BÖLÜM 1Urfa'ya neden 'Şanlı' unvanı verildi?
Birinci dünya savaşı bittikten sonra İngiliz garnizonu barındıran Urfa, 30-31 Ekim 1919 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edilir. 29 Aralıkta Urfa'ya atanan Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip Bey Siverek'e giderek buradaki aşiretlerin desteğini sağlar. Aşiret kuvvetlerinden oluşan bir birliğin başında 7 Şubat 1920'de Urfa yakınlarındaki Karaköprü köyüne gelir. Fransızlara şehri 24 saat içinde boşaltmaları isteği kabul edilmeyince Müdafaa-yı Hukuk cemiyeti ile birlikte işgal ederler ve Fransızların yerleştikleri yerleri kuşatırlar.
Kuşatma uzayınca her iki taraftan da kayıplar olur. Urfalılar sık sık resmi kuruluşlardan destek isterler fakat hükümet bu isteğin karşılanması Fransızlara karşı bir savaş niteliğinde olacağından bu isteği kabul etmez. Fransızlar iyice tükenirler ve buradan nasıl çekileceklerini düşünmeye başlarlar. Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda şehirdeki Ermenilerin can güvenliği sağlanacak ve Urfada ölen Fransızlara saygı gösterilecek, ağırlıklarının taşınması için taşıtlar verilecek ve Urfadan 10 kişi Fransızlara gidecekleri yere kadar eşlik edeceklerdir.
11 Nisan günü Fransızlar 10 kişi yerine bir teğmen komutasındaki 10 jandarma askeri eşliğinde Carablus'a doğru yola çıkarlar. Ancak Fransızlara şehri terk etme izni verilmiş olması Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti içerisinde bazı tartışmalara yol açar ve Ali Saip Bey komutasındaki bir kesim Fransızların geçeceği yol üzerinde pusu kurarlar ve aşiret üyeleri gece Fransızlara saldırır. Bu saldırıda Fransızlar 296 ölü, 67 yaralı verirler.
Urfa'nın kaderini belirleyen bu çatışma sebebi ile 22 Haziran 1984 yılında TBMM tarafından şehre 'Şanlı' unvanı verilmiştir.
BÖLÜM 2İklim ve Bitki Örtüsü
- İklim: Şanlıurfa ilinde kara iklimi görülür. Yazlar uzun ve çok sıcak, kışlar çok soğuk geçer. Yaz ile kış, gece ile gündüz arasındaki ısı farklı çok fazladır. Nem oranı az olduğu için Türkiye'nin en sıcak ili olmasına rağmen havası bunaltıcı değildir. Senenin 25 günü sıcaklık dereceleri 0'ın altına düşer. Senelik ısı farkı 40 derecedir.
- Bitki Örtüsü: Şanlıurfa topraklarının %60'ı ekili ve dikili alanlardan, %38'i çayır ve meralardan oluşmaktadır. Ormanlık alan %6'dır. İl toprakları bozkır görünümündedir.
BÖLÜM 3Gezilmesi gereken yerler
- Balıklıgöl
- Gümrük hanı
- Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
- Eyyub Peygamber Sabır Makamı
- Halfeti
- Birecik
- Karacadağ Tarihi
- Harran'ın tarihi ve mimarisi
- Urfa tarihi sokaklar
- Urfa Kalesi
- Aynzeliha Gölü
- Rizvaniye Camii
- Halil-ür Rahman Cami
- Tarihi Şanlıurfa Çarşısı
BÖLÜM 4Yöresel yemekleri
- Çiğ Köfte
- Urfa Kebabı
- Lahmacun
- Kazan Kebabı
- Ciğer Kebabı
- Tirit
- Bostana
- Şıllık Tatlısı
- Künefe
- Haside
- Meftune
- Frenk Tavası
- Hamursuz Arabaşı Çorbası
- Parmak Kebabı
- Fellah Köftesi
- Gülüklü Çorbası
- Lepe Yemeği
- Mantarlı Et Sote
- Gavurdağı Salatası
- Mahluta Çorbası
- Ekşili Köfte
- Sarımsaklı Köfte
- Tavuklu Büryan Kebabı
- Etli Düğün Çorbası
- Hibeş
- Geleli Kebabı
- Keşkek
- Pekmezli Kaçamak
- Borani
- Sulu Köfte
BÖLÜM 5İlçeleri
- Akçakale
- Birecik
- Bozova
- Ceylanpınar
- Eyyübiye
- Halfeti
- Haliliye
- Harran
- Hilvan
- Karaköprü
- Siverek
- Suruç
- Viranşehir