Hülya Koçyiğit
Hülya Koçyiğit, Türk sinemasında birçok başarıya imza atmış, sinema ve dizi oyuncusudur. Bir dönem ses sanatçılığı da yapan Koçyiğit kısa bir süre siyasetle de ilgilenmiştir.
Hülya Koçyiğit, 12 Aralık 1947 yılında Melek Koçyiğit ve Sedat Koçyiğit 'in kızları olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Daha sonra Nilüfer ve Feryal adlarında iki kız kardeşi doğdu.
BÖLÜM 1Eğitim Hayatı
- O dönemde çocuklar 6 yaşında okula alınıyorlardı. Fakat Koçyiğit, 5 yaşına geldiğinde okula gitmeyi çok isteyince mahkeme kararıyla yaşı büyütülerek okula başladı. Dans ve müzik konusunda oldukça yetenekliydi. Bu yeteneği kısa sürede ilkokul öğretmeninin ilgisini çekince Koçyiğit’in ailesini bu konuda yönlendirmeye başladı.
- Sanatla ilgilenmesi için oldukça destekçi olan annesi Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümüne, Galatasaray Lisesi'nde yapılacak bir sınavla öğrenci alınacağını öğrenir. 310 kişinin katıldığı sınava Koçyiğit’te katılır. Sınavı kazanan 9 öğrenci arasına girer. Böylece Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümü’nde bölümün 7 yaşındaki en küçük öğrencisi olarak yatılı öğrenim görmeye başlar.
- Baştan beri okul Ankara’da olduğu için sıcak bakmayan babası üçüncü ders yılı başladığında Koçyiğit’i göndermeyince, o dönemlerde ismi Atatürk Kız Lisesi olan Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde okumaya başladı.
- Bir yandan okurken bir yandan da bale ve piyano eğitimleri alıyordu. Aynı zamanda kız kardeşleriyle birlikte İstanbul Şehir Tiyatroları'na da girmişti.
- Hülya Koçyiğit’in yeteneğini farkeden Muhsin Ertuğrul’un Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim alması konusunda yönlendirmesi üzerine Koçyiğit tekrar Ankara’ya giderek Devlet Konservatuarı’nda okumaya başladı.
BÖLÜM 2Sinema Hayatı
- Annesi Melek Hanım kızı Hülya Koçyiğit'in oyunculuk konusunda en büyük destekçisiydi. Diğer kızı Nilüfer Koçyiğit’in Metin Erksan'ın Çocuk Hırsızları filminde oynamasıyla Erksan’la tanışma fırsatı buldu ve Hülya’dan bahsetti.
- Erksan, Hülya Koçyiğit’i tanıyınca henüz 15 yaşında olmasına rağmen yönetmenliğini yapacağı Susuz Yaz filmindeki Bahar rolü için onu uygun gördü.
- O sıralarda Ses Mecmuası Kapak Yıldızı Yarışması yapacağını duyurdu. Metin Erksan, yarışmaya Hülya Koçyiğit’in de fotoğraflarını yolladı. Yarışmanın ödülü Kapak Yıldızı seçilen kişiye 6 tane filmde rol verilmesiydi. Yarışmayı Ajda Pekkan kazandı(Hülya Koçyiğit, yarışmada 2. olduğuna dair çıkan söylentilerin doğru olmadığını çünkü yarışmanın tek bir kazananı olduğunu 2.lik ve 3.lük gibi dereceler bulunmadığını katıldığı bir televizyon programında beyan etmiştir).
- Yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı Türkiye’de ilk defa Berlin Altın Ayı Ödülü kazanan film olan 1963 yapımı ‘’Susuz Yaz’’ Hülya Koçyiğit’e büyük başarı getirdi. Basın Koçyiğit’ten ‘’yeni bir yıldız doğuyor’’ diye bahsediyor ve güzel aktriste film teklifleri yağıyordu. Hem sinemayı hem okulu birlikte yürütemeyeceğini anlayan Hülya Koçyiğit bir süre düşündükten sonra okulu bırakarak Yeşilçam’ı seçti.
- Susuz Yaz filmini, Şaşkın Baba, Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere, Affetmeyen Kadın, Ahtapotun Kolları gibi filmler izledi.
- Hülya Koçyiğit sinema kariyerinde Ayhan Işık'ı örnek alıyordu. Ayhan Işık, Yeşilçam’da daha kaliteli çalışma şartları oluşturmak amacıyla "Ayhan Işık Kuralları" olarak bilinen birtakım kurallar koymuştu. Hülya Koçyiğit’te bu kuralları uyguluyordu.
