Anakart

Anakart

Bilgisayar da bulunması gerekli olan tüm parçaları üzerinde barındıran ve bilgisayar da bulunması zorunlu olan donanım birimidir. Anakartlar elektriği geçirmeyen 'fiberglas' malzemeden üretilirler. Bu malzeme insanda bulunan enerjiyi de önler. Elektornik kartların çoğu bu malzeme ile yapılmaktadır. Zararın ve tehlikenin en aza indirilmesi amaçlanmıştır. 

BÖLÜM 1
Anakart Tarihçesi

Devre kartlarıdır. İlk anakart; modernleşmeye başlamış  ilk bilgisayarlara uyumlu olacak şekilde hazırlanmıştı ve 1982 IBM PC'ler de kullanıldı. Kart yuvaları anakartta bulunması zorunlu olan parçaydı. Bir şey takmak istediğiniz de kart alıp anakarta takmak gerekiyordu. İşlemciler de o zaman kart bicimindeydi. İşlemcileri kartla takmak gerekiyordu. İşlemciler de değişen bir şey yoktur. Sadece boyut olarak ve özellik olarak ilerleme gösterilmiştir. IBM PC'lere uygun olarak hazırlanmıştır. Şimdi ki anakartlardan farklıdır. Boyut olarak değişen bir şey yoktur, günümüz anakartlarının boyundalardır. 

BÖLÜM 2
Anakart Çalışma Yapısı

Anakart çalışmak için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyar ve bunu elektirik enerjisinden karşılar. Elektirik enerjisini bilgisayara dağıtması için güç kaynağı(power supply) kullanılır. Güç kaynağı elektriği alamazsa anakart harekete geçemeyecek ve bilgisayarınız çalışmayacaktır. Çünkü bilgisayarınızın çalışması tümüyle anakarta bağlıdır. Bilgisayarınızın ekranına görüntü gelmiyorsa bakacağınız ilk yer güç kaynağı olmalıdır. 

BÖLÜM 3
Anakart Bileşenleri

Standart bir anakart üzerinde bulunan bileşenler sekiz madde de ele alınabilir. 

  1. İşlemci: Bilgisayar birimlerinin çalışmasını sağlar. Birimler arasında ki veri kontrolünü yapan elektronik aygıttır.
  2. Chipset(yonga seti): Anakartın beynini oluşturan entegre devrelerdir. Çok sayıda yonga vardır. En önemli olanları kuzey ve güney kutuplarıdır. Bilgisayarın en önemli etkiye sahip bileşenlerinden biridir.  
  3. Ram: Bilgilerin geçici olarak depolandığı elektronik aygıttır. Bilgisayar yeniden başlatıldığında Ram bellekte ki bilgiler silinir. 
  4. Ses kartı: Bilgisayarlardan ses duyulmasını sağlayan aygıtlardır. 
  5. Ekran kartı: Bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Görüntünün ekrana verilmesini sağlar. Görüntünün kalitesini belirleyen faktörlerden biridir. Ekran kartı ile birlikte monitör de kaliteli olmalıdır.
  6. Ethernet kartı: Bilgisayarlar arası bağlantı kurulmasını sağlar. 
  7. Bios: Bilgisayarın donanımlarını kontrol ederek açılmasını sağlar. Kalıcıdır bu yüzden rom'da(kalıcı depolama alanı) saklanır.
  8. Bios pili: Biosun güç kaynağıdır. Pil bittiği zaman bios kontrol etmesi gereken donanımları kontrol edemez ve çaresiz kalır. Bu durumda bilgisayarınızın çalışmasına engel olabilir.

Donanımların monte edildiği yere slot denir. Anakart üzerinde donanımlar haricinde donanımlar için gerekli olan slotlar vardır. Bu slotlar;

  • PCI
  • PCI-X
  • ISA
  • AGP
  • PCI-E
  • Ekran kartı slotu
  • IDE
  • SATA
  • Güç kaynağı giriş slotu
  • Disket sürücü bağlantı slotu

BÖLÜM 4
Anakart Çeşitleri

Dört çeşit anakart vardır.

  1. XT anakartlar: İlk anakart çeşididir. İşlemci üzerinde sabittir. Sonradan almaya gerek yoktur. Daha sonra kartla takılabilen işlemciler piyasaya sürülmüştür. XT anakartlar Mikroişlemciler için üretilmiştir.
  2. AT anakartlar: İşlemci değiştirmesi mümkün değildir. Klavye girişi şimdiye oranla geniş uçludur. Teknolojinin ilerlemesi ile usb girişli olmuştur. Bu anakartlar çeşitli boyutlar da olabilmektedir. Sabit bir boyutu yoktur. Güç kaynağının anakarta bağlanan ucuna dikkat edilmelidir. Yoksa monte edilme sırasında sorun yaşayabilirsiniz.
  3. ATX anakartlar: Günümüzde yaygın olarak kullanılan anakart çeşididir. Güç kaynakları kendilerine özeldir. Bilgisayara monte edilmesi kolaydır. Kendilerine özel kasalar da çalışabilmektedirler. Kendilerinden önce ki AT anakartlara göre daha az enerji kullanırlar.
  4. BTX anakartlar: Üretilmesinin ana nedeni işlemciyi ve ısınan parçaları daha iyi soğutabilmesidir. İki tane fan kullanılmaktadır. Daha basit bir yapısı vardır. Monte edilmesi kolaydır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
1
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Solid State Disk (SSD)
Programlama Dili
Veritabanı
Artırılmış Gerçeklik
Wireless (Kablosuz İletişim)
Bilgisayar Ağları
İşlemci