. Miyom belirtileriyle doktora başvuran kadınlara uygulanan jinekolojik muayene ve ultrason ile miyom kolaylıkla tespit edilebilir. Miyom tanısında kullanılan yöntemler;

Ultrasonografi: Ultrasonografi birçok rahatsızlığın tanısında kullanılan ağrı ve acıya neden olmayan yöntemlerden biridir. Karın üst bölgesinden ya da vajinaya sokulan bir aletle uygulanabilir. Ses dalgalarının yaydığı görüntüler sayesinde genital organlar incelenir.

Histeroskopi: Işın teleskopi adı verilen bir cihaz vajina ve rahim boyu aşılarak rahim içine ilerletilir bölge ayrıntılı bir şekilde incelenerek miyom tespit edilebilir.

Laparoskopi: Hastanın karın bölgesinde ufak delik açılarak bölgeye kamera sistemi yerleştirilir. Kamera sistemi sayesinde bölge monitörden izlenir.

Histerosalpingografi: İlaçlı film tekniğidir. Rahim ağzına vajinal yoldan ince bir tüp yardımıyla ilaç verilir. Bu ilaç karın boşluğuna kadar ulaşarak organlarda var olan anomaliler görüntülenir.

BÖLÜM 7
Miyom Bitkisel Tedavi

Miyom hastalığında miyomun küçülmesini ve neden olduğu şikayetlerin hafiflemesini sağlayacak doğal yöntemler tıbbi yöntemlere destek amacıyla uygulanabilir. Ancak bitkisel reçeteler uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Soğan Kürü: 1 adet soğanın kabukları soyulduktan sonra 1,5 su bardağı kaynar suyun içine birkaç parçaya bölünerek ilave edilir. 5 dakika kısık ateşte kaynatıldıktan sonra süzgeçten geçirilir. Günde iki defa 2 hafta süreyle aç karnına tüketilir. 

Çobançantası Kürü: Miyom sebebiyle ara kanama yaşanıyor ya da adet kanamaları fazla oluyorsa çobançantası kürü uygulanabilir. Çobançantası kanamayı düzenleyici etkiye sahiptir. 1,5 su bardağı su kaynatılarak içine 1 şeker kaşığı çobançantası ilave edilir ve 5 dakika kısık ateşte kaynatılır. Ilıdıktan sonra süzülerek günde bir defa içilir. 

Miyom için bu kürler haricinde zencefil, karahindiba, yeşil çay, adaçayı ve civanperçemi gibi bitkilerden de yararlanılabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya