BÖLÜM 1Bilgisayar Tarihi
İnsanların aritmetik ve matematik alanında ki çalışmalarına paralel olarak gelişmiştir. Bilgisayarın yapılma amacı; veri işlemektir. Bu yüzden bilgisayarın atası 'abaküs' olarak kabul edilir. İlk elektronik bilgisayar ENIAC'dır. Amerika' da bir üniversitede geliştirilmiştir. ENIAC 30 ton ağırlığında ve 20 bin vakum tüpünden oluşan dev bir makinedir. Daha sonra teknolojinin ilerlemesi ile IBM firması, Microsoft Ms-Dos ile çalışan IBM PC bilgisayarlarını piyasaya sürmüştür. Daha sonra bilgisayar bir endüstri haline gelmiştir, yazılım ve donanım olarak bugünlere ulaşmıştır.
BÖLÜM 2Donanım Birimleri
Bilgisayarın elle tutulabilen ve gözle görülebilen kısımlarına donanım denir. Bilgisayarı oluşturan elektronik parçaların her birine ise donanım birimi denir. Bilgisayar kasasının iç kısmında olan birimlere iç donanım birimleri, dış kısmında olan birimlere ise dış donanım birimleri denir.
- Dış donanım birimleri: Monitör, fare,klavye, yazıcı, tarayıcı, harici depolama aygıtları, kamera, hoparlör.
- İç donanım birimleri: Anakart, güç kaynağı, işlemci, ekran kartı, ram, hard disk, fan, ses kartı.
BÖLÜM 3Yazılım Birimleri
Bilgisayarın çalışmasını sağlayan, donanım (fiziksel kısım) dışında kalan her bölümüne yazılım denir. Yazılım, programları ifade eder. Bilgisayarlar bu programlar ile istenildiği gibi yönlendirilir. Örnek; office programları, muhasebe programları, işletim sistemi vb.
Yazılımlar üç ana başlık altında incelenebilir;
- Sistem yazılımları: Bilgisayar da bulunması zorunlu olan yazılımlardır. Her hangi bir dosyası eksik olduğunda bilgisayarın çalışmasını engelleyebilir.
- Uygulama yazılımları: Bilgisayara sonradan dahil edilen yazılımlardır. Olması zorunlu değildir. Bilgisayar İşlemlerini tam anlamıyla yerine getirebilmek için ihtiyacımız vardır.
- Çevirici yazılımlar: Her hangi bir programlama dilinde yazılmış olup, makine diline çevrilen yazılımlardır.
BÖLÜM 4İşletim Sistemleri
Bilgisayarın en önemli yazılımıdır. Donanıma soyutlama sunarak üzerinde uygulama geliştirilmesine olanak sağlayan yazılımlardır. En çok kullanılan işletim sistemleri şunlardır;
- Dos işletim sistemi: Microsoftun geliştirdiği, grafik arayüzünden mahrum komut satırı tabanlı işletim sistemidir.
- Minix işletim sistemi: Gerçek bir işletim sistemini parçalayarak, kullanıcıların kendi kişisel bilgisayarlarında Unix'in çalışma sistemini öğrenmelerini amaçlar
- Unix işletim sistemi: Çok kararlı bir işletim sistemidir. Kolay kullanım sağlayan grafiksel bir arayüzü vardır.
- Linux işletim sistemi: Unix işletim sistemi türevidir. Açık kaynak kodludur, geliştirilmeye açıktır. Son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Siber güvenlik ile ilgilenenlerin sık kullandığı işletim sistemidir.
- Pardus işletim sistemi: Tübitak tarafından geliştirilen milli işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Geliştirilmeye açıktır. Adını anadolu panterinden almıştır.
- Truva işletim sistemi: Bir grup linux işletim sistemi kullanıcısı tarafından başlatılan Linux/Gnu projedir. Türkçe parolası ile yola çıkmış, tüm dünyaya yayılmayı hedefleyen bir isletim sistemidir.
- Windows işletim sistemi: En çok kullanılan işletim sistemidir. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Grafiksel arayüzü ile kullanıcılara kolaylıklar sunmaktadır. Çoğu programlar windows işletim sistemine göre hazırlanmaktadır.
- Apple/machintosh işletim sistemi: Üzerinde çalıştığı donanımlara özel olarak geliştirilmiştir. Sistemde ki uygulamaların çoğu unicode desteklidir.
- Amiga işletim sistemi: Kurulduğu donanımdan maksimum performansı alan çok esnek bir işletim sistemidir.