İzmir

İzmir

Ege Bölgesi'nin batı bölümünün orta kesiminde yer alan kenttir. Yüz ölçümü 11.973 kilometre kare, nüfusu 4.320.519 ve il plaka kodu 35'tir. İlçeleri; Merkez, Bornova, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla'dır.

BÖLÜM 1
Coğrafi Özellikleri

İzmir toprakları vadiler, bu vadileri birbirinden ayıran dağlarla kaplıdır. En önemli dağları; Mandra, Yund, Dumanlıdağ, Yamanlar, Bozdağ ve Aydın dağlarıdır. Bu dağların birbirinden ayırdığı vadilerde verimli ovalar vardır. En önemli ovaları; Menemen, Bornova, Kemalpaşa, Küçük Menderes, Ödemiş ve Tire Ovaları'dır. İl topraklarının akarsularını toplayan başlıca akarsular; Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay'dır. En önemli gölleri; Belevi Gölü ve Gölcük'tür. Ege kıyıları girintili ve çıkıntılıdır. En önemli çıkıntısı; Urla Yarımadası'dır. Başlıca girintiler ise; Dikili, Çandarlı, İzmir ve Kuşadası körfezleridir. İzmir Körfezi tarih boyunca çok önemli bir liman olmuştur. İl, Akdeniz İkliminin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Alçak kesimlerde kar yağışı yok denecek kadar azdır. Doğal bitki örtüsü makidir. Dağlık bölümlerin yüksek kesimlerinde ormanlık alanlara rastlanır.

BÖLÜM 2
Ekonomisi

İzmir ekonomisi; sanayi, ticaret, turizm ve tarıma dayalıdır. İklim koşullarının uygunluğu, tarımsal alanların verimli oluşu sayesinde tarım gelişmiştir. En çok yetiştirilen ürünler; karpuz, üzüm, patates, buğday, zeytin, domates, çiğit, kavun, pamuk, incir, mısır ve arpadır. Gediz ve Küçük Menderes vadilerinde çekirdeksiz üzüm yetiştirilir. Hayvancılık çok önemli miktarlarda değildir. Koyun yetiştiriciliği, tavukçuluk, arıcılık ve balıkçılık yapılır. İzmir'in Çipura balığı oldukça ünlüdür. İzmir kenti en önemli ticaret ve sanayi kentidir. İlde bulunan başlıca sanayi kuruluşları; kimya, besin, yünlü ve pamuklu dokuma, konfeksiyon, makine, elektronik, otomotiv, gemi yapımı ve çimento'dur.

BÖLÜM 3
Kültürü

İzmir antik çağlardan beri çok önemli kültür ve ticaret yerlerinden biri olmuştur. Tarihi boyunca birçok uygarlığa sahne olan il topraklarında arkeolojik kalıntılar çok fazladır. Bu topraklarda çok zengin bir kültür birikimi vardır. İzmir kenti Türkiye'nin üçüncü büyük kentidir. Ege'nin incisi olarak adlandırılan kent, çok önemli kültür, sanat, ticaret, sanayi, tarım, ulaşım ve turizm merkezlerinden biridir.

BÖLÜM 4
İzmir'in İşgali ve İşgalden Kurtuluşu

İzmir 15 Mayıs 1919'da  Yunan birlikleri tarafından işgal edilmeye başlandı. İşgale ilk karşı çıkan, gazeteci Hasan Tahsin olmuştu. Yunanlılara ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da ilk şehidi olmuştur. Bu olaydan sonra Yunan birlikleri İzmir'de büyük bir kıyıma başladı. Kıyımın şiddeti İtilaf Devletleri tarafından bile onaylanmadı. Efeler işgale karşı çıkmaya devam ettiler. İzmir'in işgali, Kurtuluş Savaşı'nın silahlı direnişinin başladığı tarih olarak kabul edilir. O zamana kadar dağınık biçimde çeşitli Müdafaa-i Hukuk(hakları savunma) örgütleriyle direniş yapılıyordu. İzmir'in işgalinin hemen ertesi günü Mustafa Kemal, Samsun'a doğru yola çıktı. Mustafa Kemal, işgalin batıdan başlaması nedeniyle direniş cephesinin doğuda kurulması gerektiğini düşünüyordu. Yunan birlikleri İzmir'de yeterince askeri yığınak yaptıktan sonra, Ege Bölgesi'nin içlerine doğru ilerlemeye başladılar.

Bu tarihten sonra çeşitli dönemlerde yapılan çeşitli anlaşmalarda İzmir'in Türklere geri verilmesi kabul edilmiş, yönetim hakkı da hep Yunanlılara bırakılmıştı. 30 Ağustos 1922'de başlatılan Başkomutanlık Meydan Savaşı ve Büyük Taaruz sonunda Anadolu düşmandan temizlenmeye başlanmıştı. 9 Eylül 1922 günü Türk askerleri İzmir'e girdiler. Yunanlılar İzmir'i terk etmek zorunda kaldılar. Kaçarlarken İzmir'i yakıp yıktılar. 18 Eylül'de Batı Anadolu, Yunan kuvvetlerinden tümüyle temizlendi.

Bu İçeriğe Tepki Ver

6
Bravo
5
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi