Kovalent Bağ

Kovalent Bağ

Kovalent bağ, kimyada, bir elektron çiftinin iki atom arasındaki paylaşımından kaynaklanan intraktomik bağdır. Bağlanma, çekirdeklerinin aynı elektronlar için elektrostatik çekiminden kaynaklanmaktadır. Kovalent bir bağ, bağlanmış atomların, geniş ölçüde ayrılmış atomlardan daha düşük bir toplam enerjiye sahip olduklarında oluşur.

Kovalent bağlara sahip olan moleküller, tüm organik bileşiklerle birlikte inorganik maddeleri hidrojen, azot, klor, su ve amonyak (H₂, N₂, Cl₂, H₂0, NH₃) içerir.

Tek bir çizgi, iki atom arasındaki bağı (yani, bir elektron çifti içeren), çift çizgiler (=), iki atom arasındaki çift bağı (yani, iki elektron çiftini içeren) gösterir ve üçlü çizgiler (≡), üçlü bir bağı temsil eder, örneğin, karbon monoksitte C≡O şeklinde bulunur. Tek bağlar bir sigma (σ) bağ, çift bağlar bir σ ve bir pi (π) bağdan oluşur ve üçlü bağlar bir σ ve iki ds bağlara sahiptir.

İki elektronun iki atom arasında paylaşılabileceği ve aralarındaki bağlantı görevi gördüğü fikri, ilk olarak 1916'da Amerikan kimyager G.N ortaya koymuştur.  

Kovalent bağlar yönlüdür, yani bağlanan atomlar birbirlerine göre belirli yönleri tercih eder; bu da, H2O molekülünün açısal (bükülmüş) yapısında olduğu gibi moleküllere kesin şekiller verir. Aynı atomlar arasındaki kovalent bağlar (H2'de olduğu gibi) kutupsal değildir, yani elektriksel olarak tekdüzedir. Atomlardan farklı olanlar arasındakiler kutupsal formdadır yani bir atom negatif olarak yüklenir, diğeri ise pozitif olarak yüklenir. Kovalent bağların bu kısmi iyonik karakteri, iki atomun elektronativitesindeki farkla birlikte artar.

Kovalent bağlar, iyonik bağlarda olduğu gibi, elektron transferinden ziyade elektronları paylaşarak iki veya daha fazla elemanın bir araya geldiği kimyasal bağlardır. Bu bağlar periyodik tablonun ametal elemanları ile ortaya çıkma eğilimindedir. Su, kovalent bağlarla bağlanmış hidrojen ve oksijenden oluşan bilinen bir maddedir. Bu elemanların kovalent olduğu kabul edilir. Kovalent bağlar oluşturabilen diğer elementler azot, karbon ve flüordur.

BÖLÜM 1
Ametallerin Özellikleri

Periyodik tablo iki geniş gruba ayrılır: metaller ve metal olmayanlar. Periyodik tablodaki 18 metal olmayan ve 80'den fazla metal bulunmaktadır. Ametaller grubu, çok çeşitli özellikler sergileyen unsurları içermesine rağmen, bu unsurların hepsinin ortak noktaları vardır. Örneğin, ametaller metal elementlerden daha zayıf ısı ve elektrik iletkenleridir. Ametaller ayrıca metallerden daha az yoğundur ve daha düşük erime ve kaynama noktalarına sahiptir. Ametallerin kendilerini kovalent yapan temel özelliği, koordent bağlar oluşturmalarını daha muhtemel kılan yüksek oranda elektronegatif olmalarıdır. Ametaller ayrıca canlı organizmaların dokusunun çoğunu oluşturur.

BÖLÜM 2
Kovalent Bağların Özellikleri

Ametaller yüksek oranda elektronegatif olduklarından, birleşik yapma sırasında elektronlarından vazgeçmekte daha isteksizdirler. Daha az elektronegatif metal elementler iyonik bağlanma yoluyla stabil bir bileşik oluşturmak için bağlanma sırasında elektronlarından kolayca vazgeçerler. İyonik bağlanma sırasında, birçok metal elektronlardan vazgeçecektir. Elementlerin elektron sayısına en yakın kararlı asil gaz olarak sahip olmak istediğini belirten sekizli kuralına dayanarak, her iki elementin de vermek istemediği elektronları paylaşarak iki yüksek derecede elektronegatif olmayan metal olmayan element arasında bileşikler oluşturulur. Kovalent bağlar genellikle iki ametal arasında oluşturulduğundan, bu bileşikler ametal elementlerin aynı özelliklerinin çoğunu sergiler.

BÖLÜM 3
Kovalent Elementler

Periyodik tablodaki metal olmayan kovalent elementler hidrojen, karbon, azot, fosfor, oksijen, kükürt ve selenyum içerir. Ek olarak, flor, klor, brom, iyot ve astatin de dahil olmak üzere tüm halojen elementleri, hepsi kovalent nonmetal elementlerdir. Helyum, neon, argon, kripton, ksenon ve radon gibi son derece kararlı soy gazların hepsi de metal olmayan kovalent elementlerdir. Bu elementler, bileşikler oluşturmak için elektronları paylaşarak birbirleriyle bağlar oluşturur.

BÖLÜM 4
Ortak Kovalent Bileşikler

Bir bileşik, element başına birden fazla elektrona sahipse, elektron sayısı elementin yanına alt satırda eklenir. Örneğin, CF₄ veya karbon tetraflorür, güçlü bir sera gazı olarak kabul edilen bir kovalent bileşiktir. Doğada doğal olarak bulunan en yaygın bileşiklerin bazıları, metal olmayan yani ametal elementlerden ve bunların kovalent bağlarından yapılmaktadır. Örneğin, su (H₂0), dünyadaki en bol bileşiktir ve iki hidrojen elektronu ile bir oksijen elektronu arasındaki kovalent bağdan oluşur.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Polimer Katkıları
Korozyon
Su

Su

Elmas
Polimerler
Paramanyetik
Fosfor
Selenyum