Programlama Dili

Programlama dili; belli bir algoritmayı ifade etmek için kullanılan, kullanıcının bilgisayarla iletişim kurmasını ve yönetmesini sağlayan standartlaşmış bir notasyondur. Bilgisayar makine diliyle çalışır ve makine dili ikili sayı sisteminden oluşur. Bütün programlama dilleri ikili sayı sistemine çevrilir ve bu çevirme işlemine derleme denir. Şu ana kadar 2500'den fazla programlama dili geliştirilmiştir.

Programlama dilini kullanarak bilgisayarı yönetebilen kişilere Bilgisayar Programcısı denir. Bilgisayar programcısı kullandığı programlama dillerinin yanında, bilgisayar donanımlarını da iyi derece de bilmelidir. Kullandığımız her donanımın temeli, programlamaya dayanmaktadır. Programlama dilleri ve bilgisayar donanımları birbirleri ile döngü içindelerdir. İkisinden biri olmadığı taktir de, bilgisayarın ve bilgisayar programcısının bir önemi olmayacaktır.

 

BÖLÜM 1
Çeşitleri

Programlama dilleri 3 gruba ayrılır:

1.Alt seviye programlama dilleri

Makine dili, ilk geliştirilen programlama dilidir ve öğrenilmesi çok zordur. Makine dili 0 ve 1 rakamlarından oluşan ikilik sayı sistemidir. İkilik sayı sistemi daha kolay anlaşılmak için 16'lık sayı sistemine çevrilir, fakat derleneceği zaman tekrar ikilik sayı sistemine çevrilir. Makine dilini bilen kişiler, mikro işlemciler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yazılan programlar, yazıldığı bilgisayardan başka bilgisayarda çalışmazlar. Bu yüzden makine dili, donanıma bağlıdır.

2.Orta seviye programlama dilleri

Alt seviye programlama dillerine göre daha kolay ve anlaşılırdır. Donanımdan bağımsız çalışırlar ve programın yazıldığı bilgisayardan başka bilgisayarlarda da çalışabilir. Programcısına daha özgür geliştirme ortamı sunmaktadır. Örneğin; C ,C++, C# , Java .

3.Üst seviye programlama dilleri

Alt seviye programlama dillerinde satırlar süren kodların, tek satır da yazılmasına olanak sağlayan dillerdir. En hızlı ve en etkili programlama dilleri bu kategoride yer almaktadır. Olay tabanlı programlama dilleri olarakta adlandırılırlar. Belirli fonksiyonlar etrafında çalışırlar, bu da programlama dilinin kısıtlanmasına neden olur. Yeni başlayanlar için en uygun dilleridir.

BÖLÜM 2
Programlama Dilleri

En çok kullanılan programlama dilleri:

1.Javascript

Hem kamu hem de özel sektörde kullanılan, her büyüklükteki organizasyona katkıda bulunan ve GitHub üzerinde kullanılan en popüler dildir. Bunun yanı sıra çoğu internet sitesinin temelinde yatan programlama dilidir.

2.Java

Sun Microsystems tarafından oluşturulan ve günümüzde Oracle'a ait olan nesne tabanlı bir programlama dilidir. Veritabanları, Android uygulamaları ve bilgisayar uygulamaları için kullanılır.

3.Python

Üst düzey bir programlama dilidir ve gittikçe büyümeye devam etmektedir. Başlangıç seviyesi için kolay bir dildir ancak genelde üst düzey programlama amacıyla kullanılır.

4.Php

Dinamik ve etkileşim içeren web sitelerini yapmak için kullanılır. Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler php kullanarak oluşturuldu.

5.C++

Temeli 1970 yıllarına dayanıyor ve bilgisayar bilimleri derslerinde başlangıç seviyesi olarak öğretilir. Birçok oyunda, uygulamada ve işletim sisteminde ana dil olarak kullanılmıştır. 

6.C#

Microsoft'un geliştirdiği bir dildir ve kurumsal müşterilerin kullandığı uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Aynı zamanda Java'ya çok benzer.

7.TypeScript

Javascript'in süper güçlere sahip olan sürümü olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle, javascript ile bağlantılıdır ancak daha büyük ölçekli programları  destekleyebilir.

8.Shell

İşletim sisteminde belirli komutların çalışması için talimatlar veren bir bilgisayar programıdır. Dosyaları değiştirebilir, programları çalıştırabilir. Ayrıca sistem yöneticileri arasında oldukça popülerdir.

9.C

Çok eski bir programlama dilidir ancak efsane olarak görülür. 1970'lerde ortaya çıkmasına rağmen günümüzde en çok tercih edilen programlama dili olarak popülerliğini sürdürüyor.

10.Ruby

Basitliği ilke edinmiş, açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Gündelik hayatta kullanılan birçok uygulamanın temelinde bu dil bulunur. Twitch, SoundCloud, Hulu, Zendesk,  Square ve GitHub gibi uygulamalar Ruby ile yapıldı.

Bu İçeriğe Tepki Ver

7
Bravo
6
Sevdim!
1
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

anlamadım

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Solid State Disk (SSD)
Veritabanı
Artırılmış Gerçeklik
Wireless (Kablosuz İletişim)
Bilgisayar Ağları
İşlemci
Anakart