İşlemci

İşlemci

Bilgisayara ait tüm birimlerin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden ayrıca veri işleme görevlerini yerine getiren elektronik aygıtlara işlemci denir. Bilgisayarın beyni olarak tanımlanabilir. Anakart üzerinde bulunan en önemli donanımdır. Bilgisayara yüklenen işletim sistemini ve diğer tüm programları çalıştırır. Bu yüzden merkezi işlemci birimi (mib)adını alır. İngilizce deki karşılığı central processing unit'dir, cpu denilir. Yönergeleri ve hesaplamaları gerçekleştiren kısımdır. İşlemci hızı birim zamanda işlediği sözcük sayısına göre belirlenir. Hızı bir saniyede yapılan işlem sayısına göre ölçülür, birimi Megahertz(Mhz)'dir. Bir Mhz hızında, bir milyon işlem yapar.

BÖLÜM 1
İşlemci Tarihi

İlk işlemci intel tarafından yapılmıştır. Temel birimi transistör'dür. Maliyeti yüksek olup yaptığı işlemler çok kısıtlıdır. Teknolojinin ilerlemesi ile işlemci yapısı değiştirilmiştir. Bir çok elektronik aletde kullanılmakta olup elektronik aletlerin beynidir.

İlk işlemci; 1971 yılında çıkartılmıştır, intel 4004'dür.

İlk geniş kullanım alanına sahip işlemci; intel 8080'dir, büyük başarı yakalamıştır.

BÖLÜM 2
İşlemci Yapısı

İşlemciler yapısal olarak üç bölümden oluşur.

1. Aritmatik mantık birimi 

Aritmetiksel ve mantıksal işlemlerin yürütüldüğü birimdir, işlemcinin önemli bir bölümünü oluşturur. Sayısal işlemleri gerçekleştirir. İşlemcide birden fazla bulunabilir, kısa ismi 'Alu'dur.

2. Kontrol Birimi 

Bilgisayar da yapılan bütün işlemleri kontrol eder, giriş ve çıkış birimlerini denetler. Bilgisayarın bir bütün olarak çalışmasını sağlar.

3. Ön bellek 

Bilgisayarın hızına etki eder. Kullanım amacı; daha önce yapılan işlemin hafızada tutulmasıdır. Genellikle mikro işlemcilerde kullanılır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
1
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Solid State Disk (SSD)
Programlama Dili
Veritabanı
Artırılmış Gerçeklik
Wireless (Kablosuz İletişim)
Bilgisayar Ağları
Anakart