Albinizm

Albinizm

Albinizm (Albino) genetik bir sağlık problemidir ve bu rahatsızlığa maruz kalan kişilerin doğumlarından itibaren vücutlarında renk (pigment) bulunmamaktadır. En büyük risk grubunda olanlar ise ailesinde albino öyküsü bulunan kişilerdir. Bu kişilerin vücutları göz, saç, cilde renk veren melani hormonunu yeterli düzeylerde üretemezler. Albino hastalarının çoğunluğunun cilt, göz ve saç renkleri solgundur. Değişken gen kusurlarına bağlı olarak Albinonun farklı tipleri vardır. Hastalığın günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Albinolu kişilerin diğer insanlardan uzaklaşmaması ve onlarla sosyalleşmesi için psikolojik tedavi uygulanabilir. Bu hastalık sadece insanlara özgü değildir, hayvan ve bitkilerde de albino problemi görülmektedir.

BÖLÜM 1
Albino Hastalığının Çeşitleri

Okülokütan Albinizm

Bu tip albiono hastalarının saçları, gözleri ve cildi aşırı derecede soluktur.

Oküler Albinizm

Bu tip albino hastalarının ise sadece gözleri etkilenir ve genellikle göz renkleri mavi olur. Gözün renkli kısmında az renk olması nedeniyle kişinin gözleri kırmızımsı veya pembemsi görünebilir. Oküler albinizm bazı durumlarda, duyma sinirleri olumsuz etkileyerek işitme sorunlarına neden olabilmektedir.

BÖLÜM 2
Albino ve Cilt Kanseri

Cilt, göz ve saça renk veren melanin aynı zamanda cildimizi güneşten korur. Böylece cildimiz yanmaz ve bronzlaşır. Koyu renk tene sahip olan insaların açık renk tenli insanlara göre daha az yandıkları bilinmektedir. Kısacası albinolu kişilerin cildinde melanin bulunmaması sebebiyle güneş ışınlarına daha fazla maruz kalırlar ve bu durumda cilt kanserine yakalanma riskleri daha da artar.

Albino hastalarının yaz aylarında mutlaka güneş kremi kullanmaları gerekir. Güneş koruyucu kremlerin düzenli kullanılmaması halinde erken yaşlarda cilt kanserine yakalanma oranı yükselir. Kullanılacak olan güneş kremlerinin en az 30 faktör olmasına da dikkat edilmelidir. Ayrıca yine yaz mevsiminde, albinolu kişiler koyu renkli elbiseler, uzun kollu gömlekler, şapka ve uzun pantolonlar giymelidirler.

BÖLÜM 3
Albino (Albinizm) Hastalığı Tedavisi

Teknoloji her ne kadar ilerlese de günümüzde halen bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hamilelik sürecinde yapılan testler ile hastalığın tanısı konabilmektedir. Albino hastalarının tedavisindeki amaç belirtileri azaltmaya yöneliktir. Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan göz sorunları içinde bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gözlük ve kontak lensler ile hastanın göz sorunları tedavi edilebilir. Yaz aylarında ise albinolu kişilerin mutlaka güneş gözlüğü kullanması gerekir.

Albinoya bağlı gelişecek şaşılık problemleri içinde göz doktoru tarafından verilen göz egzersizleri önleyici olabilmektedir. Ayrıca gözlere uygulanan enjeksiyon ve bazı cerrahi müdahaleler de tedavi sürecindeki diğer önleyici faktörlerdir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya