Üç Boyutlu Yazıcı
Üç boyutlu çizilmiş olan nesneleri katı formda gerçek bir ürün olarak ortaya çıkaran makinelere üç boyutlu yazıcı (3d yazıcı) denir. Üç boyutlu yazıcılar ile ihtiyacımız olan her türlü cismi oluşturabiliriz. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kullanım alanı gittikçe daha da yaygınlaşan bu teknolojinin kurucusu Charless Hull'dur.
BÖLÜM 1Tarihi Gelişimi
1984 yılında Charless Hull tarafından ilk üç boyutlu yazıcı teknolojisi ortaya çıkmıştır. Charless Hull 1986 yılında kurduğu 3D Systems adlı şirketiyle Dünyadaki ilk üç boyutlu yazıcı sektörü doğmuştur. Şirketin kurulmasıyla hızla gelişen bu sektör 2000'li yıllarda reprap projesi ile meyvelerini vermeye başlamış ve üç boyutlu yazıcı teknolojisi pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.
BÖLÜM 2Çalışma Prensibi
Üç boyutlu yazıcıların çalışabilmesi için Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) programlarında çizilmiş çizimlere veya üç boyutlu tarayıcı ile taranmış .stl uzantılı dosyalara ihtiyaç vardır. Üç boyutlu yazıcıların yazdırma işlemine başlayabilmesi için, nozzle adı verilen bölümünün belirli bir sıcaklığa gelmesi gerekmektedir. Bunun nedeni yazdırma işleminin eriyen filamentin katman katman serilmesi ve yayılmasıyla yapılmasıdır. Filament yayıldıktan sonra katı hale geçer ve bu işlem sonucunda yazdırma işlemi tamamlanmış olur.
BÖLÜM 3Kullanım Alanları
Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanı çok geniştir. Çiçekler için vazo, evimiz için biblo, hediyelik eşyalar, anahtarlık gibi aklımıza gelen her türlü nesneyi 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapmak mümkündür. Bu teknoloji tekstil alanında da kullanılabiliyor. Saat, bileklik ve kolye gibi aksesuarlar, giysiler ve ayakkabıların üretiminde de kimi firmalar bu teknolojiyi kullanıyor. Sağlık sektöründe ise çeşitli protezler üç boyutlu yazıcılar ile üretiliyor. Abd'de bir hastanın dokularının işlenip üç boyutlu yazıcı ile böbrek çıkartılması ve Belçika'da hastalara üç boyutlu yazıcıda üretilen yüz ve çene'nin takılması bu teknolojinin hayal edeceğimizden çok daha fazla kullanım alanı olduğunu gözler önüne seriyor.
BÖLÜM 4Fiyatları
Teknolojinin gelişmesi ile üç boyutlu yazıcı'ların fiyatları azalsa da baskı kalitesi, baskı hızı ve kullanım kolaylığı gibi etkenlere bağlı olarak çeşitli fiyatlarda üç boyutlu yazıcı bulmak mümkün. 500 dolardan 1 milyon dolara kadar çeşitli özelliklerde ve kalitede üç boyutlu yazıcılar bulmak mümkündür.