Borsa

Borsa

Borsa; aracılar sayesinde alıcı ve satıcının karşılaştığı bir pazar olarak tanımlanmaktadır.

Kıymetli evrak olarak bilinen hisse senetlerinin ve ticari mal tanımı yapılan emtiaların işlem gördüğü kurumsal piyasalara Borsa adı verilmektedir.

Borsa işlemlerinde taraflar arasında hisse senedi, tahvil, bono gibi yatırım araçları, belli kurallar çerçevesinde takas oalrak el değiştirmektedir. Bu süreçte alıcı ve satıcının yüz yüze olmasına ihtiyaç duyulmamaktdır. Taraflar yapmayı istedikleri işlemleri aracılar belirterek bu şekilde alım  satım işlemleri gerçekleştirmektedir.

Türkiye'de İMKB şimdiki adıyla BIST 26 Aralık 1985 yılında kurulmuş olup, 3 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul olarak faaliyetlerine devam etmektedir. 

BÖLÜM 1
Borsada Yapılan İşlemler

Hisse Senedi: Sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri değerli evraklara hisse senedi adı verilmektedir. Hisse senetleri, borsada kullanılan paraya çevirilmesi en kolay yatırım araçlarıdır. (likiditesi yüksektir)

Bono: Vadesi 60-360 günden fazla olmayan, çıkarılan kurum tarafından ödeme, ispat ve teminat için kullanılan menkul kıymetlerdir. Ekonomik nitelikleri nedeniyle kredi aracı olan belli bir paranın, belli bir süre sonra ödeneceğini taahhüt eden ticari belgelerdir. 

Tahvil: Şirketlerin fon ihtiyaçlarını gidermek için çıkardıkları borçlanma senetlerine tahvil denmektedir. Anonim şirketler genel kurul kararıyla tahvil çıkartmaktadırlar. 

Viop:  Borsada vadeli finansal enstrümanlarda işlem yapmak isteyen kurumsal ve bireysel yatırımcıların bir araya geldiği vadeli işlem ve opsiyon piyasasıdır. Viop'ta yatırımcılara sağlanan hizmetler;

  1. Kaldıraç Sistemi
  2. Risk Yönetimi
  3. Portföy Yönetimi ve çeşitlendirilmesi
  4. Spot piyasalardan daha düşük güvence oranıyla aynı miktarda varlığa yatırım yapma ve gelir yaratma
  5. İki yönlü İşelm

 

BÖLÜM 2
Yatırımcının Amaçları

Yatırımcılar işlemlerini 3 amaç ile yapmaktadır.  Bunlar; Arbitraj, hedging ve spekülasyondur. 

Arbitraj: Risksiz para kazanma yöntemi olarak bilinmektedir. Farklı piyasalarda işlem gören aynı menkul kıymetin,paranın veya değerli madenin fiyatının farklı olması durumunda eş zamanlı olarak düşük fiyatlı piyasalardan alınıp yüksek fiyatlı piyasalarda satılması ve aradaki fiyat farkından elde edilen kar olarak açıklanmaktadır.

Hedging: Bir çeşit sigortalama olarak tanımlanabilir, yani bir sigorta poliçesi almak günlük hayatta 'hedge' olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla bu işlem; finansal piyasalarda çeşitli risklerden ve belirsizliklerden korunma işlemidir.

Spekülasyon: Arbitrajın aksine risk taşımakla beraber spekülatörler yüksek getiri beklentisi ile varlığın bir yatırım aracına yatırılması ya da kar elde etmek amaçlı kısa süreli finansal alım satım faaliyetlerinde bulunulması işlemi olarak tanımlanmaktadır.

BÖLÜM 3
Borsanın Ekonomiye Katkıları

Sermaye birikimi ülke ekonomisinin refahı ve istikrarı açısından önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu birikimi elde etmenin güvenli yolları arasında borsa piyasası önem arz etmektedir.

Borsa piyasası ile; şirketlere kaynak temin edilirken yeni pazar alanları oluşturulmakta, hem yatırımcılar hem de şirketler açısından ülke ekonomisine fayda sağlamaktadır. 

Türkiye borsa piyasasında gerçekleşen yatırımlarda, Türk Lirası dışındaki dövizlerin miktarının artması, ekonomiyi olumlu yönde etkilerken ulusal para biriminin de değer kazanmasını sağlamaktadır. Böylece ticarette borsa işlemlerinin payı büyük ve önemli olmaktadır. Gerek döviz gerek hisse senetleri gerekse de diğer finansal enstrumanlar sayesinde alım satımlarıın artmasıyla ülke ekonomisi canlanmaktadır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi