Gebelik

Gebelik

Gebelik, annenin menstrual döngüsünde yumurtlaması olayıyla başlar; eğer koitus(cinsel birleşme) gerçekleşmez ya da fertilizasyon (döllenme) oluşmazsa sona erer. (Menstrual döngüsü düzenli olan kadınlar genelde regl kanamasından önceki 14.günde yumurtlarlar.) Gebeliğin oluşumu fertilizasyon (döllenme) öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılabilir.

BÖLÜM 1
Fertilizasyon (Döllenme) Öncesi Dönem

Fertilizasyon (Döllenme) Öncesi Dönem

Yaklaşık 300 milyon sperm, cinsel birleşme sonrası 4-5 ml’lik seminal mai(semen-meni) ile beraber vajinaya boşalır. Buradan serviks (rahim ağzı),uterus (rahim) ve tüplere doğru kendi yönsel hareketleri ile ilerlerler. Spermler ortalama olarak dakikada 2,7 mm yol alırlar. Spermlerin 300-500 tanesi tüplere ulaşabilir ve bu spermlerin tüplere ulaşması 65-75 dk kadar sürer. Yumurta hücresi sperm ile döllenene kadar gelişimini tam olarak tamamlanmamıştır, döllenmeyle birlikte son bölünmesini gerçekleştirerek tam olgunluğa ulaşır. Yumurtanın en dışında zona pellusida denen, duvara benzer bir yapı vardır. Yumurtaya ulaşan ilk sperm, başında bulunan hyloranidaz enzimi sayesinde zona pellusidayı delerek yumurtanın içine girer ve bu olay sonrası zona pellusida yumurta içine başka sperm girmesine izin vermeyecek bir yapı kazanır. Böylece her bir yumurta sadece bir spermle döllenir. (Birden fazla yumurtanın bulunması ya da döllenen yumurtanın bölünmesi sonucu çoğul gebelikler oluşur.)

BÖLÜM 2
Fertilizasyon (Döllenme) Sonrası Dönem

Fertilizasyon (Döllenme) Sonrası Dönem

Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan bu yeni yapıya zigot adı verilir. Zigotun yuvarlanarak rahime  ulaşması 7 gün kadar sürer. Zigot bu yolculuk esnasında bölünmeler geçirerek yeni hücreler meydana getirir. Döllenmiş yumurta rahme ulaştığında morula adını almıştır ve 16 hücrelidir. Morulanın olgunlaşması ve yapı değişikliğine uğraması için rahim duvarına tutunması gerekir.

Morulanın rahim duvarına tutunması (gömülmesi) olayına implantasyon denir. Bu olay menstruasyon kanamasıyla aynı zamana denk gelir. İmplantasyon sırasında genellikle menstruasyon kanamasından daha az şiddetli;açık pembe,kahverenkli bir akıntı görülür ve bu akıntı genellikle gebeliğin ilk belirtisi kabul edilir. İmplantasyon ile birlikte moruladan başkalaşmış plasenta ßhcg hormununu salgılamaya başlar, kanda ya da idrarda bu hormonun tespiti sonrası ultrasonda plasentanın görülmesiyle gebelik kesinleşir. Sağlıklı bir gebelikte ßhcg hormonu hamileliğin başlarında 48-72 saatte bir ikiye katlanırken zamanla katlanma süresi 96 saate kadar uzar. Sağlıklı gebelik,sağlıklı bebekler ve sağlıklı anneler için düzenli hekim takibi esastır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya