Polimerler

Polimerler

Polimerler uzun, tekrar eden molekül zincirlerinden oluşmuş maddelerdir. Polimerler, bağlanan moleküllerin türüne ve nasıl bağlandıklarına bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Bazı polimerler kauçuk ve polyester gibi bükülür ve esnetilir. Diğerleri epoksiler ve camlar gibi serttir. Polimerler, modern yaşamın hemen hemen her evresinde yer almaktadır.

Polimerler hem insan yapımı hem de doğal olarak bulunurlar. Örneğin lastik, insan tarafından binlerce yıldır kullanılmış olan doğal bir polimerik malzemedir. Tabiatın yarattığı moleküler polimer zincirinin bir sonucu olarak mükemmel elastik özelliklere sahiptir. Yeryüzündeki en yaygın doğal polimer, bitkilerin hücre duvarlarında bulunan ve organik bir bileşik olan selülozdur. Kağıt ürünleri, tekstil ürünleri ve selofan gibi diğer malzemeleri üretmek için kullanılmaktadır.

İnsan yapımı veya sentetik polimerler, polietilen (dünyanın en yaygın plastiği, alışveriş poşetlerinden saklama kaplarına kadar her şeyde bulunan) ve polistiren (paketleme ve tek kullanımlık kaplar) gibi malzemeleri içerir. Bazı sentetik polimerler bükülebilir (termoplastikler), bazıları ise kalıcı olarak rijittir (termosetler). Diğerleri ise kauçuk benzeri özelliklere (elastomerler) sahiptir. Bu malzemeler, mayolardan pişirme tavalarına kadar dünyadaki her çeşit ürünlerde bulunmaktadır.

 

BÖLÜM 1
Polimerlerin Kullanımı

Polimerler, modern yaşamın hemen hemen her alanında kullanılmaktadır. Bakkal torbaları, soda ve su şişeleri, tekstil elyafları, telefonlar, bilgisayarlar, gıda ambalajları, otomobil parçaları ve oyuncaklar polimerlerden yapılmış olup daha karmaşık teknolojilerde bile polimer kullanılmaktadır.

Üretim için popüler olan polimerler polietilen ve polipropilendir. Molekülleri 10.000 ila 200.000 monomerden oluşabilir.

  • Yansıtma: Bazı polimerler, ışığa bağlı çeşitli teknolojilerde kullanılan yansıtıcı film üretmek için kullanılır.
  • Darbe dayanımı: Zorlu kullanım koşullarına dayanabilen sağlam plastikler bagajlar, koruyucu kılıflar, araba tamponları kullanımı için uygundur.
  • Kırılganlık: Bazı polistiren formları sert ve kırılgandır ve bu malzemelerin ısı kullanılarak deforme edilmesi kolaydır.
  • Yarı Saydamlık: Polimer kili içeren şeffaf polimerler  el sanatlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Süneklik: Gevrek polimerlerin aksine, sünek polimerler, ayrılmadan deforme olabilenlerdir. Sünek polimerler, çok güçlü olmasalar da, birçok amaç için faydalıdırlar.
  • Esneklik: Doğal ve sentetik kauçuklar, otomobil lastikleri ve diğer ürünler için ideal olan elastik özelliklere sahiptir.

BÖLÜM 2
Polimerlerin Geleceği

Araştırmacılar, ilaç sektörü dahil bir çok alanda yeniklikler ve zaten kullandığımız ürünleri geliştirmeyi amaçlayan birçok polimer türünü denemektedirler. Örneğin, otomotiv endüstrisi için karbon polimerleri geliştirilmektedir.

 

BÖLÜM 3
Polimerizasyon

Polimerizasyon, birçok küçük monomer molekülünü kovalent bağlarla bir arada tutulan zincirler halinde birleştirerek sentetik polimerler oluşturma işlemidir. İki ana polimerizasyon formu vardır:

  • Adım büyüme polimerizasyonu
  • Zincir büyüme polimerizasyonu.

 

BÖLÜM 4
Kimyada Monomerler ve Polimerler

Monomerler

Monomer kelimesi mono- (bir) ve -mer'den (kısım) gelmektedir. Monomerler, polimerler denilen daha karmaşık moleküller oluşturmak bir araya getirilebilecek küçük moleküllerdir. Monomerler, kimyasal bağlar oluşturarak veya supramoleküler olarak polimerizasyon adı verilen bir işlemle bağlanarak polimerler oluşturur.

Bazen polimerler oligomerler adı verilen bağlı monomer alt birimlerinden yapılır. Bir oligomer, bir veya birkaç alt ünite eklendiğinde veya çıkarıldığında molekülün özelliklerinin önemli ölçüde değişmektedir. Oligomerlerin örnekleri arasında kolajen ve sıvı parafin bulunur.

Monomer Örnekleri 

Monomerlerin örnekleri arasında vinil klorür, glukoz ve amino asitler bulunur. Glikoz, glikozidik bağlar oluşturarak polimerize doğal monomerdir.

Polimerler

Polimer kelimesi poly- (çok) ve -mer'den (kısım) gelir. Bir polimer, daha küçük bir molekülün (monomerler) tekrar eden birimlerinden oluşan doğal veya sentetik bir makromoleküllerden meydana gelir. Birçok insan “polimer” ve “plastik” terimlerini birbirlerinin yerine kullanabilmekle birlikte, polimerler plastikler ve ayrıca selüloz, amber ve doğal kauçuk gibi diğer birçok materyali içeren çok daha büyük bir molekül sınıfıdır.

Polimer örnekleri

Polimer örnekleri arasında polietilen gibi plastikler, aptal macun gibi silikonlar, selüloz ve DNA gibi biyopolimerler, kauçuk ve shellac gibi doğal polimerler ve diğer birçok önemli makromoleküller bulunmaktadır.

Çapraz Bağlı Polimerler

Yaygın olarak plastik veya termoplastik olarak adlandırılan çoğu polimer, kırılabilen ve yeniden birleştirilebilen molekül zincirlerinden oluşur. En yaygın plastikleri düşünürseniz, ısı uygulayarak yeni şekillerde bükülebilirler. Ayrıca geri dönüştürülebilirler. Örneğin, plastik soda şişeleri eritilebilir ve yeni soda şişelerinden halılara ve polar ceketlere kadar her şeyi yapmak için tekrar kullanılabilir.

Çapraz bağlı polimerler, genellikle daha yüksek mukavemet, sertlik, termal özellikler gibi özellikler sergilerler.  FRP (Elyaf Takviyeli Polimer) kompozit ürünlerinde, çapraz bağlı polimerler en yaygın şekilde kullanılır ve reçine veya termoset reçine olarak adlandırılırlar. Kompozitlerde çok yaygın olarak kullanılan polimerler polyester, vinil ester ve epoksilerdir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Polimer Katkıları
Korozyon
Su

Su

Elmas
Paramanyetik
Fosfor
Selenyum