Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel el bileğinin ortasında bulunan çoğunluğu ligamentten oluşan dar bir geçittir. Bu geçitin içinden median sinir geçer. Median sinir el hareketlerinin kontrolünden ve duyudan sorumlu sinirimizdir. Bu ligamentin zorlanmaya bağlı olarak gelişmesi sonucu sinire baskı oluşur. Bazı vakalarda ödem oluştuğuda gözlenmiştir. Bu hastalık belirli meslek gruplarında yaygın olarak gözükür. Özellikle ev hanımları, sık bilgisayar kullananlar(fare ve klavye kullanımı sonucu zorlatma), müzik aleti çalanlar, marangozlar,telefonla çok uğraşanlar kısacası elini çok kullanan kişilerde sıkça görülür.

Bunların dışında şeker hastalığı(diyabet), tiroit hastalığı ve eklem iltihabı olanlarda ve gebelikte görülebilir. Gebelerin 1/3-1/5'inde görülür. Gebelikte olmasının nedeni vücudun normalden fazla su tutmasıdır. Bu yüzden gebelikteki sendrom kolaylıkla geçebilmektedir.

BÖLÜM 1
Hastalık Belirtileri

İlk olarak elde uyuşma, karıncalanma, ele ve kola yayılan ağrı olarak kendini gösterir. Tedavi ve koruma altına alınmazsa rahatsızlıkta ilerleme olur. İlerleyen vakalarda ise aşağıdaki durumlar ortaya çıkar:

-Gece şiddetli ağrı ve uyuşmayla uyanma

-Parmaklarda şişlik ve peklik(sertlik)

-Tutmada ve kavramada zorluk(Elindeki bir şeyi sık sık yere düşürmek)

-Hareketin kısıtlanması

- Omuza ve dirseğe yayılan sancılı ağrı

-His kaybı

BÖLÜM 2
Tanı

Tanı koyulurken boyun fıtığıyla karıştırılabilir. Belirtileri benzer olmakla birlikte KTS(Karpal Tünel Sendrom)'de tanı Emg ile konulur. İki bileğede ayrı ayrı hastanın dayanabileceği düzeyde uyarılar (bir nevi elektrik) verilerek dönüt alınır ve bunun sonucunda tanı konulur.

BÖLÜM 3
Kimlerde Fazla Görülür?

Kadınlarda, erkeklere göre daha fazla görülür. Her yaş grubunda görülebilir. Ancak 40-65 yaş yaş aralığında diğerlerine göre 4.5 kat daha fazla görülür.

BÖLÜM 4
Tedavi

Tedavi hastalığın hangi durumda(evrede) olduğuna göre değişir. Asıl tedavi o bileği, eli korumaya almakta yatar. En etkin ve temel yöntemdir.(İlerleyen bir hastalık olması nedeniyle kesinlikle ihmal edilmemelidir.)

Eğer hastalık başlangıç düzeyinde ise el hareketlerini kısıtlayıcı bandaj, atel kullanılır. Eldeki ligamenti gevşetici, uzatıcı egzersizler önerilir. Ek olarak ağrı kesici(analjezik), antienflamatuar ve kas gevşetici krem ve haplar tavsiye edilir.

İlerlemiş durumlarda steroit ve kortizol yapıda sıvı enjekte edilir.(Pek önerilmez.) Daha ilerleyen vakalar ise ameliyatla sinirin rahatlatılması sonucu tedavi edilir. Bu ameliyat açık veya lazer yöntemiyle yapılabilir. Ameliyatta genellikle lokal anestezi yapılır. 20-30 dk. süren ameliyat sonrası hasta atel takarak normal hayatına devam eder. Bir süre o elini suya vurmaz, 1-1,5 hafta sonra güçlendirme egzersizleri yapmaya başlar. 2-3 hafta sonunsa ise hasta artık normal rutin hayatına tam olarak dönebilir. Lazer ise teknolojinin bize sunduğu yeniliklerin bir parçası olarak açık ameliyattaki başarıyı tutturur. Yine bu yöntemde de geçitteki sinir rahatlatılarak sonrasında aynı basamakları uygulanarak tedavi edilmiş olur.

BÖLÜM 5
Kts'den Kurtulmak ve Korunmak İçin Egzersizler

Kts'den Kurtulmak ve Korunmak İçin Egzersizler

KTS'den korunmak için el bileğini fazla yormamak gerekir. Hastalar ise el bileğini gerdirici hareketler yapmalıdır.Bundaki temel amaç kalınlaşan ligamenti gerdirerek uzatmak ve sinire olan basıyı azaltmaktır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya