Nicolaus Copernicus

Nicolaus Copernicus

Kopernik adıyla bilinen Nicolaus Copernicus, Polonyalı piskopos, matematikçi, astronom ve bilim adamıdır. Pek çok bilim tarihçisine göre modern astronominin atası olarak kabul edilen Kopernik, Dünya ve diğer gezegenlerin Güneş'in etrafında döndükleri teorisini ilk ortaya atan bilim insanıdır. Skolastik düşünceye sahip Katolik bir piskopos olan Kopernik, hayatı boyunca kiliseye karşı görevlerini yerine getirirken, bir yandan da hukuk, matematik ve tıp dersleri alarak öğrenimini sürdürmüştür.

Kopernik'in yaşadığı dönemde Dünya'nın evrenin merkezi olduğuna dair bir inanç hakimdi. Kilise de bu görüşü destekliyor, hatta benimsiyordu. Orta Çağ'ın dogmatik anlayışıyla mücadele etme ve mensup olduğu kilisenin doğrularına karşı çıkma fikri, Kopernik'i yıllar boyu yaptığı astronomik gözlemler sonucu ulaştığı hakikatleri ifade etme güçlüğüyle karşı karşıya bırakmış olsa da, tüm bunlara rağmen evren ve Güneş sistemi hakkındaki düşüncelerini formülize ettiği bir makale yayınlamayı başarmıştır. Yaptığı araştırmaları içeren "De Revolutionibus" kitabı günümüze kadar ulaşan Kopernik'in hayatının pek çok bölümü hala gizemini korumaktadır.

BÖLÜM 1
Çocukluk ve Gençlik Yılları

  • 19 Şubat 1473 yılında Polonya'nın bir kenti olan Torun'da dünyaya geldi. 
  • Kendisinden başka üç kardeşi daha vardı. Kardeşlerden yalnızca bir tanesi hayatını kiliseye adamadı. Kopernik ve erkek kardeşlerinden biri din adamı olurken, kız kardeşi rahibe oldu.
  • Kopernik, babası 1483 yılında öldüğünde 10 yaşındaydı. Daha sonradan Warmia Piskoposu olacak olan amcası tarafından yetiştirildi.
  • 1491 yılında Krakow Üniversitesi'nde eğitim almaya başlayan Kopernik, burada ünlü bir Polonyalı gökbilimciden dersler aldı ve astronomiye ilgi duydu.

BÖLÜM 2
Kariyeri

Kariyeri
  • 1497 yılında Bologna Üniversite'sinde hukuk, 1501 yılında Padova Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü.
  • 1503 yılında Wroclaw'da buluan Holy Cross Churc'te çalışmaya başladı. Aynı yıl hukuk doktorasını tamamladı.
  • 1507 yılında ilk çalışması olan "Commentariolus"u yayınladı. Bir dizi mektuptan oluşan bu makalede heliosentrik teorinin ilk tohumlarını attı.
  • 1509'da piskoposluktan ayrılarak Frombork'a döndü. Burada siyasi konular üzerinde çalışmalar yapan Kopernik, Kral'a bağlılık yemini etti ve Warmia ile Prusya'nın batı sınırlarını gösteren bir harita çizdi.
  • 1513 yılında takvim reformunu öneren bir taslak hazırladı ve Roma'ya gönderildi. Ertesi yıl astronomik gözlemler yapabilmek için bir ev satın aldı ancak kısa bir süre sonra yönetici olarak Olsztyn'e atandı. Bu durum astoronomik çalışmalarına bir süre ara vermesine neden oldu.
  • 1519'da yöneticilik görevinden istifa ederek Frombork'a geri döndü. Burada siyaset alanında çalışmaya devam etti ve Polonya elçiliğinde görev aldı.
  • Bir süre sonra Joannes Werner'in Neptün'ün yörüngesine ilişkin hesaplamalarını reddettiği “De Octava Sphoaera” (Sekizinci Küre) yazısını yayınladı. 1542 yılında ise trigonometri üzerine bir makale yayınladı.
  • En önemli eseri olan "De Revolutionibus"u aslında yıllar önce tamamlayan Kopernik, Orta Çağ'ın muhafazakar algısı ve kilisenin baskısı nedeniyle uzun bir süre eserini yayınlama cesaretini bulamadı. 10 yıldan fazla bir süre teorisini Avrupalı bilim adamlarına yazdığı mektuplarla aktaran Kopernik'in kitabı ilk kez 1543 yılında Nuremburg'da basıldı.
  • Eserinin basılmasından birkaç ay sonra hayatını kaybeden Kopernik'in ölüm sebebi tam olarak bilinmiyor. İnme sonucu hayatını kaybettiği düşünülen bilim adamının naaşı Frombork kalesinin surlarının dibinde, bugün hala bilinmeyen bir noktaya gömüldü.

BÖLÜM 3
Kişisel Hayatı

Kişisel Hayatı
  • Kiliseye olan bağlılığı sebebiyle hiç evlenmeyen Kopernik, piskopos Joannes Dantyszek tarafından hizmetçisiyle ilişki yaşamakla suçlandı. Hakkında görevden alınma talebi çıkartılan Kopernik, delil yetersizliğinden dolayı suçlamalardan bertaraf edildi.
  • Kopernik'in yaptığı devrim niteliğindeki keşifler astronomiye yeni bir bakış açısı kazandırdı ve ünlü bilim adamları Galileo, Kepler ve Newton'a ilham kaynağı oldu.
  • İnsanlık tarihine bıraktığı en önemli eseri "De Revolutionibus", kilisenin baskı ve itirazlarını yatıştırmak için teorinin doğruluğunu savunmayıp tartışmaya açan bir yayıncı tarafından yapıldı. Buna rağmen 1616 yılında eser yasaklandı.
  • 291 yıl boyunca yasaklı eserler listesinde yer alan "De Revolutionibus", 1835 yılında listeden çıkartıldı.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Aziz Sancar
Ali Atay
Frida Kahlo
Demet Akbağ
Steven Holl
Amedeo Modigliani
İvan Pavlov
Bergüzar Korel