Iguazu Şelaleleri

Iguazu Şelaleleri

Iguazú Şelaleleri (Iguazu Falls), beşte birlik kısmı Brezilya'da, kalanı da Arjantin'de olan ve Parana Nehri'ne dökülen dünyadaki en büyük şelaleler bütünüdür. Şelaleler nehri aşağı ve yukarı Iguazu olarak ikiye böler. Iguazu nehri Arjantin ile Brezilya arasındaki sınırı oluşturmaktadır.

"Iguazú" ismi, "su" anlamına gelen Guarani ve Tupi dilindeki sözcüklerin birleşiminden meydana gelir. Efsaneye göre, Tanrının sevgilisi Tarobá, sandal ile kaçmakta olan Naipí adında güzel bir kadınla evlenmeyi planladığı söyler. Bunun üzerine öfkelenen Tanrı nehri yarar ve şelaleler yaratır. Böylece sevgilileri kavuşamayacak şekilde birbirlerinden ayırır. Igazu Şelaleleri'nin varlığını ilk keşfeden Avrupalı, 1541'de bölgeye ayak basan İspanyol Álvar Núñez Cabeza de Vaca'dır.

BÖLÜM 1
Tarihçesi

  • Iguazu Şelaleleri'ni çevreleyen alan, 10.000 yıl önce Eldoradense kabilesinin avcı toplayıcı insanları tarafından ele geçirildi. Bundan binlerce yıl sonra Guaraní halkı tarafından keşfedilen ve tarımsal faaliyetler için kullanılan şelaleler, 16. yüzyılda İspanyol ve Portekizli istilacıların bölgeye saldırması üzerine halkın göç etmesiyle el değiştirdi.
  • Şelaleleri keşfeden ilk Avrupalı, 1541'de bölgeye gelen İspanyol Álvar Núñez Cabeza de Vaca idi. Sonrasında şelalelerden Cizvitlilerin kayıtlarında bahsedildi.
  • 1897 yılında Brezilya ordusu subayı Edmundo de Barros, şelalelerin yakınında bir milli park oluşturulmasını önerdi. Şelaleler, Brezilya ve Arjantin sınırının bir bölümünü oluşturduğundan, bu sınırlar açıkça tanımlanacak şekilde iki ayrı milli park kuruldu. Arjantin'deki Iguazú Ulusal Parkı 1934 yılında, Brezilya'daki Iguaçu Ulusal Parkı ise 1939 yılında kuruldu.
  • Şelalelerden akan suyun gücü, Paraguay ve Brezilya tarafından ortaklaşa inşa edilen ve 1991 yılında tamamlanan Itaipu Barajı yapılana dek kullanılmadı. Teknolojinin bir şaheseri olarak lanse edilen baraj, dünyanın en büyük barajlarından biridir ve ürettiği enerjinin yaklaşık %40'ını Brezilya ve Arjantin'e sağlamaktır.

BÖLÜM 2
Jeolojik ve Coğrafi Özellikleri

Jeolojik ve Coğrafi Özellikleri
  • Şelalenin merdivenleri, üç kat bazaltın oluşturduğu iki basamaktan oluşmaktadır. Basamaklar 35 ve 40 m yüksekliğindedir. Bazalttan oluşan kaya dizileri, Paranya Havzası içindeki 1000 metre kalınlığındaki Serra Geral Formasyonu'nun ardından meydana gelmiştir. 
  • Iguazu Şelaleleri, Iguazu nehrinin Parana Nehri ile birleştiği noktaya kadar 23 kilometre uzunluğundadır. 2,7 km uzunluğundaki ana şelale boyunca çok sayıda ada ve basamak, şelaleyi 60 ila 82 metre arasında değişen birçok ayrı şelaleye böler. Bu küçük şelalelerin sayısı, su seviyesine bağlı olarak 150 ila 300 arasında değişmektedir. Nehirden akan suyun yaklaşık yarısı Devil's Throat (Şeytan Boğazı) olarak adlandırılan uzun ve dar bir uçurumun içine düşer. Şeytan Boğazı Kanyonu yaklaşık 80-90 metre genişliğinde ve 70-80 metre derinliğindedir. 
  • 2,7 km'lik ana şelalenin yaklaşık 900 metre üzerinde su akışı yoktur. Aşağı Iguazu'nun suyu, Itaipu Barajı'nın hemen aşağısındaki Parana Nehri'ne akan kanyonda toplanır. Nehirlerin birleştiği nokta, Brezilya, Arjantin ve Paraguay arasındaki sınırı oluşturur.

BÖLÜM 3
Turizm

Turizm
  • Igazu Şelaleleri'nin düştüğü noktaların görülebildiği iki yerleşim yeri bulunmaktadır. Bunlardan ilki Brezilya'daki Foz do Iguaçu ve diğeri ise Arjantin'deki Puerto Iguazu'dur. Ayrıca şelaleler, Arjantin'de Iguazu Ulusal Parkı ve Brezilya'daki Iguaçu Ulusal Parkı'ndan da görülebilmektedir. İki park sırasıyla 1984 ve 1986 yıllarında UNESCO Dünya Mirası Alanları'na dahil edilmiştir.
  • Şelalenin Brezilya'ya ait olan kısmında, Devil's Throat Kanyonu'nda bir geçit bulunmaktadır. Önceleri şelaleleri yakında görmek için helikopter turları düzenlense de, sonrada doğal faunayı bozduğu gerekçesiyle bu turlar sonlandırılmıştır.
  • Foz do Iguaçu havaalanından, parkın girişine taksi veya otobüsle ulaşım sağlanabilmektedir. Girişin ücretli olduğu parkın çeşitli alanlarına erişim ücretsizdir ve otobüslerle sağlanmaktadır. Benekli jaguarlar, kelebekler, rakunlar, prego maymunları, mercan yılanları, tukanlar, papağanlar ve kaymanlar, parkın ev sahipliği yaptığı hayvan türlerinden bazılarıdır.
  • Şelalenin Arjantin'e ait olan kısmında, şişme bot hizmetleri ziyaretçileri şelalelerin düştüğü yerlere çok yakın bir noktaya götürmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi