Bel Soğukluğu

Bel Soğukluğu

Bel soğukluğu (gonore), hem erkekler hem de kadınlara cinsel birliktelik yoluyla bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Genital bölgede, anüs, göz, boğaz ve eklem yerlerinde enfeksiyonlara neden olabilir. Erkeklerde en sık görülen belirtiler, idrar yaparken yanma hissi yaşanması ve penisten beyaz, sarı veya yeşil akıntı gelmesidir. Kadınlarda görülen en sık belirtiler ise idrar yolu ve rahim ağzı iltihabıdır. Gebelik döneminde anne adayına bulaşan enfeksiyon, bebeğine geçebilir ve tedavi edilmediği taktirde bebekte kalıcı körlüğe neden olabilir. Bel soğukluğu, idrar ve kültür tahlilleri ile teşhis edilir. Hasta, tedavi sürecinde sadece reçete edilen antibiyotikleri kullanır. Cinsel yolla bulaşması nedeniyle prezervatif kullanılması son derece önemlidir. Tedavisinin zamanında yapılmaz ise kısırlık ve AIDS gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

BÖLÜM 1
Bel Soğukluğu Neden Olur?

Neisseria gonorrhoeae adı verilen bakteri bel soğukluğuna neden olur. Oral, vajinal veya anal ilişki yoluyla bulaşır. Bu bakteri genellikle genital bölge, anüs ve boğaz gibi nemli bölgelere yerleşir. Cinsel yolla bulaşan bir diğer bakteri klamidya ile birlikte görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu durum kadınlarda rahim ağzı iltihaplanmasına neden olur.

Bel soğukluğu tam anlamıyla tedavi edilene kadar bulaşıcıdır. Korunmasız oral, vajinal, ya da anal seksle bir başkasına bulaşabilir. Virüsün bulaştığı hastaya dokunmak veya onu öpmek bulaşması için yeterlidir. Ayrıca bu hastalığı taşıyan bir anne adayı doğumun gerçekleştiği sırada bebeğine enfeksiyon verebilir. Neisseria gonorrhoeae bakterisi, insan vücudunun dışında uzun süre varlığını sürdürememesi nedeniyle yüzme havuzları, klozet oturağı ya da banyo, bardak, havlu, tabak ya da çatal-bıçak takımı ortak kullanımı ile yayılmaz.

BÖLÜM 2
Bel Soğukluğu Belirtileri

Hastalığın belirtileri, genellikle bakteri kişiye bulaştıktan yaklaşık 2 hafta sonra görülmeye başlanır, ancak bazen hiçbir belirti de ortaya çıkmayabilir. Bel soğukluğuna yakalanan her 10 erkekten birinde ve neredeyse kadınların %50’sinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ayrıca kadınlarda görülen belirtiler erkeklere oranla hafiftir ve bir vajinal veya mesane enfeksiyonla karıştırılabilir. Bazı durumlarda belirti görülmese bile ilerleyen dönemlerde ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu nedenle sürekli partner değiştiren kişilerin her yıl düzenli olarak kontrolden geçmeleri gereklidir.

Erkeklerde Bel Soğukluğu Belirtileri

  • Penisin ucundan beyaz, sarı veya yeşil renkte istenmeyen bir akıntı
  • İdrar esnasında ağrı veya yanma hissi
  • Sünnet derisinin şişmesi (iltihap)
  • Düşük ihtimalli de olsa testislerde ağrı veya hassasiyet

Kadınlarda Bel Soğukluğu Belirtileri

  • Sulu veya ince, yeşil veya sarı renkte, artarak devam eden sıra dışı vajinal akıntı
  • İdrar esnasında ağrı veya yanma hissi
  • Adet(regl) dönemleri arasında vajinal kanamalar
  • Ağır olarak geçen adet dönemleri
  • Alt karın bölgesinde ağrı veya hassasiyet
  • Cinsel ilişki sırasında acı hissi
  • Cinsel ilişki sonrası kanama

BÖLÜM 3
Bel Soğukluğu Teşhisi

Bel soğukluğunu teşhis etmenin tek yöntemi, idrar veya kültür tahlili yapılmasıdır. Erkeklerde idrar borusu (üretra) ve akıntı kültürü, kadınlarda ise rahim ağzı (serviks) ve vajina kültürleri ile hastalığın teşhisi konur. Ayrıca her iki cinse de boğaz ve anüs (rektum) kültürü de uygulanır. Belirtiler görülmüyorsa bile, kişi bel soğukluğuna yakalanma olasılığından şüpheleniyorsa kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırmalıdır. Cinsel birliktelikten yaklaşık bir hafta sonra tahlil yaptırılırsa daha net sonuç alınır.

BÖLÜM 4
Bel Soğukluğu Tedavisi

Hastalığın tedavi sürecinde bir antibiyotik enjeksiyon ve sonrasında da bir antibiyotik tablet verilir. Hastanın tercihne bağlı olarak enjeksiyon yerine başka bir antibiyotik tablet de reçete edilebilir. Belirtiler genellikle 2-3 gün içinde iyileşir ancak leğen kemiği (pelvis) veya testislerdeki ağrının tamamen sona ermesi 2 hafta kadar sürebilir. Kadınlarda adet dönemleri arasında gerçekleşen kanamalar bir sonraki adet dönemine kadar iyileşebilir. Tedavi sürecinin ardından virüsün varlığının devam edip etmediğini öğrenmek için yine testler uygulanır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya