Hayvan Yiyen 12 Etobur Bitki
Gıda zincirinin temelleri bellidir: bitkiler güneş ışığını, hayvanlar bitkileri ve daha büyük hayvanlar daha küçük hayvanları yerler. Doğa dünyasında, hayvanları çeken, hapseden ve sindiren bitkilere de (çoğunlukla böcekler, fakat aynı zamanda ara sıra salyangoz, kertenkele ve hatta küçük memeliler) rastlanmaktadır. Listemizde, ünlü Venüs sinek kapanından az bilinen kobra zambakına kadar uzanan 12 ünlü etçil bitki ile tanışacaksınız.
1. Suibriğigiller
Bilimsel adı Nepenthes olan bu türü diğer etçil bitkilerden ayıran en önemli şey beslenme skalasıdır: Bu bitkinin "ibrikleri" sadece böcekleri değil, küçük kertenkeleleri, amfibileri, hatta memelileri bile yakalamak ve sindirmek için idealdir. Seçilmiş hayvanlar, bitkinin tatlı kokusundan etkilenir ve bitkiye yem olduklarında sindirilmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Doğu yarım kürenin etrafına dağılmış yaklaşık 150 Nepenthes türü var; Bazı Suibriğigiller maymunlar tarafından içme kapları olarak kullanılırlar.
2. Kobra Zambak
Kobra görünümüne sahip olduğu için böyle adlandırılan kobra zambak, Darlingtonia californica, Oregon ve Kuzey Kaliforniya'nın soğuk su bataklıklarına özgü nadir bir bitkidir. Bu bitki gerçekten şeytanidir: sadece tatlı kokusuyla böcekleri ibriğine sokmakla kalmaz, aynı zamanda kapalı uçlarının, kaçmaya çalıştıklarında çaresiz kurbanlarının enerjilerini tüketen sayısız, görünmez sahte "çıkışı" vardır.
3. Stylidium
Bu bitkinin gerçekten etçil olup olmadığı ya da sadece kendisini rahatsız eden böceklerden korunmaya çalışıp çalışmadığı belli değildir. Bazı Stylidium bitki türleri, polen taşıma işlemiyle ilgisi olmayan küçük böcekleri yakalayan "trikomlar" veya yapışkan tüylerle donatılmıştır - ve bu bitkilerin yaprakları talihsiz kurbanlarını yavaşça çözen sindirim enzimleri salgılarlar. Bununla birlikte, Stylidium bitkilerin aslında küçük, kıvrımlı avlarından herhangi bir besin kaynağı alıp almadıklarını; sadece istenmeyen ziyaretçilerle mi beslendiklerini henüz bilmiyoruz.
4. Tryphiophyllum
Liana olarak bilinen bir bitki türü olan Tryphiophyllum peltatum'un uzun bir gelişme evresi vardır. İlk olarak, olağanüstü görünümlü oval şekilli yapraklar büyür; sonra, çiçek açtığı zaman, böcekleri çeken, yakalayan ve sindiren uzun, yapışkan, "salgı" yaprakları üretir. Son olarak, bazen yüzlerce metreden fazla uzunluğa sahip, kısa, çengelli yapraklar ile donatılmış bir asma haline gelir. Bu korkutucu geliyorsa, endişelenmenize gerek yok: egzotik bitkilerde uzmanlaşmış seraların dışında, T. peltatum'la karşılaşabileceğiniz tek yer tropik batı Afrika'dır.
5. Portuguese Sundew
Portuguese Sundew, Drosophyllum lusitanicum , İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları boyunca besin bakımından fakir topraklarda yetişiyor. Bu listedeki diğer etçil bitkilerde olduğu gibi, Portuguese Sundew (Portekizli gün batımı), tatlı aromasıyla böcekleri çeker; Onları yapraklarının üzerinde yapışkan bir madde halinde tutar; Talihsiz böcekleri yavaşça çözen sindirim enzimlerini salgılar; ve besinleri emer, böylece başka bir gün çiçek açacak şekilde yaşayabilir. (Bu arada, Drosophyllum'un meyve sineği olarak bilinen Drosophila ile ilgisi yoktur.)
6. Roridula
Güney Afrika’ya özgü olan Roridula, kıvrımlı bir etçil bitkidir: Yapışkan tüyleriyle yakaladığı böcekleri sindirmez, ancak bu görevi, simbiyotik bir ilişkiye sahip olduğu Pameridea roridulae adlı böcek türüne bırakır. Roridula bunun karşılığında lezzetli ve zengin gübreleri alır. Avrupa'da bu bitki türünün çokça yaygın olduğunu gösteren 40 milyon yıllık fosiller, Baltık bölgesinde keşfedilmiştir.
7. Yağ Çanağı
Sözde geniş yaprakları tereyağı ile kaplanmış gibi göründüğü için Yağ çanağı ( cins Pinguicula ) olarak adlandırılan bu tür, Avrasya ve Kuzey, Güney ve Orta Amerika'ya özgüdür. Butterworts tatlı bir koku yaymak yerine, yapraklarında bulunan sudaki inci salgıları ile böcekleri çeker, bu noktada kurbanlar yapışkanlara yapışır ve yavaş yavaş sindirim enzimleri ile çözülürler.
8. Corkscrew
Bu listedeki diğer bitkilerin aksine, Corkscrew bitkisi ( cins Genlisea ) böceklere fazla aldırmaz ; bunun yerine, ana diyeti toprakta yetişen özel yaprakları kullanarak çeken ve yiyen protozoalar ve diğer mikroskobik hayvanlardan oluşur. (Bu yeraltı yaprakları uzun, solgun ve kök benzeridir, ancak Genlisea ayrıca zeminde filizlenen ve ışığı fotosentezlemek için kullanılan daha normal görünümlü yeşil yapraklara sahiptir). Teknik olarak şifalı bitkiler olarak sınıflandırılmış Corkscrew bitkileri, Afrika ve Orta ve Güney Amerika'nın yarı su bölgelerinde yaşamaktadır.
9. Sinekkapan Bitkisi
Venüs Sinek Kapanı, belki de en büyüğü değil ama kesinlikle cinsinin en tanınmış üyesidir. Filmlerde gösterildiğinin aksine Sinekkapan bitkisi oldukça küçüktür (bu bitkinin tamamı yarım metreden daha uzun değildir) ve yapışkan, göz kapağı benzeri "tuzakları" sadece bir inç kadardır. Venüs sinek kapanıyla ilgili ilginç bir gerçek: düşen yapraklardan ve enkaz parçalarından kaynaklanan yanlış alarmları azaltmak için, bu bitkinin tuzakları; ancak bir böcek 20 saniye boyunca iki farklı iç tüye dokunursa kapanır.
10. Su Çarkı
Venus sinekkapanın su versiyonu olarak kabul edilen su çarkı bitkisi ( Aldrovanda vesiculosa ), göl yüzeyinde yüzer ve kurbanları küçük tuzaklarıyla çeker, kökleri yoktur. Beslenme alışkanlıkları ve fizyolojileri arasındaki benzerlikler göz önüne alındığında - su çarkı bitkisinin tuzakları saniyenin yüzde biri kadar çabuk kapanabilir.
11. Albany Sürahi Bitkisi
Moccasin bitkisi, Cephalotus cinsi, et yiyen bir sebzeye dair tüm özelliklere sahiptir: böcekleri tatlı kokusuyla çeker ve daha sonra talihsiz böceğin yavaşça sindirildiği mokasen şeklindeki sürahilere çeker. (Avları daha fazla karıştırmak için, bu sürahilerin kapakları, böceklerin kaçmaya çalışırken kendilerini sersemce vurmalarına neden olan yarı saydam hücrelere sahiptir.) Mokasen bitkisini sıra dışı kılan, çiçekli bitkiler (elma ağaçları ve meşe ağaçları gibi) ile daha yakından ilişkili olmasıdır.
12. Brocchinia
Brocchinia reducta; bromeliad, ananas, İspanyol yosunları ve çeşitli kalın yapraklı bitkileri içeren "sulu meyveler" isimli bitki ailesindendir. Brocchinia, ultraviyole ışığını yansıtan uzun, ince sürahilerle donatılmıştır (bu böcekleri etkiler) ve bu listedeki diğer bitkilerin çoğu gibi, böceğin karşı koyamadığı tatlı bir koku yayar. Botanikçiler 2005'teki sindirim enzimlerinin bereketli çanında keşfedilmesine kadar Brocchinia'nın gerçek bir etobur olup olmadığından emin değillerdi.