- O dönem en çok istediği şeylerden biri filmlerde kendi sesini kullanmaktı. Ancak o kadar çok film çekiliyordu ki oyuncuların dublaja girip seslendirme yapması için vakit bulunamıyordu. Sadri Alışık, Çolpan İlhan gibi nadir oyuncular filmlerde kendi seslerini kullanabiliyordu. Türkan Şoray’ı, Filiz Akın’ı, Fatma Girik’i ve Hülya Koçyiğit’i genelde aynı kişiler seslendiriyordu. Bu durumdan yapımcılarda rahatsızdı fakat film trafiğinin yoğunluğu sebebiyle çözüm üretemiyorlardı.
- Ünlü aktrist 8 ağustos 1968’de o dönem Fenerbahçe’de futbol oynayan Selim Soydan'la evlendi. 15 Eylül 1969 Gülşah adında bir kızları oldu.
- 1974 yılında ‘’Gülşah Film’’ adını verdikleri şirketi kurdular ve Koçyiğit kızları Gülşah’la ‘’Gülşah’’, ‘’Gülşah Küçük Anne’’ gibi filmlerde rol aldı. Fakat Gülşah Koçyiğit biraz büyüdükten sonra oyunculuk yapmak istemedi. Gülşah Koçyiğit’in Kemal Sunal’la birlikte rol aldığı ‘’İbo ile Güllüşah’’ hala çok sevilen filmler arasındadır. Diğer birçok Kemal Sunal filmi de bu şirketin yapımıdır.
- Halk, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın’ı rakip olarak görmesine rağmen onlar çok iyi birer dost oldular. ‘’Dört Yapraklı Yonca’’ ve ‘’Kare-As’’ olarak anıldılar.
- Bircan Usallı Silan, 2004 yılında dörtlünün yakınlarıyla yapılan röportajlardan oluşan ve onların bilinmeyen yönlerini anlatan ‘’Dört Yapraklı Yonca’’ adlı kitabı çıkarmıştır.
- Hülya Koçyiğit yerli romanlardan sinemaya uyarlanmış eserleri daha çok seviyordu. Kerime Nadir Azrak’ın Funda, Seven Ne Yapmaz, Son Hıçkırık gibi birçok romanının sinema uyarlamalarında rol aldı. Aynı şekilde Esat Mahmut Karakurt, Muazzez Tahsin Berkant, Peride Celal ve Halide Edip Adıvar’ın romanlarından uyarlanan filmlerle de seyirciyle buluştu.
- Kendisine en çok Orhan Aksoy'un romanından beyaz perdeye uyarlanan 1968 yapımı Kezban filmindeki ‘’Kezban’’ karakteri yakıştırılmıştı. Fakat Koçyiğit oyunculukta tek bir imajın üstüne yapışmasını istemiyordu. Biraz da bu sebeple aynı yıl başrollerini Sadri Alışık’la paylaştığı Kırmızı Fener Sokağı adlı filmde rol aldı. Filmde bir hayat kadınını canlandıran ünlü aktrist izleyicinin büyük tepkisini topladı. Buna rağmen bir yandan Kezban Roma'da, Kezban Paris'te gibi filmlerde ‘’Kezban’’ rolünü oynamaya devam ederken diğer yandan birçok farklı rolü kabul ederek oyunculuğunu daha da geliştirdi.
- Rol aldığı filmler Mısır, Cezayir, Lübnan, Yunanistan, İran gibi ülkelerde gösterime girdi. Özellikle Yunanistan'daki sinema salonlarında 1965-1974 arasında yer aldığı filmlerin hepsi oynatıldı.
- Yönetmenliğini Şerif Gören’in yaptığı 1983 yapımı "Derman" filmi 20. Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi ikinci film seçilirken Hülya Koçyiğit’e de en iyi kadın oyuncu ödülünü getirdi. Derman, 5 kıtada oynatılan ilk Türk yapımı film oldu.
- Yine Şerif Gören’in yönetmenliğindeki 1986’da Nantes Film Festivali’nde en iyi film seçilen 1985 yapımı "Kurbağalar" filmi ise yabancı televizyon kanallarına satılan ilk Türk filmi oldu.
- 1970’lerde Yeşilçam’da bir kriz başlaması üzerine Koçyiğit, gelen teklifleri kabul ederek assolist olarak sahne almaya başladı. 11 yıllık sahne hayatında birçok halk konseri verdi.
- 1987 ‘de sahneleri bırakarak öncesinde hiçbir siyasi hayatı olmamasına rağmen Turgut Özal’ın ricası üzerine Anavatan Partisi’nden İzmir milletvekili adayı oldu. Fakat seçimi 141 oyla kaybetti.
- Hülya Koçyiğit, sinema kariyerine 200'den fazla film sığdırarak beyazperdeye adını altın harflerle yazdırmayı başardı.
BÖLÜM 3Televizyon Hayatı
- Hülya Koçyiğit televizyon hayatına 1980'lerde TRT 1'de başladı. Farklı farklı skeçler halinde kadın karakterleri canlandırdığı ‘’Hanımlar Sizler İçin’’ adlı program 1 yıl sürdü.
- Kariyeri boyunca büyük başarılara imza atan Koçyiğit’e 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi. Aynı yıl kurucusu olduğu Sinema Oyuncuları Derneği’nin başkanı oldu. 4 yıl süren görevinin ardından yönetim kurulunda yer almaya devam etti.
- 1998’de Show TV'de toplumsal konuların ve sorunların ele alındığı ‘’Son Çare’’ isimli bir haber programı yapmaya başladı. Program devam ettiği sıralarda boyun fıtığı olunca bırakmak zorunda kaldı.
- 2001 yılında TRT 1'de yayınlanan Nisan Yağmuru dizisiyle ekranlara geri döndü. Dizide Cihan Ünal ile başrol oynadı. 2002’deyse Erdal Özyağcılar ile Mihriban adlı dizide performans sergiledi.
- Bir sonraki dizisi ise 1980'li yılların ortasında TRT 1'de yayınlanan Amerikan yapımı ‘’The Golden Girls’’ dizisinin Türk versiyonu olan ‘’Altın Kızlar’’dı. 2009 yılında yayınlanan dizide Nevra Serezli, Türkân Şoray ve Fatma Girik’le birlikte rol aldı.
- 3 Nisan 2013 tarihinde Ak Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesine dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak katıldı ve heyette 2 kez yer aldı.
- Uzun süreli bir akciğer rahatsızlığı yaşayan ve akciğer kanseri teşhisi konan Hülya Koçyiğit, 21 Mayıs 2017 tarihinde Amerika'da ameliyat edildi. Akciğerindeki kanserli bölge tamamen temizlenen Koçyiğit tekrar sağlığına kavuştu.
- Yarım asırlık mutlu bir evlilik hayatı olan Hülya Koçyiğit, torunu Neslişah Alkoçlar’ın ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan ile evlenerek çocuk sahibi olması üzerine torununun çocuğunu görme mutluluğuna da erişti.
BÖLÜM 4Filmleri
- 1963
- Susuz Yaz
- Genç Kızlar
- Şaşkın Baba
- 1964
- Adalardan Bir Yar Gelir
- Affetmeyen Kadın
- Ahtapotun Kolları
- Aslan Marka Nihat
- Ayşecik Çıtı Pıtı Kız
- Bir İçim Su
- Döner ayna
- Hepimiz kardeşiz
- Katilin Kızı
- Kavga Var
- Keşanlı
- Plajda Sevişelim
- Son Tren
- Taşralı Kız
- Vurun Kahpeye
- 1965
- Aşk ve İntikam
- Dudaktan Kalbe
- Hıçkırık
- Hülya
- İki Yavrucak
- Kadın İsterse
- Lafını Balla Kestim
- Nazar Değmez İnşallah
- Posta Güvercini
- Serseri Aşık
- Sevgili Öğretmenim
- Sevgim ve Gururum
- Tehlikeli Adımlar
- Uzakta Kal Sevgilim
- Yalancı
- Yıldızların Altında
- 1966
- Aşk Mücadelesi
- Damgalı Kadın
- Denizciler Geliyor
- Dertli Gönüller
- Dişi Düşman
- İntikam Ateşi
- Karanlıklar Meleği
- Kaderde Birleşenler
- Kıskanç Kadın
- Kumarbazın İntikamı
- O Kadın
- Ölmek mi yaşamak mı
- Seni Seviyorum
- Siyahlı Kadın
- Vahşi Sevda
- Yiğit Yaralı Olur
- 1967
- Çıldırtan Dudaklar
- Deli Fişek
- Hırçın Kadın
- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
- Gül Ağacı
- Kardeş Kavgası
- Ringo Gestapoya Karşı
- Parmaklıkların Arkasından
- Samanyolu
- Seni Affedemem
- Söyleyin Genç Kızlara
- Utanç Kapıları
- Yağmur Çiselerken
- Üvey Ana
- Yanık Kalpler
- Yaralı Kuş
- 1968
- Cemile
- Kadın Asla Unutmaz
- Hicran Gecesi
- Funda
- Dağları Bekleyen Kız
- Kırmızı Fener Sokağı
- Kara Sevda
- Sevemez Kimse Seni
- Kezban
- Sarmaşık Gülleri
- Sus Kimseler Duymasın
- Vahşi bir erkek sevdim (film)
- Yalan Yıllar
- Yasemin'in Tatlı Aşkı
- 1969
- Boş Çerçeve
- Ölmüş Bir Kadının Mektupları
- Kınalı Yapıncak
- Kızıl Vazo
- Kızım ve Ben
- Sen Bir Meleksin
- Uykusuz Geceler
- Yarın Başka Bir Gündür
- 1970
- Güller ve Dikenler
- Kezban Roma'da
- Kalbimin Efendisi
- Saadet Güneşi
- Seven Ne Yapmaz
- Söz Müdafaanın
- Sürtük
- Yaralı Ceylan
- Zeyno
- 1971
- Adını Anmayacağım
- Bebek Gibi Maşallah
- Beklenen Şarkı
- Beyoğlu Güzeli
- Bütün Anneler Melektir
- Kezban Paris'te
- Hayatım Senindir
- Senede Bir Gün
- Severek Ayrılalım
- Sezercik Yavrum Benim
- Son Hıçkırık
- Üç Arkadaş
- Yağmur
- Yarın Ağlayacağım
- 1972
- Azat Kuşu
- Gökçe Çiçek
- Kaderimin Oyunu
- Sev Kardeşim
- Sezercik Aslan Parçası
- Tanrı Misafiri
- Zehra
- 1973
- Düğün
- Hayat Bayram Olsa
- Gelin
- İki Bin Yılın Sevgisi
- Rabia
- Siyah Gelinlik
- Yeryüzünde Bir Melek
- 1974
- Çirkin Dünya
- Diriliş
- Diyet
- El Kapısı
- 1975
- Bir Araya Gelemeyiz
- Gülşah
- Çirkef
- İşte Hayat
- 1976
- Gülşah Küçük Anne
- Şoför
- 1977
- Sensiz Yaşayamam
- İstasyon
- 1978
- Evlidir Ne Yapsa Yeridir
- 1979
- Almanya Acı Vatan
- 1981
- Herhangi Bir Kadın
- 1982
- Gazap Rüzgarı
- 1983
- Derman
- 1984
- Firar
- 1985
- Kurbağalar
- 1986
- Dikenli Yol
- 1987
- Bez Bebek
- 1988
- Gece Dansı Tutsakları
- Pononte Fener
- 1989
- Hiçbir Gece
- Karılar Koğuşu
- 1991
- Bir Kadın
- 2001
- Şellale
- 2003
- Hababam Sınıfı Merhaba
- 2007
- Hicran Sokağı
BÖLÜM 5Dizileri
- 1991 - Anadolu'nun Kadın Erenleri
- 2001 - Nisan Yağmuru
- 2002 - Mihriban
- 2003 - Yeşilçam Denizi
- 2004 - Sular Durulmuyor
- 2005 - Asla Unutma
- 2006 - Kabuslar Evi
- 2007 - Aşk Eski Bir Yalan
- 2009 - Altın Kızlar
BÖLÜM 6Ödülleri
- Turizm Bakanlığı, Yılın Kadın Oyuncusu, 1964
- Türk Kadınlar Birliği, Yılın Kadını, 1964
- 6. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Cemile, 1969
- 4. Altın Koza Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Zehra, 1972
- 10. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Tanrı Misafiri, 1973
- 12. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Diyet, 1975
- 21. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Derman, 1984
- Amiens Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Bez Bebek, 1988
- 27. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Karılar Koğuşu, 1990
- 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü, 1996
- Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Sinema Emek Ödülü, 2002
- 12. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 2005
- 37. Sinema Yazarları Derneği, Onur Ödülü, 2005
- 14. Altın Koza Kültür Sanat ve Film Festivali, Usta Oyuncu Ödülü, 2007
- Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü, 2012
- 25. Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü, 2014
- Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2014
- 2. Sufi Sinema Günleri, Şükran Ödülü, 2019