Mide Ağrısı

Mide Ağrısı

Mide ağrısı, yaygın yaşanan sağlık sıkıntılarından biridir ve birçok nedene bağlı olarak yaşanabilir. Her yaş grubundan insanı etkileyen mide ağrısı kadın ve erkek ayırt etmeden her iki cinste de sık görülür. Bazen hafif seyreden mide ağrısı bazı durumlarda günlük aktiviteleri etkileyecek kadar şiddetli gelişebilir. Bazen sürekliliğini koruyarak kronik bir hal alabilir. Geçici yaşanan mide ağrısı gaz, mide yanması ve hazımsızlık gibi kolayca kontrol altına alınabilecek nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Mide ağrısı ciddi bir problemden dolayı ortaya çıkıyorsa beraberinde kusma, ishal gibi sıkıntılara neden olabilir.

BÖLÜM 1
Mide Ağrısı Nedenleri

Mide ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağrıya sebep olan en yaygın nedenler;

Gıda zehirlenmesi: Gıda zehirlenmesi beraberinde ishal, kusma ve mide ağrısına yol açabilir. Zehirli gıdaların tüketilmesiyle oluşum gösterir. Bakteri, parazit ve virüs kaynaklı gelişir.

Kabızlık: Bağırsak hareketlerinin normalden yavaş olması sebebiyle yaşanan bir sorundur. Bağırsak hareketliliği kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kabızlık diyet değişimleri, gebelik, stres, aşırı müshil kullanımı gibi birçok faktörden dolayı oluşabilir. Kabızlık mide ağrısının yaygın nedenlerindendir.

Hazımsızlık: Tıpta dispepsi olarak tanımlanan hazımsızlık yemekten sonra midede hissedilen rahatsızlık hissidir. Reflü, safra kesesi rahatsızlığı ya da ülserin bir belirtisi olarak hazımsızlık ortaya çıkabilir. Ciddi anlamda mide ağrısı ve yanmasına neden olabilir.

İrritabl bağırsak sendromu: Mide ağrısı, kramp, ishal, karın şişliği gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Neden kaynaklandığı tam olarak bilinmese de bazı tetikleyici faktörlerin olduğu düşünülmektedir. 

Mide ağrısı bu nedenlerin haricinde;

  • Karın kası çekilmesi
  • Menstrüel kramplar
  • Safra taşları
  • Apandisit
  • Böbrek taşı
  • Mide ülseri
  • Tiroid hastalığı
  • Mide enfeksiyonu
  • Mide kanseri olarak sıralanabilir.
  • Antibiyotikler
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Tiroid ilaçları
  • Aspirin tarzı ağrı kesiciler
  • Sigara içmek
  • Stres
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Fazla ya da hızlı yemek yemek gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

BÖLÜM 2
Mide Ağrısı Belirtileri

Mide ağrısı tüm karın bölgesinde hissedilebildiği gibi yalnızca mide ile sınırlı da olabilir. Kramp, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, kusma, ishal gibi belirtilerle birlikte gelişir. Çoğu zaman ciddi bir sorunu işaret etmese de bazı durumlarda ciddi problemlerin belirtisi olabilir.

BÖLÜM 3
Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüm/Doktora Gidilir?

Mide ağrısı tanı ve tedavisi için hastanelerin İç Hastalıkları Uzmanı (Dahiliye) bölümüne başvurulması gerekir.

BÖLÜM 4
Mide Ağrısı Tanısı

Mide ağrısı tanısı için şikayetler doğrultusunda hekime başvurulduğunda hekim ağrıya neden olan etkenleri bulmak için gerekli tetkikleri yapar. Mide ağrısına neden olan etken bulunduktan sonra nedene yönelik tedavi başlatılır. Eğer ağrıya yol açabilecek bir rahatsızlık saptanamamışsa yaşam tarzında yapılacak ufak değişimler ile ağrı kontrol altına alınabilir.

BÖLÜM 5
Mide Ağrısı Tedavisi

Mide ağrısı tedavisi nedene yönelik yapılır. Ağrıya neden olan bir rahatsızlık bulunmuşsa bu rahatsızlığın tedavi edilmesiyle mide ağrısı ortadan kalkar. Mide ağrısında tedavi seçenekleri belirtilere bağlı olarak değişebilir. İlaçlar ve yaşam tarzında yapılacak değişimlerle mide ağrısını ortadan kaldırmak mümkündür.

İlaç Tedavisi: Mide ağrısını geçirmek ya da hafifletmek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar;

Gaz Giderici İlaçlar: Mide ağrısı, gaz sıkışması ve hazımsızlık gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkıyorsa gaz giderici ilaçlardan yardım alınabilir. Bağırsaklarda oluşan gazı gidererek rahatlamayı sağlar.

