İtalya

İtalya

İtalya Güney Avrupa'da bir ülkedir. Yunanistan ile birlikte, Batı kültürünün doğum yeri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca dünyadaki en fazla UNESCO Dünya Mirası listesine de ev sahipliği yapmaktadır. Yüksek sanat ve anıtlar ülkenin her yerinde bulunmaktadır.

Aynı zamanda lezzetli mutfağı, modaya uygun moda endüstrisi, lüks spor otomobiller ve motosikletler, çeşitli bölgesel kültürler ve lehçelerin yanı sıra güzel sahilleri, dağ gölleri ve dağ sıraları ile dünyaca ünlüdür. İki bağımsız devlet olan San Marino ve Vatikan tamamen İtalya ile çevrilidir. Teknik olarak Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasa da, bu devletlerin ikisi de Schengen Bölgesi ve Avrupa Para Birliği'nin (DAÜ) bir parçasıdır. Farklı polis üniformalarının yanı sıra, bu eyaletlerden ve İtalya'nın topraklarından belirgin bir geçiş yoktur ve para birimi aynıdır. İtalyanca aynı zamanda her iki ülkede de resmi dildir.

İtalya, çoğunlukla, kuzeyde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yı çevreleyen Akdeniz'de bulunan bir yarımadadır. Bot şeklinde olan İtalya, batıdaki Ligurya ve Tiren Denizi, güneydeki Akdeniz ve İyon Denizleri ve Doğudaki Adriyatik Denizi ile çevrilidir.

İtalyanca, nüfusun çoğunluğu tarafından konuşulan resmi dildir, ancak ülke genelinde seyahat ederken bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak birkaç farklı İtalyan lehçesi olduğunu göreceksiniz. Fransızca kuzeybatıda ve Almanca kuzeydoğu'da konuşulmaktadır. İtalya çok çeşitli bir manzaraya sahiptir, ancak büyük çoğunluğunun içinden geçen Alpler ve Apennines dağ sıraları dahil, öncelikle dağlık olarak tanımlanabilir.

Yurt dışında bir miktar katolik bir toplum olarak ününü korurken, İtalyan dini gerçekliği aslında oldukça çeşitlidir. Eğer kiliseler küçük şehirlerde olduğu gibi büyük şehirlerde de her yerde görülebiliyorsa, inananlar arasında gerçek uygulama ve kitlesel katılım diğer Avrupa ülkelerininkilerle aynıdır. Mümkün olan tüm Hıristiyan mezhepleri  ve büyük bir Yahudi cemaati  İtalya'yı yüzyıllardır kendi evlerini yapmışlardır. Dahası, son yıllarda, İslam ve Budizm, kısmen Kuzey Afrika ve Asya'dan kitlesel göçün bir sonucu olarak, aynı zamanda İtalyanlar arasındaki sporadik dönüşümler nedeniyle giderek daha fazla görünmeye başlamıştır. Nüfusun yaklaşık % 20'sini oluşturan son nüfus sayımına göre, Agnostizm veya ateizm de yaygınlaşmıştır.

BÖLÜM 1
Tarihçe

Tarih Öncesi

İtalya yarımadasında en az 200.000 yıldır insanlar vardır. Etrüsk uygarlığı tarih öncesinden İÖ 2. yy'a kadar sürdü. Etrüskler, şu anda İtalyanın merkezinde ve kuzeyinde, özellikle şu anda kuzey Lazio, Umbria ve Toskana ile temsil edilen bölgelerde gelişmiştir. Roma, M.Ö. 396'da Romalılar yakındaki Etrüsk şehri Veii'yi alana kadar egemen oldu. MÖ 8. ve 7. yüzyıllarda Sicilya'da ve İtalya'nın güney kesiminde Yunan kolonileri kuruldu ve Etrüsk kültürü hızla Yunanistan'ınkinden etkilendi.

Roma İmparatorluğu

Antik Roma ilk başta MÖ 8. yy civarında kurulmuş küçük bir köydü. Zamanla, dünyanın gördüğü en güçlü imparatorluklardan biri haline geldi, tüm Akdeniz'i çevreleyen, Afrika'nın kuzey kıyılarından İskoçya'nın güney kısmına kadar uzanan bir alana yayıldı. Roma İmparatorluğu, Batı medeniyetini büyük ölçüde etkiledi. Kararlı düşüşü, MS 2. yy'da başlamış, MS 3. yy'da özellikle sertleşen, çoğunlukla orduya dayanan ve çoğu zaman sadece birkaç yıl süren yöneticilere yol açan liderleri getiren bir “kriz” ile başlamıştır. İmparatorluk nihayet MS 395'te iki bölüme ayrıldı. Roma'da başkenti olan Batı Roma İmparatorluğu ve Konstantinopolis'te başkenti olan Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu. Batı kısmı, Gotlar, Vandallar, Hunlar ve diğer birçok grubun saldırısı altında, MS 5. yüzyılın sonlarında çökerek İtalyan yarımadasını böldü. Bundan sonra, Roma sözde Karanlık Çağlar geçti. Şehrin kendisi 846'da Saracens tarafından işten atıldı. Roma, MS 1. yüzyılda 1.000.000 kişilik bir kentten MS yedinci yüzyıla kadar haritada zor bir noktaya gitti ve yeni anıtlar inşa etmek için antik anıtlarının taşları kaldırıldı.

Bağımsız Şehir Devletlerinden Birleşmeye

MS 6. yüzyılda, bir Cermen kabilesi, Lombardlar kuzeyden geldi.  Kutsal Roma İmparatorluğu ve Papalık ile Bizans, Araplar ve Müslüman Saracens gibi diğer işgalciler arasındaki iktidar dengesi, Katalanyalılar ve Hohenstaufenler gibi daha sonraki gelişmeleri başarsa da İtalya'yı birleştirmenin mümkün olmadığı anlamına geliyordu. Bu yüzden Kuzey İtalya, şu anda Almanya olan hanedanların kontrolü altındaydı ve bağımsızlık isteyen birçok şehir zaman zaman ikisine de karşı gelip hem papa hem de imparatorun egemenliğine meydan okudu. Güneyde, Sicilya Krallığının 1442'de Napoli Krallığı ile birleşmesinin bir sonucu olan İki Sicilya Krallığı'nın başkenti Napoli'de kaldı. Kuzeyde, İtalya 19. yüzyıla kadar küçük bağımsız şehir devletleri ve krallıklar topluluğu olarak kaldı. En etkili şehir devletlerinden biri, zamanının en ilerici sayılanlarından biri olarak kabul edilen Venedik Cumhuriyeti'ydi. İlk kamu opera binası orada 1637'de açıldı ve ilk kez genel halk üyelerine aristokrasi için mahkeme eğlencesinin tadını çıkarıp, sanatların gelişmesini sağladı. İtalyanlar şehirlere düzen getirmek için güçlü adamlara döndü ve Floransa'daki Medici gibi hanedanların gelişmesine yol açtı. Sanatların himayesi, Floransa'nın Rönesans'ın doğduğu yer olmasına izin verdi ve Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi dahi adamlarının ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Roma ve çevresi, Papa'nın hem dini hem de siyasi otoriteye sahip olduğu Papalık Devletleri oldu.

1494'ten itibaren İtalya, Avusturyalılar, Fransızlar ve İspanyollar tarafından bir dizi istila yaşadı ve sonunda galip çıktı.

Vasco da Gama, Cape Route’i Afrika’da dolaştırdıktan sonra, Columbus (Cenova’lı fakat İspanya’nın kralı ve kraliçesi için çalışan) Amerika’ya, Akdeniz ticaretinin büyük bir kısmı özellikle Ortadoğu’daki Asya’yla yer değiştirdi. Avusturya, Fransa ve İspanya gibi yabancı imparatorluklar İtalya yarımadasına hükmederken, güzel sanatların merkezi olmaya devam etti ve 17. ve 19. yüzyıllar arasında İngiltere ve Avrupa'dan zengin gençlerin Büyük Turu için ana destinasyondu.

Sardunya Krallığı 1815'te İtalya'yı birleştirmeye başladı. Giuseppe Garibaldi, güney İtalya'da birleşme yolunda ilerlerken, kuzey yönetimi altında birleşik bir İtalyan devleti kurmak istedi. Kuzey krallığı Avusturyalılara başarıyla meydan okudu ve Torino’yu yeni kurulan devletin başkenti yaptı. 1866'da Kral Victor Emmanuel II Venedik'i ilhak etti. 1870'de, Fransa'nın terk etmesinden kısa bir süre sonra, İtalya'nın başkenti Roma'ya taşındı. Papa, nüfuzunun çoğunu kaybetti, siyasi otoritesi şimdi Vatikan'a sınırlı kaldı.

İtalya Krallığı

Birleşmeden sonra, İtalya Krallığı Doğu ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerini işgal etti. Bu, İtalya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı kesin bir zafer kazandığı Libya'nın işgalini de içeriyordu.

Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında, Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ittifak içinde olmasına rağmen, İtalya savaşa katılmayı reddetti. Sonunda, İtalya savaşa girdi, ancak İngiltere ve Fransa'nın müttefikleri olarak. İtalya ve müttefikleri zaferinin bir sonucu olarak, İtalya eski Avusturya-Macaristan topraklarını eklemiştir. Bununla birlikte, İtalya istediğini elde edemedi ve bu da savaşın yüksek maliyetine ek olarak halkın hoşnutsuzluğuna yol açtı. Bu, Faşist harekete doğru gelişen milliyetçiler tarafından manipüle edildi.

Ekim 1922’de, eski bir sosyalist olan Benito Mussolini’nin önderliğindeki savaştan tavrı nedeniyle partiden atılan Ulusal Faşist Parti, Kral’ın ittifak kurmasıyla sonuçlanan “Roma Yürüyüşü” ile darbe girişiminde bulundu. 1936'da Mussolini ve 1938'de olan Almanya ile bir anlaşma ile sonuçlandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya, 1943'te Müttefikler tarafından işgal edildi ve faşist rejimin çöküşüne yol açtı. Mussolini'nin tutuklanması, kaçışı, yeniden ele geçirilmesi ve idam edilmesi. Eylül 1943'te İtalya teslim oldu. Ancak, savaşın geri kalanı için topraklarında mücadele devam etti, müttefikler teslim olmayan İtalyan faşistlerle ve Alman kuvvetleriyle savaşıyordu.

İtalya Cumhuriyeti

1946'da Kral II. Umberto, bağımlılık yapmak zorunda kaldı ve İtalya referandumdan sonra cumhuriyet oldu. 1950’lerde, İtalya NATO’ya üye oldu ve ABD ile ittifak yaptı. Marshall Planı, 1960'lı yıllara kadar sürdürülebilir bir ekonomik büyüme dönemi geçiren İtalyan ekonomisinin canlanmasına yardımcı oldu. Roma gibi şehirler, Roman Holiday veya La Dolce Vita gibi Amerikan ve İtalyan filmlerinde ifade edilen popüler turistik yerler haline geldi. 1957'de, İtalya Avrupa Ekonomik Topluluğunun kurucu üyesi oldu. 1950'lerin Wirtschaftswunder ile başlayarak, birçok Alman yeni varlıklarını İtalya'daki tatillere yatırdı ve Kuzey İtalya, o zamandan beri Almanlar tarafından özellikle popüler oldu. Pizza'nın Kuzey İtalya'ya yayılmasının bile, “İtalyan yemeği” olduğunu düşündüğü şeyleri talep eden Alman turistlerden kaynaklandığı söyleniyor.

BÖLÜM 2
Şehirler

  • Roma (İtalyanca: Roma) – İtalyanın en eski yerleşim yeri. Tarihi ve kültürüyle zengin bir yapıya sahip.
  • Bologna -Tarih, kültür, teknoloji ve yemekle dolu dünyanın en büyük üniversite şehirlerinden biridir.
  • Floransa (İtalyanca: Firenze) - Mimarisi ve sanatı ile tanınan Rönesans şehri, dünya çapında büyük bir etkiye sahiptir.
  • Cenova (İtalyanca: Genova) - Önemli bir ortaçağ deniz cumhuriyeti; sanat ve mimariye sahip bir liman kentidir.
  • Milano (İtalyanca: Milano) - Dünyanın en büyük moda şehirlerinden biri, aynı zamanda İtalya'nın en önemli ticaret merkezlerinden biridir.
  • Napoli (İtalyanca: Napoli) - UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi bir şehir merkezi ile Batı dünyasının en eski şehirlerinden biridir.
  • Pisa - Ortaçağ deniz cumhuriyetlerinden biri, ünlü Pisa Kulesi'ne ev sahipliği yapar.
  • Turin (İtalyanca: Torino) - Tanınmış bir sanayi kenti, FIAT'ın evi, diğer otomobiller ve havacılık endüstrisine sahip. Le Corbusier, Torino’yu “dünyanın en güzel doğal konumuna sahip şehir” olarak tanımlamıştır.
  • Venedik (İtalyanca: Venezia) - İtalya'nın en güzel şehirlerinden biri, tarihi, sanatı ve tabii ki dünyaca ünlü kanalları ile tanınmaktadır.

BÖLÜM 3
İklim

İtalya'nın çoğu sıcak ve kurak yazlar geçirir ve Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Sonbaharlar genellikle yağmurludur. Kışlar kuzeyde soğuk ve nemlidir (bu nedenle genellikle sislidir) ve güneyde ılımandır. Yarımada kıyılarındaki koşullar, özellikle yüksek rakımların soğuk, yağışlı ve genellikle karlı olduğu kış aylarında, iç kısımdaki yüksek zemin ve vadilerden çok farklı olabilir. Alpler, yazları serin ve kışları serin olan dağlık bir iklime sahiptir.

Kaynaklar

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi