Ayak Kokusu

Ayak Kokusu

Ayak kokusu, bakteri ve ter birikintisi sebebiyle oluşan rahatsızlıklardan biridir. Ayakkabının içinde uzun saatler ayakların havasız kalması, egzersiz anında ayaklara fazla basınç uygulanması, kalitesiz ayakkabılar ayakta kötü kokunun gelişmesine sebep olabilir. Ayak mantarı da ayak kokusu nedenleri arasındadır. Ayaklarda vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi pek çok ter bezi bulunur. Ter sebebiyle oluşan bakteriler asit miktarının artmasına sebep olarak ayaklarda koku oluşmasına yol açar. Tıpta bromodoz olarak tanımlanan ayak kokusu anormal bir şekilde gelişiyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

BÖLÜM 1
Ayak Kokusu Nedenleri

Ayak kokusu çoğu insanda rahatsız edici düzeyde gelişebilir. Ayak kokusuna yol açabilecek birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler;

Sentetik Ayakkabılar: Hava alımını önleyen sentetik ayakkabılar ayak kokusuna yol açabilir. Ayaklar hava almadığından ter içerde kalarak ayaklarda kötü kokunun oluşmasına yol açar.

Kuru Ayak Derisi: Ayak derisinin kuru olması ve nasırlar bakteriler için zemin hazırlar. Bu tür ortamlarda bakterilerin gelişmesi ve çoğalması daha kolay olur. Bölgede çoğalan bakteriler ayak kokusuna yol açar.

Hormonlar: Vücutta yaşanan hormon düzensizliği ayak kokusuna yol açabilir.

Stres: Yaşanan stres ve anksiyete problemi vücutta aşırı terlemeye yol açarak ayak kokusuna davetiye çıkarabilir.

Mantar Enfeksiyonları: Ayaklarda kaşıntı, kabarcıklar ve kızarıklık oluşturan ayak mantarı aynı zamanda ayağın kötü kokmasına yol açabilir.

Plantar Hiperhidroz: Bir tür ayak hastalığıdır. Ayakta bulunan ter bezlerinin fonksiyonel olarak görevlerini yerine getirememesi sonucu ayakların aşırı terlemesine neden olur.

Diğer Nedenleri

  • Az su içmek
  • Diyabet hastalığı
  • Sempatik sinir sistemi hastalığı
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
  • Genetik yatkınlık
  • Hijyene dikkat edilmemesi
  • Menopoz dönemi
  • Alkol ve uyuşturucu kullanmak olarak sıralanabilir.

BÖLÜM 2
Ayak Kokusu Belirtileri

Ayak kokusu kişinin kendi ve etrafı tarafından kolayca fark edilebilen bir durumdur. Ancak kokuyla birlikte bazı belirtiler yaşanabilir.

Aşırı Terleme: Aşırı terleme ile birlikte vücutta bakterilerin oluşması kolaylaşır. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon türleri ayak kokusunun daha da şiddetlenmesini sağlar.

Stres: Aşırı stres hem terlemeyi hem de beraberinde ayak kokusunu tetikler. Birçok rahatsızlığa neden olan gösterilen stres ayak kokusunda bir belirti olarak değerlendirilebilir.

Vücut Kokusunda Değişim: Ter ile beslenen ve çoğalan bakteriler yalnızca ayak kokusuna değil vücudun genelinde kötü bir kokunun oluşmasına sebep olur.

BÖLÜM 3
Ayak Kokusu İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Ayak kokusu yaşayan kişiler tanı ve tedavi için hastanelerin Dermatolog yani Cilt Hastalıkları Uzmanlığı bölümüne başvurmalıdır.

BÖLÜM 4
Ayak Kokusu Tedavisi

Ayak Kokusu Tedavisi

Ayak kokusu için doktora başvurulduğunda eğer altta yatan bir neden saptanmışsa tedavi nedene yönelik yapılır. Ancak tıbbi bir neden saptanamamışsa ayak kokusunu tedavi etmenin en kolay yolu ayakları temiz ve kuru tutmaktır. Beraberinde krem ve ilaçlardan faydalanılabilir. 

Çinko Tozu: Antibakteriyel ve antifungal etkisi olan çinko tozu terlemeyi azaltarak ayak kokusunu tedavi edebilir.

Alüminyum Tuzlar: Yine terlemeyi azaltarak, ayaklarda bakteri oluşumunu önleyerek, beraberinde ayak kokusuna çözüm olabilir.

İlaçlar: Bakteriyel enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan ayak kokusu için antibakteriyel ilaçlar kullanılabilir. İlaçlar ağız yoluyla alınabileceği gibi krem şeklinde de kullanılabilir.

İyontoforez: Vücutta aşırı terlemeyi önleyecek tedavi yöntemlerinden biridir. İyontoforez elektrik akımı yardımıyla vücuda verilerek terleme tedavi edilebilir.

Botoks: Ayak kokusu botoks ile ortadan kaldırılabilir. Kaç seansta tamamlanacağı hastadan hastaya değişir.

BÖLÜM 5
Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ayak kokusu uygulanacak tedavilerin yanı sıra evde uygulanacak doğal tedavi yöntemleriyle de kontrol altına alınabilir. 

Soda (Karbonat Tozu): Ayak kokusuna karşı kullanılabilecek etkili yöntemlerden biridir. Ilık su içine bir yemek kaşığı soda eklenip ayaklar bu su ile yıkanabilir. 1 ay düzenli uygulandığında etkili sonuç alınabilir.

Lavanta Yağı: Lavanta yağı hoş kokuya sahip bitkisel yağlardandır. Bakterileri öldüren etkisi de bulunmaktadır. Ayak kokusuna yol açan bakterilerin yok olmasını sağlar. Ilık suyun içine lavanta yağı eklenerek ayaklar hazırlanan su ile ıslatılabilir. Günde iki defa uygulandığında ayak kokusuna çözüm olur.

Şap: Antiseptik etkisi olan şap tozu ayakta bakterilerin çoğalmasını ve gelişmesini önleyerek ayak kokusuna iyi gelir. 1 çay bardağı suya yarım tatlı kaşığı eklenir. Karıştırıldıktan sonra ayaklar bu suyla silinir ve yarım saat ayakta bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra ayakların iyice kurulanması gerekir. 

Epsom Tuz: Enfeksiyonlarla savaşarak ayak kokusunu önleyen bir tedavi seçeneğidir. Yarım kova ılık suyun içine bir tatlı kaşığı eklenip karıştırılır. Ayaklar 15 dakika boyunca karışımda bekletilir. İşlemden sonra ayaklar iyice kurulanmalı ve birkaç saat çorap giyilmemelidir. Gece yatarken yapılması daha uygundur.

Siyah Çay: Ayaklarda oluşan bakterileri ve bakteri sebebiyle oluşan ayak kokusunu önler. Terlemeyi de azaltıcı etkisi vardır. 2 tane siyah çay poşeti 3 su bardağı sıcak suya eklenerek kaynatılır. Kaynayan su bir kova içine alınıp soğuk su ile ılıklaştırılır. Ayaklar 15 dakika suda bekletilir. 

Sirke: Oluşabilecek bakterilerin önlenmesinde bilindik en doğal tedavilerden biridir. 1 litre kadar suyun içine bir çay bardağı sirke eklenip karıştırılır. Ayaklar karışım içinde 15 dakika kadar bekletilir. Ardından ayaklar sabunla iyice yıkanır. 

Adaçayı: Antibakteriyel ve antifungal etkisi olan adaçayı ayak kokusuna karşı oldukça faydalıdır. Bir miktar suyun içine adaçayı eklenip ayaklar bu suyun içinde 10 dakika kadar tutulur.

Zencefil: Toksinleri temizleyerek bakterilerin yok olmasını sağlayan zencefil, çay şeklinde hazırlanıp ılıdıktan sonra ayaklara masaj yapılarak kullanılır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya