Burun Estetiği

Burun Estetiği

Burun estetiği burun şeklinin ve bozulan burun fonksiyonlarının düzeltilmesi için yapılan estetik bir operasyondur. Tıpta rinoplasti olarak tanımlanan bu operasyonun başarısı hasta memnuniyeti ile ölçülmektedir. Toplumda estetik algısı her dönem değişiklik gösterir. Geçmişte daha iddialı denilebilecek kalkık ve küçük yapıdaki burun şekilleri talep görürken, günümüzde yeni burun şeklinin dışarıdan belli olmaması talep edilmektedir. Burun estetiği kişinin isteğiyle yapılan bir operasyon olduğundan, kişiyi memnun edecek burun şeklinin oluşturulması amaçlanır. Estetik cerrah bu operasyonda hastanın isteklerini dikkate alarak, sanatsal yönünü de kullanır.

Burun estetiği operasyonunda burun yapısındaki kemik ve kıkırdak dokularda değişim yapılarak yüzle uyumlu burun şekli oluşturulur. Burun kişinin isteğiyle küçültülebilir ya da büyütülebilir. Ameliyattan sonra uzun sürecek, zorlu bir iyileşme süreci yaşanır. Ancak istediği burun şekline kavuşan kişiler bu süreci oldukça rahat geçirir. Bu estetik bir operasyon olmasına rağmen ameliyatta solunum sorunları da giderilebilir. Zaten solunum sorunları giderilmedikçe burundaki şekil bozuklukları düzeltilemez. Ameliyatın ardından burun doğal bir görünüme sahip olmalı ve nefes alma sorunu yaşanmamalıdır.

Burun yapısında burun ucu, burun kanatları, burun sırtı gibi estetik bölümler bulunmaktadır. Bunların birbiriyle oranı, gözlerle, kulaklarla yani yüzdeki diğer yapılarla uyum içinde olmaları, kaşların konumu gibi etkenler estetiğin sağlanmasında etkili olur. Bu yüzden toplumda bazı yüzler ve burun şekilleri daha fazla ilgi çeker. Çünkü toplumun güzellik kavramına uyarlar. Burun estetiği ise, dışarıdan güzel olarak algılanabilecek burun yapısını oluşturma üzerine odaklanır. Burun karşıdan bakıldığında yüzdeki en dikkat çekici yapılardan biridir. Bir anlamda yüzdeki güzellik algısının merkezinde yer alır. İnsanlar bu yüzden burundaki görsel sorunları daha fazla önemser. Bu nedenle ameliyatsız estetik operasyonlarından sonra toplumda en fazla talep gören estetik uygulama burun estetiği ameliyatıdır.

BÖLÜM 1
Burun Estetiği Yaş Sınırı

Burun insanın yaşamı boyunca değişime uğrayan bir yapıdır. Temel gelişimini erkeklerde 18 yaşında, kadınlarda da 17 yaşında tamamlamış olur. Burun estetiği yaptırmak isteyenler bu yaşlardan itibaren ameliyat olabilirler. Bu burun estetiği için alt yaş sınırı olarak kabul edilir. Kemiklerin hangi yöne doğru büyüyeceği etrafındaki büyüme plaklarıyla yani epifiz hattıyla belirlenir. Bu yaşlardan önce burun estetiği ameliyatı yapılırsa, kemiklere müdahale edileceği için büyümede sorun yaşanabilir. Kıkırdak dokusu da benzer özelliklere sahiptir. Bu yüzden burun estetiğinde alt yaş sınırına uyulmalıdır. Aciliyet gerektiren bir durum olmadıkça bu yaşlardan önce burun ameliyatı yapılmamalıdır. Ameliyat için üst yaş sınırı ise bulunmamaktadır. Kişinin sağlığı elveriyorsa alt yaş sınırından sonra her yaşta burun ameliyatı yapılabilir.

BÖLÜM 2
Burun Estetiği Ameliyatı Kimler Tarafından Yapılmalı?

Burun estetiği yüz estetiği kapsamında değerlendirilir. Bu ameliyatların plastik cerrahi alanında burun cerrahisinde uzmanlaşan estetik cerrah tarafından yapılması uygundur. Ancak burnun solunum fonksiyonunu değerlendirecek uzman kulak burun boğaz cerrahı da ameliyata dahil olmalıdır. Ameliyatta burun şekli düzeltilirken burun fonksiyonları da korunmalıdır.

BÖLÜM 3
Burun Estetiği Ameliyatı İçin En Uygun Mevsim Hangisidir?

Estetik cerrahide bazı dönemler daha yoğun geçer. Özellikle havalar ısındıkça ve kışın rehaveti atıldıkça estetik uygulamalara talep artmaya başlar. Bu nedenle ilkbaharda estetik operasyon yaptıranların sayısı fazladır. Ancak ilkbahar alerjik yapıda olan kişiler açısından burun estetiği yaptırmak için uygun bir mevsim değildir. Çünkü hastaların ameliyattan sonra öksürmesi, hapşırması yeni burun şekline zarar verebilir. Yaz sıcaklarında ise burnu güneş ışığından korumak zorlaşır. Bu nedenle uzmanlar burun estetiği için en uygun mevsimin yaz sıcaklarının başlamadığı sonbahar olduğunu belirtirler.

BÖLÜM 4
Burun Estetiğinde Cinsiyetin Önemi

Kadın ve erkeğin burun yapıları farklıdır. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında cinsiyet dikkate alınmalıdır. Çünkü kadın ve erkeğin burun yapısındaki estetik oranlar farklıdır. Bir kadın için erkeksi, erkek için kadınsı burun oluşturulmamalıdır. Kadınlarda profil görünümünde burun sırtı burun ucunun 1-2 mm gerisinde kalırken, erkeklerde burun sırtı ile burun ucu aynı hizada olur. Ayrıca erkeklerde burun ve dudak açısı 90 derece, kadınlarda da 100-105 derecede olur. Erkeklerde bu açı fazla olursa yüzde kadınsı bir ifade oluşur.

BÖLÜM 5
Burun Estetiği Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun şeklini beğenmeyen kişiler burun estetiği ameliyatı yaptırmaya karar vermeden önce aşağıdaki sorulara sağlıklı cevaplar bulmalıdır. 

  • Yeni burun şeklinin nasıl olacağını, yüzüne yakışıp yakışmayacağını 
  • Nasıl bir burun şekli istediğini yani doğal görünen bir burun şekli mi, ameliyat edildiği belli olan bir burun şekli mi isteniyor
  • Ameliyattan kaynaklı ağrılar olacak mı?
  • Burun tamponları çıkarılırken ağrı olacak mı?
  • Yeni burun şekli isteklerini karşılayacak mı?
  • Burun estetiği sonrasında burun çökmesi, burun düşmesi gibi sorunlar yaşanacak mı?
  • Ameliyattan sonra revizyona gereksinim duyulacak mı?

Burun estetiği olmaya karar vermeden önce bu soruların açıklığa kavuşturulması tavsiye edilir. Böylece kişiler ameliyatın sonuçları hakkında daha gerçekçi beklentilere sahip olabilirler.

BÖLÜM 6
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Neler Yapılmalı?

Burun estetiği yaptırmak isteyenler ilk olarak bu alanda uzman bir estetik cerrahla iletişime geçmelidir. Ameliyattan önce kişi detaylı olarak muayene edilmeli, burun içi ve dışı endoskopik cihazlarla kontrol edilmelidir. Burnun en az sekiz adet farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Ameliyat planlamasında bu fotoğraflar kullanılır. Bilgisayardan burnun farklı açılardan analizinin yapılması, yeni burun şeklinin oluşturulmasında da fotoğraflardan yararlanılır. Bu değerlendirmeler sonucunda hastalarda yeni burun şeklini bilgisayar ortamında görebilir. Kişinin yüzünde zarif duracak, karakterine en uygun yeni burun şekli belirlenir. Burun yapısında yapılacak değişimlerde hasta ve doktor ortak karar almalıdır.

BÖLÜM 7
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiği farklı teknikler kullanılarak genel anestezi altında yapılır. Ameliyatın süresi burun yapısındaki değişimlere bağlı olarak 1-4 saat sürebilir. Burundaki düzeltmeler ameliyat planına uygun şekilde yapılmaktadır. Planlandığı gibi burun ucu kaldırma, burun küçültme, burun büyütme, burun kemeri düzeltme gibi işlemler yapılabilir. Hastalar anestezi etkisinden çıktıktan sonra taburcu edilebilir. Ameliyatla hem kişinin istediği gibi estetik bir burun şekli oluşturulabilir, hem de solunum sorunları giderilebilir. Hastalar yeni burun şeklinden ne kadar memnun kalırsa, ameliyatın başarılı olduğundan söz edilebilir.

BÖLÜM 8
Burun Estetiği Ameliyatında Hangi Teknikler Kullanılır?

Burun estetiğinde hangi ameliyat tekniğinin kullanılacağına hastanın genel durumuna, estetik cerrahın hangi teknikte deneyimli olduğuna ve burunda yapılacak düzeltmelere göre karar verilir. Operasyonda kullanılacak olan açık ve kapalı teknik kendi içinde avantajlara ve dezavantajlara sahiptir.

Kapalı Teknik : Burun ameliyatında bu teknik kullanıldığında burun deliklerinden girilerek burun ucu kıkırdaklarına ulaşılır. Hastanın burun kemeri alınacaksa bu teknik uygun olabilir. Burun ucu kıkırdaklarının dış kanat kıkırdağının üzerindeki parça bu teknikle alınabilir. Kemer düzeltilir ve kemikler bu şekilde daraltılabilir. Burun estetiği için bu teknik kullanılırsa ameliyattan sonra görünürde izler kalmaz. Hastaların iyileşme süreci de daha kısa olur.

Açık Teknik : Ameliyatta açık teknik kullanılırsa burun delikleri arasından kesi açılır. Kesi nedeniyle ameliyattan sonra bölgede görünür iz kalır. Bu yöntemde estetik cerrahın deneyimli olması oldukça önemlidir. Cerrah açısından büyük kolaylık sağlasa da, bu teknikte hatalar daha belirgin olur. Ayrıca iyileşme süreci kapalı teknikle yapılan ameliyatlardan daha uzundur. Revizyon burun estetiği ameliyatına bu teknikle yapılan ameliyatlardan sonra daha fazla gerek duyulur.

BÖLÜM 9
Burun Estetiği Ameliyatı Riskleri

Genel anestezi altında yapılan burun estetiği ameliyatında hastalar acı çekmeden düzeltmeler yapılabilir. Ancak estetik alanında en zor ameliyatlardan biri de budur. Bunun nedeni burun estetiği ameliyatının bir standartının olmamasıdır. Her hastanın yanakları, kaşları, elmacık kemikleri, kaşları, yüzü farklıdır. Bu nedenle her hasta için ayrı bir planlama yapılır.

Burun ilk bakışta yüzdeki estetik görünümü tamamlar. Ancak burnun solunumun başladığı yer ve vücudun dışarıya açılan sayılı alanlardan biri olduğunu da dikkate almak gerekir. Ameliyat sırasında burnun solunum fonksiyonları zarar görmemelidir. Burnun nefes alma, koku alma fonksiyonu etkilenmemelidir. Ayrıca kişinin ses tonunu değiştirecek bir müdahale yapılmamalıdır. Özellikle burnun şekillendirilmesi ve burun deviasyonunun düzeltilmesi amacıyla yapılan müdahalelerde dikkat edilmelidir. Hastanın istediği burun şekli oluşturulurken, uygun düzeltmeler yapılmalıdır. Hastalar ameliyattan önce riskler konusunda detaylı şekilde bilgilendirilmelidir.

BÖLÜM 10
Burun Estetiği Ameliyatı İyileşme Süreci

Burun estetiği sonrasında hastalarda fazla ağrı olmaz. Ameliyat sırasında burundaki kemik dokusuna müdahale yapıldıysa, dokulara kan sızması nedeniyle göz çevresinde morluk ve şişlik olabilir. İyileşme sürecinde bunların hızla geçmesi için aralıklarla soğuk uygulama yapılması tavsiye edilir. Başın yatma pozisyonunda yüksekte tutulması da faydalı olur. Ayrıca hastaların bir süre hapşırma, sümkürme ya da burunlarına travma yaratacak eylemlerden uzak durması gerekir. Burun güneş ışığından korunmalı, gözlük kullananlar ise bir süre lens takmalıdır.

Ameliyatın sonunda burun deliklerine yerleştirilen tamponlar 3. günde doktor tarafından alınır. Burun sırtına alçı yerleştirildiyse bir hafta sonra çıkarılır. Bu aşamadan sonra burundaki iyileşmede hızlanır. Fakat gözle görünür şekilde şişliklerin inmesi için birkaç ay geçmelidir. Burun estetiğinde kullanılan dikişler kendiliğinden eridiği için dikiş almaya gerek kalmaz. Hastalar bir haftanın sonunda normal yaşamlarına dönüş yapabilir. Ancak hastaların burnun yeni şeklini görebilmeleri için 6 ay kadar beklemeleri gerekir.

BÖLÜM 11
Burun Estetiği Ameliyatı İçin Kimler Uygun Adaydır?

Burun estetiği kişinin isteğine göre yapılan bir operasyon olsa da, kişinin yaşının ameliyata uygun olması ve ameliyattan gerçekçi beklentilere sahip olması gerekir. Bu ameliyatı hasta kendi isteği ile yaptırmaya karar vermelidir. Başkalarının etkisiyle burun estetiği yaptıran kişiler sonuçtan memnun olmayacaktır. Ayrıca ameliyat olmak isteyen kişilerin ameliyata engel olabilecek başka sağlık sorunları olmamalıdır. Her şeyden önemlisi hasta ve doktor arasındaki iletişim köprüsü sağlıklı bir şekilde kurulmalıdır. Bu unsurları taşıyan adaylar burun estetiği yaptırmak için uygundur.

BÖLÜM 12
Burun Estetiği Kapsamında Burun Tıkanıklığı ve Deviasyon Giderilir Mi?

Burun estetiği ameliyatı sadece burun yapısındaki şekil bozukluklarını gidermek için yapılmaz. Hastanın burun fonksiyonlarındaki sorunlar içinde ameliyat yapılabilir. Deviasyon yani burnun orta hattındaki kemik kıkırdak dokudaki eğrilik bu sorunların en önemlisidir. Burun tıkanıklığına yol açan deviasyon, burun eti büyümesi gibi diğer sorunlarda burun estetiği kapsamında düzeltilebilir. Aynı ameliyatta hem estetik kaygılar, hem de fonksiyonel sorunlar giderilebilir.

BÖLÜM 13
Revizyon Burun Estetiği

Yapılan burun estetiği ameliyatının sonuçları istendiği gibi olmazsa yani hastanın burnunda nefes alma sorunları oluşursa ya da hasta yeni burun şeklini beğenmezse revizyon burun estetiği ameliyatı yapılması gerekebilir. Bu ameliyatın amacı sadece burun yapısını düzeltmektir. Ameliyatta ilk yapılan düzeltmelere küçük dokunuşlarla müdahale edilir. Fakat ilk ameliyattaki gibi planlama yapılması gerekir. Ayrıca revizyon ameliyatın yapılması için, acele edilmemeli ve en az 1 yıl beklenmelidir. Bu sürede yeni burun şekli tam olarak ortaya çıkacaktır.

Revizyon burun estetiği ilk ameliyatla kıyaslanırsa daha zor koşullarda yapılır. Özellikle burunda yapılacak düzeltmelerde doku ihtiyacı olacaksa, ameliyatın zorluğu daha iyi anlaşılır. İlk yapılan değişimlerin revize edilmesi kolay olmaz. Çünkü burundaki kıkırdak dokular ilk ameliyatta kullanılır. Dolayısıyla revizyon sırasında vücuttan kulak ve kaburga gibi başka alanlardan kıkırdak doku alınması gerekir. Bu hem ameliyatın süresini uzatır, hem de zorluğunu arttırır.

BÖLÜM 14
Revizyon Burun Estetiği Hangi Cerrah Tarafından Yapılmalı?

Burun estetiği ameliyatının sonuçlarına göre revizyon ameliyatını yapacak cerrah sağlıklı bir şekilde belirlenebilir. Eğer ilk ameliyatta burun yeterince iyileştiyse ve başka nedenlerle revizyon ameliyat yapılması gerekiyorsa, ameliyatı ilk cerrahın yapması daha uygundur. Bunun nedeni estetik cerrahın ilk ameliyatta burunda yapılan değişimlere daha hakim olmasıdır. Revizyon burun estetiği bu şekilde daha başarılı olacaktır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Kepçe Kulak Estetiği
Göz Kapağı Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer