Wilhelm Wundt

Wilhelm Wundt

16 Ağustos 1832'de Almanya'da doğan Wilhelm Wundt (1832-1920); ilk psikoloji laboratuvarı kuran, ilk dergiyi yayına hazırlayan kişidir. Wundt hayatının ilk yıllarını yalnızlık  duygusuyla geçirdi. Abisi yatılı okulda olduğundan ötürü kendisi evin tek çocuğu gibi yaşadı. Okulda düşük notlar alan Wundt'un tek arkadaşı zihinsel engelli bir çocuktu. Wundt'un papaz olan babası ve annesi çok sosyal olmasına rağmen babasıyla güzel anıları yoktur. 

 

BÖLÜM 1
Modern Psikoloji

Modern Psikoloji

Wilhelm Wundt psikolojinin kurucusudur. İlgi duyduğu alanlar arasında; duyum ve algı, dikkat, duygu , tepki ve çağrışımdır. 

Wundt'un sistematik deneye önem vermesi modern psikolojiyi kurma çabasıdır. Wundt'un psikolojiyi bir bilim olarak kurması bilinçli bir çabadır. Bu doğrultuda amacı psikolojiyi bağımsız bir bilim haline getirmektir. "Duyusal Algılama Teorisine Katkılar" adlı kitabında Wundt psikolojiye dair ilk düşüncelerini paylaşmıştır. Kitabında psikolojinin yöntemlerine dair  bilgileri ve evindeki laboratuvarda yaptığı deneyleri anlatmıştır. 

Wundt Heidelberg'te 1867'de fizyolojik psikoloji dersleri vermiştir. Psikolojinin kendine özgü problemleri ve deney metodları ile bir laboratuvar bilimi olarak kurulmasını sağlayan Wundt'un "Psikolojik Fizyolojinin İlkeleri" kitabı ile gerçekleşmiştir. Wundt 19. yüzyılda bugünkü fizyolojik psikolojiyi değil deneysel psikolojiyi öğretiyordu. Bunun sebebi de 19. yüzyılda 'fizyolojik' kelimesinin almancada karşılığı 'deneysel' kelimesiyle eş anlamlıdır.

Wundt 1881 yılında "Felsefe Çalışmaları" dergisini çıkarmaya başladı. Psikoloji çalışmaları adında başka bir dergi olduğu için Wundt bu ismi seçmemiştir. Ancak 1906 yılında derginin adını "Psikoloji Çalışmaları" olarak değiştirmiştir.

Wundt'un psikolojisinin ana konusu 'bilinç'tir. Wundt'un sistemi bilincin kendisini düzenleyebilmesi üzerine yoğunlaştığında iradecilik (voluntarism) olarak anıldı. Wundt'a göre psikologlar 'anlık yaşantılar' konusu üzerinde çalışmalar yapmalı. Psikolojinin metodu bilinç deneyimlerinin gözlemlenmesidir. Dolayısıyla psikolojinin kullanacağı metod Wundt'a göre 'içsel algı' olmak zorundadır. 

BÖLÜM 2
Kültürel Psikoloji

Wundt'un yoğunlaştığı alanlardan biridir kültürel psikoloji. Wundt'un kültürel psikoloji alanındaki çalışmaları psikolojinin ikiye bölünmesine yol açmış: deneysel ve sosyal psikoloji. 

Wundt'a göre basit zihinsel işlevler örneğin duyumve algı, laboratuvarda incelenebilir fakat yüksek yapılı zihinsel süreçler deneysel olarak araştırılabilir. 

Wundt 10 yıl kültürel psikoloji alanında çalışsa da Amerikan Psikolojisi üzerinde bunun etkisi az olmuştur. Bunun bir sebebi de  amerikalı psikologların kendi fikirlerine güvenip avrupadaki gelişmelere az dikkat etmesidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Aziz Sancar
Ali Atay
Frida Kahlo
Demet Akbağ
Steven Holl
Amedeo Modigliani
İvan Pavlov
Bergüzar Korel