İsilik

İsilik

İsilik, genellikle yaz aylarında yaygın olarak bebeklerin yanaklarında, boyun altlarında, göz kapaklarında, koltuk altlarında ve bazen de burnunda oluşan ve pullara benzeyen su kabarcıklarının çıkmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Ayrıca korse gibi ter bezlerinin tıkanmasına neden olan ürünlerin kullanılması nedeniyle de görülebilmektedir. Bu nedenle oluşan isilik türleri genellikle hafiftir ve 3-4 gün içinde geçmektedir.

Daha ağır isilik vakalarında ise kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler meydana gelir. Bu döküntüler sıcak ortamlarda karıncalanma ve kaşınma hissi oluşturur. Döküntü birkaç gün sonra kaybolsa da belli bir zaman sonra yine tekrarlayabilir.

BÖLÜM 1
Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebeğin vücuduna aşırı miktarda nemlendirici sürmek veya dar elbiseler giydirmek isilik oluşumuna sebebiyet verebilir. Kalitesiz sabun, şampuan ve deterjan kullanımı da isilik belirtilerini daha da arttırabilir. Bazı isilik vakaları ise mantar enfeksiyonu nedeni ile oluşabilmektedir.

Sıcak yaz günlerinde bebekler kesinlikle serin tutulmalı, bezleri sık sık kontrol edilmeli, ıslak veya nemli olmaları halinde hemen yenisi ile değiştirilmelidir. Bel lastiği sıkı olan naylon külot türü bezler kullanılmamalıdır. Nemlendirici vücuduna hafif bir şekilde sürülmeli ve koyu nemlendiricilerden kaçınılmalıdır. İsilikli bebeklerin cildini sabun kullanmadan ılık suyla yıkamak da daha sağlıklı olacaktır. Ciltte iltihap gelişmesi halinde, kaşıntıyı hafifletmek için kortizonlu kremler reçete edilmektedir. Mantar varlığı söz konusu ise kortizon içerikli kreme ek olarak farklı bir krem de reçete edilebilir. 

BÖLÜM 2
Bebeklerde İsilik Tedavisi

  • Cildinin yeteri kadar hava alması sağlanmalıdır
  • Ilık suyla banyo yaptırılmalı ve isilik olan yerler sabun kullanılmadan avuç içi ile hafifçe ovalanmalıdır. Kese veya sert sabun kullanılması halinde isilik belirtileri azabilmektedir.
  • Bebeğin cildi temiz tutulmalıdır. Böylece olası isilik vakalarına karşı önlem alınmış olunur.
  • 2 çorba kaşığı kadar karbonat 1 su bardağı suda çözülmeye bırakılır. Elde edilen karşım, isilik olan bölgelere hafifçe sürülür. Bu işlem günde 3-4 defa tekrarlanmalıdır. İşlemden sonra cilt iyice kurutulmalıdır. Bu yöntem ile kaşıntılar azalır.
  • İsilik nedeniyle tahriş olan bölgelere mısır unu sürmek de cildin kuru kalmasını sağlar. Ancak mısır unu bebeğin akciğerlerine zarar verebileceği için boyun altına sürülmemelidir.
  • İsiliğin iyileştirilmesinde doğal bir yöntem de; pullu bölgelere salatalık dilimleri veya aloe vera sürmektir. Aloe vera ve salatalık dilimleri derinin soğumasını sağlayarak isiliklerin kaybolma hızını artırır.
  • İsiliğin tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşmak için reçetesiz olarak satın alınabilen krem ve ilaçlar da bulunmaktadır. Bunlardan biride içeriğinde kalamin losyonu bulunan hidrokortizon kremidir. Ancak krem kullanılmadan önce bir cildiye uzmanına danışılmalıdır.
  • İsilik olan bölgeleri soğutmak için vantilatör de kullanılabilir. Vantilatör, isilik bölgelerinin hem soğumasına yardımcı olur hem de bebeğin terini buharlaştırır. Ancak bebeği, vantilatör karşısında fazla tutmamak gereklidir. Aksi halde hastalanmasına sebep olunabilir.
  • Bebeğin isilikli olan bölgeleri kaşıması nedeniyle cilt üzerinde izler kalabilir. Bu nedenle tırnakları uzamadan kesilmeli ya da ipek kumaştan yapılmış parmaksız eldiven giydirilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya