Elmas

Elmas

Elmas bilinen en sert doğal maddedir. Kimberlit adı verilen bir tür magmatik kayada bulunur. Elmas basitçe, kristalleşmiş karbon atomları zincidiridir. Taşın benzersiz sertliğinin altında yatan şey karbon atomarının yoğun şekilde konsantre olmasıdır. Elmasın varoluşu da diğer magmatik kayaçlar gibi, yer kabuğunun oluşumu sırasında binlerce yıl boyunca meydana gelen volkanik hareketlerin bir sonucudur. Kimberlit, bu eski volkanik faailet alanlarının içinde (genelde dağların yakınlarında), yerin derinliklerine uzanan sütunlarda bulunur. Elmas,kimberlit'in içindeki birçok farklı mineralden biridir ve seyrektir. Bütün kimberlit kayaçları içinde elmas barındırmaz.

Kimberlit mavi-gri bir yapıya sahiptir ve mavi zemin (blue ground) de denebilir. Eğer kimberlit havayla temas halinde bulunduysa rengi sarıya çalar, sarı zemin (yellow ground) olarak adlandırılır.

BÖLÜM 1
Elmasın Tarihçesi

Elmasın Tarihçesi

Elmasların ilk kez 6000 yıl önce Hindistan'ın nehir yataklarında keşfedildilği düşünülmektedir. Orta çağın erken dönemlerinde tüccarlar bu değerli taşı batıdan doğuya dünyanın her yerine götürmüştür. Taşın alışılmadık sert yapısı karşısında Çinlilerin ilk tepkisi elması bir araç olarak kullanmak olmuştur. Elması diğer taşları kesmek için kullanmışlardır.

Yaşlı Pilinus (Pliny the Elder) birinci yüzyılda elmas hakkında yazmıştır. Elmas kelimesi de Yunan dilindeki adamas sözcüğünden türemiştir. Adamas sözcüğünün anlamı görünmez veya yenilmez olarak çevrilebilir.

En eski günlerden beri elmas gizemlere ve batıl inançlara karışmıştır. O kadar nadirdir ki orta çağda elmasa sahip olan birinin süper güçler kazanacağına dair duyulan inanç gayet normal ve yaygındır. Zafer getirmesi için savaşlarda giyilmiştir, zehri kovması için panzehir olarak çağırılmıştır. Değerli taşa dair bir başka batıl inançsa ağız içine yerleştirildiğinde diş kaybına sebep olacağı inancıdır. İyice öğütülmüş ve toz haline getirilmiş elmasın iyi bir zehir olduğuna inananlar da olmuştur. Nitekim uzmanlar da elmasın, toz haline getirilmiş olsa dahi sindirim kanalındaki minik delikleri yırtabileceği konusunda hemfikirdir.

Hem en sert hem de en nadir taşlardan birisi olduğu için elmas tarih boyunca hep çok yüksek ücretler karşılığında takas edilmiştir. Aynı zamanda elmasın aşırı kıymetli olması onu savaş ve ayaklanma zamanlarında serveti taşımanın kolay çözümü haline getirmiştir.

BÖLÜM 2
Endüstride Elmas

Endüstride Elmas

Modern zamanda elmasın endüstride kullanımı kaçınılmaz olmuştur. Otomobil sektöründeki saygın isimlerden Henry Ford, elmasın endüstriyel anlamda kullanımının önünü açan ilk kişi olmuştur. Ford, özellikle imalat sektörü için düşük maliyetli bir aşındırıcı olarak kullanılmasını hayal ettiği elmas için büyük bir araştırma başlatıp sponsor olmuştur. Bunu izleyen zamanda Detroit bölgesi elmas araçları satıcıları için merkez haline gelmiştir.

Uçak endüstrisi çok geçmeden otomobil endüstrisinin yolunu izlemiştir ve konu elmas ürünü araçlar olduğunda artık uçak sektörü de bunları kullanmakta heveslidir. 

Endüstride kullanılan elmas ile müchevher olarak kullanılan elmas arasında fark vardır. Endüstride kullanılan elmasın kalitesi daha düşüktür fakat elmasa has sertliği ve dayanıklılığı korur.

Elmasla üretilmiş aletler diğer kaynaklarla üretilenlere göre daha uzun süre dayanır. Aynı zamanda farklı kaynaklarla üretilmiş araçlarla kıyaslandığında maddeleri kesme konusunda eşsiz bir hassasiyete sahiptir. Bunlara ek olarak elmas araçlar, alternatiflerine göre daha hızlı ve sessiz çalışır.

Elmas araçların kullanım alanı bununla sınırlı değildir; gaz/petrol sondaj çalışmalarında veya ayna/optik imalat alanlarında da tercih edilen araçlardır. Tekstil sektöründe elmaslar kalıplar şeklinde kesmek üzere kullanılır. Tıpta da kendine yer bulur; görevi doku ve kemikleri kusursuz kesmektir. Ayrıca elmas, plak çalar iğnesi olarak da kullanılabilmektedir.

BÖLÜM 3
Fiziksel Karakteri

Fiziksel Karakteri

Elmasları oluşturan şey karbon zincirleridir. Karbon gezegendeki en yaygın maddelerden birisidir. Karbon basit bir biçimde kalemlerde kullanılan grafittir fakat kristalize formunu aldığı zaman eşsiz bir yapıya bürünür, elmas olur.

Yapısal olarak elmaslar oktahedrondur. Bu, birbirine yapıştırılmış ve karbon zincirlerinden oluşmuş 4 yüzlü piramitler olarak düşünülebilir.

Elmaslar doğada çeşitli renk tonlarında bulunurlar. Renksiz veya beyaz elmas denilen tür en yaygınıdır. Elmaslar sarı, mavi, pembe, yeşil veya kehribar tonlarında olabilir, renkli olanları daha nadir ve kıymetlidir. Örneğin turuncu elmas yalnızca Güney Afrika'da görülebilecek türden bir mücevherdir.

Dünyadaki en ünlü elmaslar renkli olanlar içinden çıkmıştır. Ağır Dresden Green, veya kötü şöhret sahibi Hope Diamond bunlara örnektir. Mavi renkli olan ikincisinin belli bir negatif enerji barındırdığı düşünülür. Çünkü bu elmasın sahipleri ile ilişkili birçok açıklanamayan ölüm olayı meydana gelmiştir ve bu olaylar hala gizemini korumaktadır. Bu taş şimdi Washington DC'deki Smithsonian Enstütüsü koleksiyonu içinde tutulmaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Polimer Katkıları
Korozyon
Su

Su

Polimerler
Paramanyetik
Fosfor
Selenyum