Asit Üretimini Azaltan İlaçlar: Mide asidi mide ağrısını tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Mide asidinden kaynaklanan mide ağrısı için mide asidini azaltan ilaçlar kullanılabilir.

Protan Pompa İnhibitörü: Mide hücrelerinde asit salgılayan asit pompalarını kapatarak asit üretimini dengeleyici etkileri vardır.

Prokinetik İlaçlar: Mide hızlı bir şekilde boşaltılmasını sağlayarak ağrıyı geçiren ilaçlardır.

Düşük Dozlu Antidepresanlar: Bağırsak ağrısını kontrol eden ilaçlar mide ağrısı üzerinde oldukça etkilidir.

Mide ağrısı ülser gibi nedenlerden kaynaklanmışsa nedene yönelik tedavi uygulanır. Özel yapılan diyetler ya da yaşam tarzında gidilecek değişiklikle rahatsızlıklardan kaynaklanan mide ağrısını geçirmek için yeterli olmaz. Haricinde ekstra tedaviye ihtiyaç duyulur.

İlaç Tedavisi: Pylori sebebiyle ortaya çıkan enfeksiyon mide ağrısı yapıyorsa antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Farklı ilaçlar birleştirilerek tedavide başarı sağlanabilir.

Tedavide Değişiklikler: Artrit ilacı, aspirin gibi ilaçlar mide ülseri için kullanılan ilaçların etkisini azaltabilir. Bu nedenle bu ilaçlarda ufak değişimler yapılarak mide ağrısı kontrol altına alınabilir.

BÖLÜM 6
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısı için neden saptandıktan sonra uygulanacak tedaviye destek amacıyla bazı bitkilerden yardım alınabilir. 

Zencefil: Sindirim sistemi için genel anlamda faydalı olan zencefil, serbest radikallerle mücadele eder. Mide ağrısı ve diğer mide problemleri için yaygın kullanımı yapılmaktadır. Orta boy zencefil dilimlendikten sonra suda beş dakika kaynatılıp süzülür. Tatlandırmak için bal ve limon eklenerek içilebilir.

Rezene: İdrar söktürücü, gaz giderici ve ağrıyı hafifletici etkisi olan rezene, mide ağrısında doğal çözümlerden biridir. Sıcak suyun içine rezene tohumu atılıp 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra içilebilir. Ayrıca mide ağrısı için rezene tohumu yemeklerden sonra çiğnenerek yenebilir.

Çadıruşağı: Gaz ve hazımsızlık sebebiyle oluşan mide ağrılarında etkili çözümlerden biridir. 1 su bardağı suda kaynatılarak günde sabah akşam iki defa içilebilir.

Papatya: Sağlık için şifa dağıtan papatya mide ağrısında da oldukça başarılıdır. Mide kaslarını rahatlatır, hazımsızlığa karşı iyi gelir ve midede gelişen enfeksiyonu yok eder. 6 adet kurutulmuş papatya bir su bardağı suyun içine atılıp kaynatılır. Soğuyan karışım günde iki defa içilir.

Limon ve Kimyon: Kimyon kaynatılarak üzerine limon suyu eklenip içilir. Mide ağrısında kısa sürede çözüm olabilir.

Nane: Sindirim sistemi problemlerine karşı iyi gelir. Kas spazmı, hazımsızlık ve gaz nedeniyle oluşan ağrılarda oldukça etkilidir. Nane çayı hazırlanarak gün içinde 3 defa içilebileceği gibi nane yaprakları çiğnenerek de yenebilir.

Elma Sirkesi: Sağlığın bir çok alanında faydalı bir besin olan elma sirkesi mide ağrılarını tedavi edici özelliğe sahiptir. Hazımsızlığı giderir, mideyi rahatlatır. 1 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı eklenip içilir.

Yoğurt: Genel mide sağlığı için oldukça faydalı olan yoğurt, mide ağrısını giderici etkiye sahiptir. Sabah akşam düzenli tüketildiğinde mideyi rahatlatır.

Bu tür şifalı bitkilerin haricinde;

Mide ağrısını tetikleyen gıdalardan uzak durulmalıdır. Yiyecekler yavaş yavaş ve iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Öğünler daha küçük ve sık ayarlanmalıdır. Su tüketimine özen gösterilmelidir. Günde en az 8 bardak su içmek mide ağrısı dahil birçok rahatsızlığın gelişimini engeller. Bu tür yaklaşımlar mide ağrısını kontrol etmek için başarılı olur.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya