Muzaffer Sherif

Muzaffer Sherif

Muzaffer Sherif 16 Ekim 1988' de Amerika'nın Alaska eyaletinde doğan Türk asıllı Amerikalı sosyal psikologdur. 

Muzaffer Sherif sosyal psikolojinin kurucularından olan bir Türk psikologdur. Normların oluşumu ile ilgili yaptığı çalışmalar sosyal etki alanındaki klasik çalışmalar arasında çok önemli bir yere sahiptir.

BÖLÜM 1
Grup Normunun Oluşması Deneyi

Grup Normunun Oluşması Deneyi

Muzaffer Sherif bu araştırmasında "otokinetik etki" adı verilen görsel algı yanılgısından faydalanmıştır. Karanlık bir odada hareket etmeden duran ışık noktasına bir süre gözümüzü başka noktaya kaydırmadan dikkatle bakarsak ışık hareketsiz olduğu halde sanki hareketliymiş gibi görürüz. Bu olgudan hareketle bir çok araştırma yapan Sherif, bu araştırmalarıyla kişilerin grup normlarına uyma davranışını göstermiştir.

Araştırma için birbirini daha önce hiç tanımamış, bir arada bulunmamış kişiler laboratuvara alınmışlar. Deneklere algı deneyi yapılacağı söylenmiş. Karanlık bir odada duvara bir ışık yansıtılmış ve aralıklarla bu ışık deneklere gösterilmiş. Işık her gösterildiğinde deneklere ne kadar hareket ettiği sorulur. deneyin ilk zamanlarında denekler birbirinden farklı sayılar söylemeye başlamış ardından belli bir sayı söylemeye ve bu sayı kadar mesafede hareket ettiklerini söylemeye başlamışlar. Fakat unutulmamalı ki ışık hiçbir zaman gerçekten hareket etmemiş sabit bir doğrultuda durmuştur. Deneklere göreyse ışık her defasında hareket etmiştir ve ne kadar mesafe ilerlediğine dair de tahminlerde bulunmuşlardır. her bir denek ışık hiç hareket etmese de zamanla sabit bir sayı söyleyerek ışığın mesafesini belirtmiştir. Denekler daha sonra gruplar halinde laboratuvara alınmış ve ışığın ne kadar mesafe aldığını yüksek sesle söylemeleri istenmiş. Bundan sonrasında ise her biri sabit bir mesafe söyleyen denekler grup haline geldiğinde uyma  davranışı göstermiş ve ortak tek bir sayı söyleyerek ışığın mesafesini belirtmiştir. Muzaffer Sherif bu deneyi 1 yıl sonra da tekrarladığında denekler ortak olarak söyledikleri sayının aynısını söylemeyi sürdürmüştür. Bu durum grup standardının ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. 

Muzaffer Sherif bu deneyde belirsiz bir ortam yaratmasına rağmen sosyal gerçek grubun normunu oluşturmuş . Denekler bu normu kabul ederek uymuştur. Deneklerin her birinin geliştirdiği standardın yerini grubun geliştirdiği standart almıştır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Aziz Sancar
Ali Atay
Frida Kahlo
Demet Akbağ
Steven Holl
Amedeo Modigliani
İvan Pavlov
Bergüzar Korel