Alerji
Alerji, vücuda tipik olarak zarar vermeyen yabancı bir maddeye karşı gelişen bağışıklık sistemidir. Bu yabancı maddelere alerjen denir. Bazı yiyeceklere, polenlere ve evcil hayvanlara karşı vücut alerji semptomları geliştirebilir.
Bağışıklık sisteminin görevi zararlı patojenlerle savaşarak vücudu sağlıklı tutmaktır. Bunu, vücudu tehlikeye sokabileceğini düşündüğü herhangi bir şeye karşı saldırarak yapar. Alerjene bağlı olarak, cevap iltihaplanma, hapşırma veya başka semptomların ortaya çıkması olabilir.Bağışıklık sistemi normal ortama uyum sağlar. Örneğin, Alerjisi olan kişi evcil hayvan ile karşılaştığında, zararsız olduğunun farkına varamaz ve bağışıklık sistemi evcil hayvanı vücudu tehdit eden dış saldırgan olarak algılar ve alerjik semptomlar geliştirir. Alerjiler yaygındır ve çeşitli tedaviler semptomları önlemeye yardımcı olur.
BÖLÜM 1Alerji Belirtileri
Gıda alerjileri için
Yiyecek alerjileri; şişliği, kurdeşenleri, mide bulantısını, yorgunluğu veya birçok şeyi tetikleyebilir.
Mevsimsel alerjiler için
Saman nezlesi (mevsimsel rinit) semptomları soğuk algınlığı semptomlarını ile karıştırılabilir. Burun tıkanıklığına, burun akıntısına veya göz şişmesine sebebiyet verebilir. Çoğu zaman, bu belirtiler reçetesiz satılan ilaçlarla erkenden çözülebilir.
Şiddetli alerjiler için
Şiddetli alerjiler anafilaksiye neden olabilir. Bu, solunum güçlüğü, baş dönmesi ve bilinç kaybına yol açabilecek hayati tehlike arz eden bir acil durumdur. Herkesin alerjik reaksiyon belirtileri ve semptomları farklıdır.
Ciltte alerjiler
Cilt alerjileri arasında şunlar vardır:
- Kurdeşen: Cilt bölgelerinin tahriş olması, kızarıklık veya yüz şişmesi ya da ağrılar
- Egzama: Derinin iltihaplanması, kaşınması veya kanaması
- Kontakt dermatit: Kızarıklık, kaşıntılı cilt lekeleri oluşması
- Boğaz ağrısı: Faranjit veya boğazın tahriş olması ya da iltihaplanması
- Göz şişmesi: Gözlerden yaş gelmesi ve ya gözlerde kabarıklık oluşması
- Saç Dökülmesi:Cilt alerjisinin en sık görülen semptomlarından biridir.
BÖLÜM 2Tedaviler
Alerjiden kaçınmanın en iyi yolu, reaksiyonu tetikleyen her şeyden uzak durmaktır. Bu mümkün değilse, tedavi seçenekleri vardır.
Alerji tedavisi sıklıkla semptomları kontrol altına almak için antihistaminikler gibi ilaçlar içerir. İlaç reçetesiz veya reçeteli satılabilir. Alerji ilaçları şunları içerir:
- difenhidramin gibi antihistaminler (Benadryl)
- kortikosteroidler
- setirizin (Zyrtec)
- loratadin (Claritin)
- kromolin sodyum (Gastrocrom)
- dekonjestanlar (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)
- lökotrien değiştiricileri (Singular, Zyflo)
- İmmünoterapi
BÖLÜM 3Alerjiler Nasıl Teşhis Edilir?
Alerjiler çeşitli yollarla teşhis edilebilir. İlk olarak fiziksel bir muayene yapılır. Son zamanlarda yenmiş olabilecek olağandışı her şeyi ve sizinle temasa geçebilecek maddeler araştırılır. Son olarak, bir kan testi ve cilt testi yapılarak alerjenler tespit edilir.
Alerji kan testi
Kan, immünoglobulin E (IgE) adı verilen alerjiye neden olan antikorları test eder. Bunlar alerjenlere tepki veren hücrelerdir.
Cilt testi
Deri testi, alerji uzmanları tarafından gerçekleştirilen yaygın bir alerji testi türüdür.
Bu testte cilt potansiyel alerjen içeren küçük iğnelerle delinir veya çizilir. Belirli bir maddeye alerjiniz varsa cildiniz kızarır ve iltihaplanır.
BÖLÜM 4Alerji Komplikasyonları
- Astım ve alerji
Astım yaygın bir solunum rahatsızlığıdır. Nefes almayı zorlaştırır ve ciğerlerinizdeki hava geçiş yollarını daraltabilir. Astım, alerji ile yakından ilgilidir. Alerjiler mevcut astımı daha da kötüleştirebilir ve hiç rahatsızlığı olmayan bir kişide astımı tetikleyebilir. Bu durumlar birlikte ortaya çıktığında, alerjiye bağlı astım veya alerjik astım denilen bir durum oluşur. Alerjisi olan birçok kişide astım gelişebilir.
- Soğuklara karşı alerjiler
Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük alerjilerin yaygın belirtileridir. Ayrıca soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonunun sık görülen belirtileridir. Bununla birlikte, koşulların ek belirtileri ve semptomları, üçünü ayırt etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, alerji ciltte saç döküntülerine ve kaşıntılı gözlere neden olabilir. Soğuk algınlığı vücut ağrısına, hatta ateşe neden olabilir. Bir sinüs enfeksiyonu tipik olarak burunda kalın, sarı akıntı yapar. Alerjiler, bağışıklık sisteminizi uzun süre etkileyebilir.
BÖLÜM 5Alerji Nedenleri
Araştırmacılar, normalde zararsız bir yabancı cisim vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminin neden alerjik reaksiyona sebep olduğundan tam olarak emin değildir. Alerjilerin genetik bir bileşeni vardır. Bununla birlikte genetik, alerjik reaksiyona yalnızca genel bir duyarlılıktır.
BÖLÜM 6Yaygın Alerjen Tipleri:
- Hayvansal ürünler
Bunlara evcil hayvan tehlikesi, toz akarı atıkları ve hamamböceği dâhildir.
- İlaçlar
Penisilin ve sülfa ilaçları yaygın tetikleyicilerdir.
- Gıdalar
Peynir, süt, yumurta gibi hayvansal ürünler, buğday gibi tahıllar, kabuklu deniz ürünleridir.
- Böcek sokmaları
Bunlar arıları, eşekarısı ve sivrisinekleri içerir.
- Bitkiler
Çimen, yabani ot ve ağaçlardan gelen polenler ve ayrıca zehirli sarmaşık ve zehirli meşe gibi bitkilerden elde edilen reçine çok yaygın bitki alerjenleridir.
- Diğer alerjenler
Lateks eldivenler, prezervatiflerde, nikel gibi metaller de yaygın alerjenlerdir.
- Saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjiler
En yaygın alerjilerdendir. Bunlara bitkiler tarafından salınan polen neden olur. Kaşınan gözler, sulu gözler, burun akması, öksürme gibi semptomlar oluşur.