Manmohan Singh
Manmohan Singh, peşpeşe iki dönem Hindistan Başbakanı seçilen Hintli politikacı ve ekonomisttir. Siyasi kariyerinde pek çok alanda önemli çalışmalara imza atarak çok sayıda onursal ödül kazanan Singh, Hindistan'da ikon haline gelmeyi başarmıştır. Dış Ticaret Bakanlığı Danışmanlığı, Maliye Bakanlığı Ekonomik Baş Danışmanlığı, Hindistan Rezerv Bankası Genel Müdürlüğü ve Planlama Komisyonu Başkanlığı bugüne kadar yürüttüğü görevlerden bazılarıdır. 1990 yılında Narasimha Rao hükümetinin Maliye Bakanı olduğu dönemde yaptığı ekonomik reformlarla halkın ve siyaset dünyasının güven ve takdirini kazanan Singh, 2004 yılında Sonia Gandhi'nin kazanacağı düşünülen seçimi kazanarak Hindistan Başkanı olmuştur. 2009 yılında ikinci kez başkan seçilen Singh'in imajı, bu dönemden sonra Amerika ile kurduğu yakın ilişkiler ve yolsuzluk iddiaları yüzünden zarar görmüştür. Almış olduğu eleştiriler ve son yıllarında zedelenen imajına rağmen Hindistan ekonomisinde köklü bir reformun yaratıcısı olarak görülmektedir. Aynı zamanda Hindistan'da iki kez arka arkaya başkan olarak seçilen tek siyasetçi olmuştur.
BÖLÜM 1Çocukluk ve Gençlik Yılları
- 26 Eylül 1932 yılında Hindistan'ın Pencap kentinini Gah kasabasında Gurmukh Singh ve Amrit Kaur çiftinin oğlu olarak dünyaya gelen Singh, annesini küçük yaşta kaybetti ve büyükannesi tarafından yetiştirildi.
- İlkokulu Amritsar'daki Hindu College'da okuyan Signh, mezuniyetiyle birlikte Panjab University'de eğitim almaya başladı.
- 1952 yılında ekonomi bölümünü bitiren Signh, 1954 yılında aynı alanda doktorasını tamamladı.
- Daha sonra Cambridge Üniversitesi'nde eğitim almaya başlayan Signh, buradan 1957 yılında onur derecesiyle mezun oldu.
BÖLÜM 2Kariyeri
- Manmohan Singh, 1966'dan 1969 yılına kadar olan dönemde Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nda (UNCTAD) çalıştı.
- 1969'dan 1971'e kadar Delhi Ekonomi Okulu'nda Uluslararası Ticaret Profesörü olarak görev aldı.
- 1972'de Maliye Bakanlığı'na Ekonomik Baş Danışman olarak atanan Singh, 1976'da Maliye Bakanlığı Sekretliği görevine getirildi.
- 1976 yılından 1980'e kadar Hindistan Rezerv Bankası Müdürü olarak görev yaptı.
- 1980'den 1982'ye kadar Hindistan Planlama Komisyonu için çalışan Singh, ardından 1985 yılına dek Hindistan Rezerv Bankası'nda görev aldı.
- 1985 yılında, 1987 yılına dek sürdüreceği Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Vekilliği görevine atandı.
- 1987'den 1990'a kadar İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ve bağımsız bir ekonomik kuruluş olan Güney Komisyonun Genel Sekreteri olarak çalıştı.
- 1990 yılında Hindistan'a döndü ve Başbakanlık'a bağlı Ekonomik İlişkiler Danışmanı oldu. 1991 yılında Üniversite Hibeleri Komisyonu Başkanlığı(UGC) görevine getirildi.
- 1991 yılında Başbakan Narasimha Rao hükümetinin Maliye Bakanı görevine getirildi. Singh, sonradan kariyerini zirveye çıkartacak ve Hindistan'ın ekonomik kaderini değiştirecek olan reformları bu görevi sırasında yaptı.
- 1996 yılına dek Maliye Bakanı olarak görev yapan Singh, 1998'den 2004'e kadar olan dönemde, Bharatiya Janata Partisi (BJP) iktidardayken, Upper Palace'a bağlı Muhalefet Lideri olarak görev yaptı.
- 2004 genel seçimlerine Hindistan Ulusal Kongre Partisi müttefikleri ile el ele katıldı. Birleşik İlerici İttifak'ı (UPA) kurdu ve BJP'yi mağlup etti. Kongre lideri Sonia Gandhi, Singh’e Başbakanlık görevini önerdi ve Singh, 22 Mayıs 2004’te Hindistan’ın 14. Başbakanı oldu.
- 2009 yılında ikinci kez başbakan seçildi ve Hindistan'da iki kez başbakanlığa seçilen ilk isim oldu.
- 2014 seçimlerinde Bharatiya Janata Partisi'ne karşı aldığı mağlubiyet sonrası başbakanlık görevinden istifa etti.
BÖLÜM 3Önemli Başarıları
- Hindistan Maliye Bakanı olduğu dönemde ekonominin verimliliği ve serbestliğini sağlayan reformlar uyguladı.
- Başbakanlık döneminde ekonomi, sağlık ve eğitim, terör ve dış ilişkiler gibi ulusal ve küresel meselelere çözüm getirme uğraşı içine girdi. Halkın gelir seviyesini arttırmak, Pakistan ile yaşanan çatışmaları çözümlemek ve ülkedeki çeşitli dini grupların arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalıştı.
- Başbakanlığı döneminde Ulusal Kırsal İstihdam Güvence Yasası (NREGA) ve Bilgi Edinme Yasası, 2005 yılında Parlamento tarafından kabul edildi. Ayrıca UAPA’da yapılan değişikliklere, terörle mücadele yasalarının güçlendirilmesine ve Amerika ile ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulundu.
BÖLÜM 4Ödülleri
- 1987'de Hindistan Cumhuriyeti'nin en büyük sivil ödülü olan Padma Vibhushan'ı aldı.
- 1976'da Jawaharlal Nehru Üniversitesi ve ardından 1996'da Delhi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi tarafından Singh'a fahri profesörlük ünvanı verildi.
- Alberta Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve King Saud Üniversitesi gibi saygın kurumlardan onursal doktora derecesi aldı.
- 2005'te Time Dergisi tarafından “Dünyanın En Etkili 100 Kişisi” listesine seçildi.
- 2014 yılında, Japon Hükümeti tarafından "Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers" (Paulownia Çiçekleri Nişanı Büyük Kordonu) ödülüyle onurlandırıldı.