Çikolata Kisti

Çikolata Kisti

Çikolata kisti, yumurtalıklarda gelişen iyi huylu, içi sıvı dolu kistlere verilen addır. Renk olarak koyu kahverengidir ve görüntüsü çikolataya benzediği için çikolata kisti adını almıştır. Kist bazen ağrı ve kramplara sebep olurken bazı durumlarda herhangi bir şikayete yol açmadan yıllarca varlığını koruyabilir. Boyutları 4-5 santimden 10-15 santime kadar değişebilir. Çikolata kisti nedeniyle yaşanan şiddetli ağrı fallop tüpleri ve yumurtalık yırtıldığında ya da hasar geliştiğinde yaşanır. Bu gibi durumlarda acilen tıbbi müdahale gerekir. Çikolata kisti tek bir yumurtalıkta gelişebileceği gibi her iki yumurtalıkta aynı anda da gelişebilir. 

BÖLÜM 1
Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kisti bazen herhangi bir şikayete yol açmadan tesadüfen yapılan bir jinekolojik muayenede tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise adet dönemlerinde, cinsel birliktelik anında ya da sonrasında şiddetli bel ve pelvik ağrılarına yol açabilir. 

  • Adet döneminin ağrılı geçmesi
  • İdrar yaparken kan görülmesi ve yanma
  • Karın ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • İshal ya da kabızlık
  • Kasıklarda kronik ağrı
  • Bacak ağrısı
  • Adet döneminde burun kanaması
  • Vücutta morluk
  • Kısırlık
  • Dışkıda kan çikolata kisti belirtileridir.

 

BÖLÜM 2
Çikolata Kisti İçin Hangi Bölüme/Doktora Başvurulur?

Çikolata kisti tanısı için Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne Başvurulması gerekir. Çikolata kisti genelde herhangi bir nedenden dolayı uygulanan jinekolojik muayene sırasında tesadüfen saptanabilir.

BÖLÜM 3
Çikolata Kisti Nedenleri

Çikolata kistlerinin neden geliştiği tam olarak bilinmese de gelişiminde genetiğin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Üreme çağına erişmiş kadınlarda sık rastlanan bir hastalık türüdür. Kısırlık problemi yaşayan 10 kadından 2'sinde çikolata kistine rastlanabilmektedir. Ayrıca kistin gelişiminde bazı risk faktörlerinin de olduğu düşünülmektedir.

Embriyonik Hücre Dönüşümü: Östrojen ve progesteron hormonları embriyonik hücrelerin gelişimlerinin erken dönemlerinde endometrial implantlarına dönüştürerek çikolata kistine yol açabilir.

Cerrahi Skar İmplantasyonu: Histerektomi ve benzeri cerrahilerden sonra endometrial hücreler cerrahi kesiğe yapışarak yapışıklık oluşturabilir. Bu durum nedeniyle çikolata kisti gelişebilir.

Bağışıklık Sistemi Bozukluğu: Bağışıklık sistemine bağlı gelişen herhangi bir hastalık vücutta endometriyal dokuların çoğalmasına sebep olabilir. 

Bu riskler haricinde çikolata kisti için risk faktörleri;

  • Rahim anormallikleri
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Düşük vücut kitle indeksi
  • Adet düzensizliği
  • Kısırlık
  • Genetik yatkınlık
  • Östrojen hormonu yüksekliği
  • Menopoz döneminin gecikmesi
  • Adet kanamasının normal olarak vücuttan atılmasını engelleyen bir sorun olarak sıralanabilir.

 

BÖLÜM 4
Çikolata Kisti Tanısı

Çikolata Kisti Tanısı

Çikolata kisti tanısı kan testleri ve görüntüleme yöntemleriye yapılabilir. Jinekolojik olarak uygulanan ultrasonda kistin tipik görüntüsü kolay fark edilebilir. Patolojik inceleme sonrasında da kiste %90 tanı konabilir.

BÖLÜM 5
Çikolata Kisti Tedavisi

Çikolata kisti teşhis edildikten sonra ilaçlar ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. 

İlaç Tedavisi: İlaç tedavisinde östrojen hormonunu baskılayan ilaçlar, endometrial dokuyu küçülten androjenler ve doğum kontrol hapları uygun görülebilir.

İğne Aspirasyonu: Çikolata kistinin nerede olduğu ultrason ile tespit edildikten sonra enjeksiyon yoluyla rahme sıvı verilir.

Çikolata Kisti Ameliyatı: Çikolata kisti için ameliyat yöntemi olarak laparoskopik cerrahi kullanılır. Hastanın karnından küçük kesi açılarak pelvik bölge ve bölgedeki organlar görüntülenip kistin tedavisi yapılır. Kist bazen tek yumurtalıkta gelişebileceği gibi abzen her iki yumurtalıkta birden görülebilir. Böyle durumlarda yumurtalığın birinin alınması gerekebilir. 

BÖLÜM 6
Çikolata Kistine Ne İyi Gelir?

Vücudu toksinlerden arındırmak, oluşan ağrı ve kramplarla baş edebilmek için papatya çayı kullanılabilir. Ayrıca ağrı kesici etkisi olan farklı bitki çaylarından da yararlanılabilir. Elma sirkesi oluşan kistlerin küçülmesi için faydalı olur. Sabah akşam bir bardak suyun içine 1 yemek kaşığı eklenerek içilebilir. Adet dönemini düzenlemek için pancar kökünden yararlanılabilir.

Çikolata Kisti Tedavisi İçin tavsiye Edilen Diğer Bitkiler

Zerdeçal: Güçlü antioksidan etkisiyle çikolata kisti tedavisinde kullanılabilir. Zerdeçal çay şeklinde hazırlanıp bal ve limonla tatlandırılarak her gün bir fincan içilebilir. 

Keten Tohumu: Çikolata kisti üzerinde oldukça faydalı bitkilerden biridir. Endometrium dokunun büyümesini engeller ve vücudu toksinlerden arındırır. 3 çorba kaşığı keten tohumu bir su bardağı suya eklenip bir gece bekletilir. Ertesi gün süzülerek içilir. Kist sebebiyle ortaya çıkan semptomlar geçene kadar devam edilebilir. Ayrıca keten tohumu yemeklere ve yoğurda eklenerek de tüketilebilir.

Karahindiba: Çikolata kisti sebebiyle yaşanan belirtileri hafifletmek için kullanılabilir. Hormon seviyesini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. 1 çorba kaşığı karahindiba kökü bir su bardağı sıcak suyun içine eklenip, bardağın üzeri kapatılır. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek içilir. Gün içinde 2 defa içilebilir.

Aslankulağı: Bitkinin içeriğinde bulunan bazı maddeler kan pıhtısı gibi problemlere karşı iyi gelir. Adet ağrılarını düzenleyici etkisi de vardır. 1 şeker kaşığı kurutulmuş bitki 1 su bardağı sıcak suya eklenir. 10 dakika bekletildikten sonra içilebilir.

 

 

BÖLÜM 7
Çikolata Kisti İçin soğan Kürü

  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • Yarım litre su

Hazırlanışı: Yarım litre su tencereye alınıp kaynatılır. Kuru soğanın kabuğu soyulup birkaç parçaya bölünür ve kaynayan suya atılır. 10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınıp süzülür. Hazırlanan soğan suyu sabah ve akşam ılık olacak şekilde bir bardak içilir. 

Soğan kürüne 2 hafta devam edildikten sonra bir süre ara verilmeli ve tekrar 2 hafta uygulanmalıdır. Hazırlanan kür her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya