Güneş Sistemi

Güneş Sistemi

Merkezinde Güneş'in yer aldığı etrafında ise uydulu gezegenlerin, çekimi etkisine girmiş gök cisimleri ve meteorların olduğu bir sistemdir. Güneş sisteminin oluşumu ile ilgili açıklanmış bir çok teori vardır. En çok bilinen ve kabul edilen teori ise Simon Laplace tarafından öne sürülen Kant-Laplace teorisidir. Teoriye göre Güneş 4,6 milyar yıl önce büyük bir moleküler bulutun çökmesiyle meydana geldiği söylenmektedir. Güneş sisteminin çapı yaklaşık olarak 50 milyar ışık yılıdır. Güneşin etrafında dönen 9 tane gezegen vardır Bu gezegenlerin Güneş'e olan yakınlıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya , Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Plüton ise 2006 yılında gezegen sınıfından cüce gezegen sınıfına dahil edilmiştir.

BÖLÜM 1
Güneş

Güneş

Etrafına ısı, ışık, enerji yayalabilen, Dünyamız açısından yaşamı devam ettiren en önemli etkendir. Güneş'in yaşı yaklaşık olarak 5 milyar, çapının ise 1,41 milyon km olduğu düşünülmektedir. Güneş'in büyüklüğü ile Dünya'nin büyüklüğünü kıyaslayacak olursak Güneşin içine 1 milyon 300 bin tane Dünya'nın sığabileceği hesap edilmektedir. Güneşin içinde çok miktarda Hidrojen gazı ve Helyum gazı vardır. Güneş'te sürekli olarak Hidrojen, füzyon reaksiyonları ile Helyuma dönüşmekte ve etrafa devasal bir enerji yaymaktadır. Dünya'ya ise bu enerjinin çok azı ulaşmaktadır. Güneşin içindeki Hidrojenlerin ise yaklaşık olarak 10 milyar yıl sonra biteceği ve Güneşin büzüşüp ölü, cüce bir yıldıza dönüşeceği tahmin edilmekte.

BÖLÜM 2
Merkür

Merkür

58 milyon km uzaklıkla Güneş'e en yakın gezegendir. Venüs ile birlikte uydusu olmayan gezegendir. Gezegenin çekim gücü Dünya'ya kıyasla 1/3'ü kadardır. Merkür'ü çıplak gözle görmenizde mümkündür ama sadece gün doğumu ve batımında.

BÖLÜM 3
Venüs

Venüs

Güneş'e en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen en sıcak  gezegendir. Sıcaklığı gündüzleri 500°C'ye kadar çıkabilmektedir. Halk arasında Çoban Yıldızı olarakta bilinen Venüs diğer gezegenlerin aksine saat yönünde dönen tek gezegendir bu yüzden Güneş batıdan doğup, doğudan batmaktadır.

BÖLÜM 4
Dünya

Dünya

Güneş'e 149 milyon km uzaklıkta bulunan en yakın üçüncü gezegendir. Mavi Gezegen olarakta adlandırılan Dünya, Güneş etrafındaki bir turunu 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniyede tamamlamaktadır. Dünyamızın ise tek uydusu Ay'dır.

BÖLÜM 5
Mars

Mars

Güneş'e en yakın dördüncü gezegen olan Mars'a, Dünya'dan sonra üzerinde canlı yaşama ihtimali en yüksek olan gezegen olarak bakılmakta. Phobos ve Deimos adında da iki tane uydusu vardır.

BÖLÜM 6
Jüpiter

Jüpiter

Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter'in çapı Dünya'nın çapından yaklaşık olarak 1323 kat daha uzundur. Güneş etrafındaki dönüşünü 12 yılda tamamlar. Jüpiter'in 67 tane uydusu vardır. En bilinenleri ise Lo, Europa, Ganymede ve Callisto'dur. Bu uyduları ilk Galileo keşfettiği için bu uydulara Galileo Uyduları adı verilmiştir.

BÖLÜM 7
Satürn

Satürn

Güneş'e 1,4 milyar km uzaklıkta bulunan Satürn, Güneş'e yakınlıkta ise altıncı sıradadır. Ayrıca gezegenin buz ve taşlardan oluşan halkasıda vardır. Satürn'ün ise 62 tane uydusu vardır. En büyük uydusu ise Titan'dır.

BÖLÜM 8
Uranüs

Uranüs

Güneş'e 2,83 milyar km uzaklıkta bulunur ve altıncı sıradaki gezegenimizdir. Uranüs, Dünya'dan 100 kat daha büyüktür. Güneşin çevresini 84 yılda dönen gezegen kendi ekseninde ise 11 saatte dönmektedir. 27 tane uydusu bulunan Uranüs; Jüpiter ve Satürn'den sonra en çok uydusu bulunan gezegendir. En önemli uyduları ise Ariel, Miranda, Titania, Umbriel ve Oberon'dur.

BÖLÜM 9
Neptün

Neptün

Sekizinci sıradaki gezegen ise Güneş'e 4,5 milyar yıl km uzaklıkta bulunan Neptün'dür. Bu gezegen ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte bilinen 13 tane uydusu vardır. En önemli uyduları ise Triton, Thalassa, Despina, Galatea, Nereid'dir.

BÖLÜM 10
Plüton

Plüton

Güneşe 6 milyar km uzaklıkta bulunan Plüton, Güneş çevresindeki bir turunu ise 250 yılda tamamlamaktadır. 2006 yılında Gökbilimciler tarafından dış merkezli bir yapıya sahip olduğu için cüce gezegen sınıfına dahil edilmiştir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
3
Sevdim!
2
Çok iyi!
1
Hoş değil!
1
Yok artık!
1
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

vay be güzel bilgiler tesekkurler

Yazar Bilgisi

Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi