Bartın
Karadeniz Bölgesi'nin batı kesiminde yer alan Bartın, 1991 yılında Zonguldak ilinin ilçesi olmaktan ayrılarak 74. il olarak kayıtlara geçmiştir. Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere 4 ilçeye sahiptir. 59 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip ilde, şehir içinden akarak boğaza ulaşan Bartın Çayı bulunmaktadır. Bartın Çayı(Irmağı), Türkiye'de üzerinde deniz trafiği yapılabilen tek çaydır. Irmağın üzerinden gemi ile boğaza ulaşmak mümkündür. Şehirde ılıman iklim etkilidir. Oldukça zengin ve yeşil bitki örtüsüne, hayvan çeşitlliğine sahiptir.
BÖLÜM 1Bartın Tarihi Yerler
- Amasra Müzesi: 1955 yılında kurulan müze, 1982 yılında yeniden onarımdan geçerek ziyerete açılmıştır.Arkeolojik ve etnografik eser salonlarında Roma, Bizans, Hellenistk ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Müze Bartın'ın ilçesi Amasra'da yer almaktadır.
- Çekiciler Çarşısı: Amasra'da yer alan çarşı, 17. yy a kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Turistlerin uğrak noktalarından biri olan bu çarşıda yerliler tarafından üretilen el yapımı eşyalar satılmaktadır.
- Amasra Kalesi: Geçmişi Bizans dönemine dayanan kalede, Ceneviz ve Osmanlı tarafından da izler bulunmaktadır. İki ana kolu olan Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi bir köprüyle birbirine bağlıdır. Kale içinde eski dönemlerden kalma çeşitli figürler, taşlar, oymalar bulunmaktadır.
- Küre Dağları Milli Parkı: 2000 yılında milli park ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ile birlikte Bartın sınırları içinde bulunmaktadır.
- Kuşkayası Yol Anıtı: Amasra yolu üzerinde bulunan anıt, Roma Dönemi'ne dayanmaktadır. Kaya üzerinde bulunan kartal ve Roma Askeri simgeleri mevcut olan anıtın, askerlerin dinlenmesi için yapıldığı bilinmektedir.
- Şehir Hamamı: 1747 yılında yaptırılan hamam, şehrin merkezinde yer almaktadır. Bina mimarisi ahşap ve moloz taştan oluşmaktadır.
- Taşhan: 1835 yılında yaptırılan han, dikdörtgen ve iki katlıdır. Açık avlusu ve 18 odası vardır. Şehir merkezinde bulunmaktadır. Şu anda içinde kafeler yer alan han, ticari işler amavcıyla kullanılmaktadır.
- Şadırvan ve Şadırvan Camii: 1912 yılında yaptırılan şadırvan, isminden de anlaşılacağı üzere abdest alma, su içme maksadıyla kullanılmaktadır. 8 adet mermer sütun üzerine kubbe inşa edilerek orta kısmına mermer havuz konulmuştur. Mermer havuzdan şehrin simgelerinden biri olan kavşak suyu akmaktadır. İsmini buradan alan ve dikdörtgen şeklinde inşa edilen Şadırvan Camii de hemen yanındadır.
- Fatih Camii: Tarihi 9. yy a kadar dayanan camii, eski bir bizans dönemi kilisesidir. Amasra kalesi sınırlarında bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet, Amasra'yı fethettikten sonra kiliseyi camiiye çevirmiştir. Şu anda camii olarak kullanıma açıktır.
BÖLÜM 2Bartın Plajları ve Şelaleri
- Güzelcehisar Plajı ve Lav Kayaları: Bartın' a 17 km uzaklıkta olan plajda oluşma tarihi 80 milyon yıla dayanan tarihi lav sütunları bulunur. Bu sütunları daha yakından görebilmek için plaj üzerine seyir terası kurulmuştur.
- Amasra Plajı: Amasra ilçesinde bulunan plaj yaklaşık olarak 1 km civarındadır. Plaj üzerinden Tarihi Amasra Kalesi görülebilmektedir.
- Çakraz Plajı: Amasra'dan 30 km uzaklıktaki plajın uzunluğu 1,5 km'dir. Altın sarısı kumları ve denizin temizliliği ile ünlüdür.
- İnkum Plajı: Bartın' 17 km uzaklıkta bulunan sahil kasabası İnkum'da bulunmaktadır. Plaj uzunluğu yaklaşık 3 km'dir. Denizi çeken akıntı sebebiyle rüzgarlı havalarda oldukça tehlikelidir.
- Mugada Plajı: Bartın'a uzaklığı yaklaşık 20 km'yi bulan plaj, 1,5 km uzunluğundadır. Yeniden düzenlenerek yolları onarılmış ve deniz temizliği sağlanmıştır.
- Kızılkum Plajı: Bartın'a uzaklığı 27 km civarında olan sahilin uzunluğu 3 km'yi bulmaktadır. bartın'ı en uzun plajlarından biridir. Adından anlaşılacağı üzere kumu kızıla yakın sarı renktedir. Diğer plajlara nazaran daha bakir kalmıştır.
- Kurucaşile Plajı: Kapısuyu Plajı olarak da geçen plaj, Bartın'ın Kurucaşile ilçe merkezinde yer almaktadır. Bartın'a uzaklığı 62 km'dir.
- Ulukaya Şelalesi: Bartın'ın Ulus ilçesine 17 km uzaklıktadır. 15 metreye varan yükseklikten ve bir kayanın içinden akar. Etrafı yeşilliklerle ve zengin bitkilerle çevrilidir. Şelalenin içinden aktığı kaya bir 35 metre yüksekliğindeki kanyon üzerinde bulunmaktadır.
- Gölderesi Şelalesi: Diğer adı Çambu Şelalesi olarak da bilinen şelale, Bartın'ın Kurucaşile ilçesinin Karaman Köyü' ne 7 Km uzaklıkta bulunmaktadır. Zengin yeşilliklerle dolu bir vadi üzerinde yer almaktadır.