Guatr

Guatr

Guatr, tiroid bezinin aşırı şişmesi nedeniyle boynun ön bölgesinde oluşan bir kitledir. Hastanın yutkunması esnasında bu yumru aşağı yukarı doğru hareket eder ve ciddi rahatsızlık verir. Hastalığın başlangıç evresinde herhangi bir belirti görülmez ve ağrı oluşmaz. Ancak bazı zamanlarda nefes alırken zorlanma, öksürük ve boğaz içinde yumru gibi belirtiler gelişebilmektedir. Vücudunda iyot eksikliği sorunu bulunan kişilerde guatr hastalığına yakalanma riski taşırlar. Hastalığın tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Guatr'ın ilerlemesi halinde cerrahi yöntemle tiroid bezleri alınabilir.

BÖLÜM 1
Guatr Belirtileri Nelerdir?

  • Boyunun ön bölgesinde şişlik
  • Boğaz içinde yumru hissi
  • Seste kısıklık ve boğukluk
  • Öksürme
  • Kolu, baş üstüne kaldırdığında başın dönmesi
  • Nefes alırken ya da yutkunurken zorluk çekme

BÖLÜM 2
Guatr Nedenleri

İyot Eksikliği : Hastalığa neden olan en temel sebep, vücuttaki iyot eksikliğidir. Tiroid bezi tiroid üretirken iyota ihtiyaç duyar. İyot seviyesinin yeterli olmadığı durumlarda tiroid daha fazla çalışır ve buna bağlı olarak tiroid bezi büyür. İyot eksikliği genellikle denize kıyısı olmayan yerlerde yaşayan kişilerde görülmektedir.

Zehirli Guatr (Graves hastalığı) : Hipertiriodizm hastalığı nedeniyle ortaya çıkan graves hastalığı, tiroid bezinin aşırı hormon üretmesine sebebiyet verir. Otoimmün hastalıklar arasında yer alan graves hastalığında, bağışıklık sistemi antikor üretir ve bu antikorlar tiroid bezine saldırıya geçer. Saldırılar sonucunda tiroid bezi şişer.

Haşimato Hastalığı : Troid bezinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan haşimato, guatr hastalığına neden olan başka bir faktördür. Haşimatoda az miktarda olan tiroid hormonu hipofiz bezini uyarır. Bu uyarı sonucu hipofiz bezi, fazla miktarda tiroid uyarıcı hormonu (THS) üretir. Bu duruma bağlı olarak tiroid şişer ve hasta hızla kilo alır.

Tiroid Nodülleri : Sıvı ya da katı formda olan nodüller, tiroid bezlerinin şişmesine neden olabilir. Sağlık açısından zararsız olan bu nodüller, fark edilmesi halinde yinede biyopsi işleminden geçirilir. Bu tür nodüller tiroid bezinin her iki tarafından da görülür.

Tiroid Kanseri : Bu kanser türü tiroid hormonunu etkiler ve tiroidin şişmesine neden olur. Tiroid kanserinin teşhisi için tiroidte bulunan nodüller biyopsiye işleminden geçirilir.

Hamilelik : Hamilelik döneminde birçok anne adayının tiroid bezleri şişmektedir. Doğum gerçekleştikten sonra bu şişlikler kendiliğinden geçmektedir.

BÖLÜM 3
Guatr Teşhisi

Hasta öncelikle fiziki muayeneden geçirilir. Doktor, şişlik olan bölgeyi eliyle kontrol eder. Guatr hastalığından şüphe etmesi halinde bir dizi testler isteyebilir. Bu testler:

Kan testi : Tiroid bezinin salgıladığı hormon seviyesi ve antikor üretimi kan testi ile ortaya çıkar.

Tiroid taraması : Guatr ebatlarının ölçülmesinde kullanılan taramadır.

Ultrason : Ultrason cihazı ile tiroid bezinin etrafındaki nodül varlığı izlenir.

Biyopsi : Bu yöntemde tiroid bezinden ufak bir parça alınır ve incelenmesi amacı ile laboratuvara gönderilir.

BÖLÜM 4
Guatr Tedavisi

Hastada hipertiroidizm varlığı bulunuyorsa meydana gelen guatrı küçültmek amacı ile doktor tarafından şlaç reçete edilir. Bu süreçte levotiroksin içerikli ilaçlardan yararlanılır. Şayet iltihaplanma söz konusu ise bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla ilaçlarda reçete edilebilir.

İlerlemiş guatr vakalarında tek çözüm cerrahi operasyondur. Bu operasyonda tiroid bezleri alınır. Operasyon sonrasında hastaya hormon ilaçları reçete edilir. Bu ilaçlar, tiroid bezinin görevini yaparak hormon üretirler.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya