Dental İmplant Tedavisi

Dental İmplant Tedavisi

Dental implantlar çene kemikleri içerisine yerleştirilerek kemik ile bir bütünlük oluşturması beklenen ve dişlerin köklerinin görevini üstlenen titanyum içerikli materyallerdir. İmplantlar çeşitli yöntemlerle çene kemikleri içerisine yerleştirildikten sonra iyileşme süreci beklenir ve kemik ile kaynaşma meydana geldikten sonra üzerine sabit protezler yapılır. 

Özellikle genç hastalarda bir veya birkaç diş eksikliğinde sağlam dişlerin kesilip küçültülerek köprü yapılması yerine kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diğer yandan yaşlı hastalarda dişsiz çenelerde takıp çıkartmalı protez olarak bilinen total protezler kullanımı zor olduğundan implant kurtarıcı bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkmaktadır. 

İmplanttaki temel mantık dişlerin köklerini taklit ederek ağız içerisinde hareket etmeyen ve sağlam yapıda protezlere destek oluşturmaktır. Bu sayede hem hastanın konforu artmış olacak hem de daha uzun ömürlü protezler yapılmasına imkan doğmuş olacaktır. Maliyet açısından her ne kadar diğer protez çeşitlerine göre maliyetli olsa da günümüzde konforu ve sağlıklı olmasından dolayı oldukça tercih edilmektedir.

BÖLÜM 1
İmplant Nasıl Uygulanır

İmplant tedavsine başlamadan önce hekim öncelikli olarak hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığını değerlendirir. Bu değerlendirme sırasında dikkate alınan kriterlerden bazıları şunlardır;

  1. Hastanın genel sağlık durumu: Hastada operasyon sonrası iyileşmeyi olumsuz etkileyecek hastalıklar varlığında hekim implant tedavisi uygulamayabilmektedir. Örneğin kontrol altına alınamayan şekeri olan hastalarda yapılacak implant sonrası iyileşmede problemler çıkacağı için implant tedavisi yapılamayacaktır. Bununla birlikte hasta çok fazla sigara kullanıyorsa implant tedavisinin başarısı azalacağından dolayı hekim kendi kararına bağlı olarak implant tedavisinden vazgeçebilmektedir. Hastada diğer ciddi solunum ve dolaşım rahatsızlıkları mevcutsa ve yapılacak olan konsültasyonda hastanın tıp hekimi cerrahi işleme izin vermezse implant tedavisi yapılamayacaktır.
  2.  Hastanın ağız hijyeni: Hasta ağız hijyenine önem vermiyorsa ve yapılacak tedaviye adapte olacak durumda değilse hekim tarafından implant tedavisi iptal edilebilmektedir. 
  3. İmplant uygulanacak bölgedeki kemiğin durumu: İmplant uygulanmadan önce hekim tarafından implant uygulanacak bölgedeki kemiğin seviyesi ve kalitesi ölçülür. Yeterli kemik seviyesi varsa ve kemik kalitesi düşük değilse implant tedavisi uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda hekimler bu incelemeyi yapabilmek adına hastadan tomografi gibi ekstra görüntüler isteyebilmektedir. Aynı zamanda üst çene kemiklerinde aşağıya doğru sarkmış olan sinüs varlığında sinüslerin yukarı kaldırılması gerekebilmektedir.

İmplant için hastanın muayenesi tamamlanmış ve olumlu bir sonuç çıkmışsa hasta tedavi hakkında bilgilendirildikten sonra tedaviye başlanır. İmplant uygulanacak kemiğin kalınlığına göre çeşitli ebat ve kalınlıktaki implantlar seçilir ve gerekli anestezi yapılarak bölge uyuşturulduktan sonra çene kemiğinin üzerindeki yumuşak doku açılarak kemik görünür hale getirilir. Ardından çeşitli döner aletler yardımıyla öncelikle implantın yerleştirileceği yuva hazırlanır ve ardından implantlar bu yuva içerisine yerleştirilerek açılan yumuşak doku tekrar kapatılır. Bu işlem genellikle çok uzun sürmemekte ve hasta ağrı duymamaktadır. Bir implantın yerleştirilme süresi yaklaşık olarak 15-20 dakika civarında sürmektedir. İmplantlar yerleştirildikten sonra eriyebilen dikiş atılmışsa kısa süre içerisinde ikinci bir işleme gerek kalmayacaktır. Erimeyen dikiş kullanılmışsa 1 hafta sonra dikişlerin alınması için hasta tekrar hekimini ziyaret edecektir.

İmplant yerleştirilecek çenelerde diş çekimi yapılacaksa hekimin vereceği karara göre aynı seansta implantlar yerleştirilebilmektedir. Ancak çekilecek olan dişlerin köklerinde enfeksiyon durumu söz konusu ise dişler çekildikten sonra yaklaşık 3 ay kadar bir iyileşme sürece beklenmeli implantlar daha sonra yerleştirilmelidir.

İmplantlar yerleştirildikten sonra 3 ile 6 ay arasında bir bekleme süresi vardır. Bu süreçte implantların kemikle kaynaması ve dokuların uyumu beklenir. İyileşme tamamlanana kadarki süreçte hasta isteğine ve çenelerin uygunluğuna bağlı olarak geçici protezler yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlar bu geçici protezlerin yapımına müsade etmeyebilir. 

İyileşme süreci tamamlandıktan sonra alınan röntgenler sonucunda kemiğin implantla kaynaştığı görüldüğünde implantların üzerine protez yapılmasına başlanmaktadır. İmplantların üzerine ölçü başlıkları takıldıktan sonra alınan ölçülere uygun protezler hazırlanmakta ve hastaya takılmaktadır. İmplant üstü protezler sabit olarak kalır ve hastanın bunları takıp çıkartması istenmez.

BÖLÜM 2
Kemik Yetersizliğinde İmplant Uygulanabilir mi?

Yetersiz kemik hacmine sahip hastalarda normal şartlar altında implant uygulanamaz. Ancak hastada genel kemik kayıpları varsa ögmentasyon denilen tedavi yöntemiyle kemik seviyesi yükseltilebilmekte veya hacmi arttırılabilmektedir. Daha sonra kemiğin iyileşmesi beklenerek yeterli hacme ulaşan kemiğe implant uygulanabilmektedİr. Ögmentasyon hem maliyeti artıracağından hem de tedavi süresini uzatacağından dolayı zor bir tedavi olabilmektedir.

Bunun dışında özellikle genç hastalarda bir ve birkaç implant yerleştirilecek vakalarda bölgesel kemik kayıpları varsa hastaya kemik grefti(tozu) uygulanarak bölgede kemik oluşması sağlanabilmektedir. Daha sonra bölgenin iyileşmesi tamamlandıktan sonra implantlar yerleştirilebilmektedir. Bazı durumlarda kemik greftleri implantın yerleştirildiği seansta uygulanabilmektedir.

Üst çenede yapılacak olan implant tedavilerinde, çene kemiklerinde bulunan sinüsler çok fazla aşağıya sarkmışsa implantlar sinüsü deleceğinden, implant tedavisi uygulanamaz. Böyle durumlarda da yine hekim tarafından sinüsün alt sınırı yukarı doğru kaydırılarak yeterli kemik alanı oluşturulur ve implantlar daha sonra yerleştirilir.

BÖLÜM 3
İmplant Sonrası Bakım

İmplant uygulandıktan sonra hastanın hekimin istediği kurallara uyması tedavi başarısı açısından oldukça önemlidir. Hasta implant sonrasında protez altlarını ve yüzeylerini doğru şekilde ve düzenli olarak temizlemelidir. Aksi taktirde birikecek olan gıdalar ve bakteri plakları enfeksiyona sebep olarak implantların düşmesine yol açacaktır. Bununla birlikte implant sonrası sigara alışkanlığı ya tamamen bitirilmeli ya da günde birkaç tane olacak şekilde azaltılmalıdır. Hasta tedavi adına koopere değilse tedaviye hiç başlanmamalıdır.

Bazı durumlarda implantın uygulanmasından sonra implantlar düşebilmektedir. Bu hekimin implantı uygulamasındaki hataya bağlı olarak meydana gelebileceği gibi hastanın istenilen kurallara uymamasına bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Bundan dolayı implantın sağlıklı şekilde çenelerde yer bulabilmesi için kullanılan implantın markasından hastanın ve hekimin kurallara uymasına kadar birçok faktör etkili olabilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya