Asherman Sendromu

Asherman sendromu rahim içinde meydana gelen yapışıklıklar olarak tanımlanır. Tıpta ''İntrauterin sineşi'' olarak tanımlanan hastalık özellikle anne olmak isteyen kadınları etkilemektedir. Çünkü yapışıklık söz konusuysa doğal yollardan gebe kalınması oldukça zordur. Yapışıklık nedeniyle bebek rahme tutunamaz. Bu gibi durumlarda özellikle kısırlık için başvuran çiftlerde rahim içi yapışıklıklar kontrol edilmeli ve gerekirse aşılama ya da tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır. 

Asherman sendromu her yaş grubunda gelişebilir. İleri yaşlarda gelişen sendrom sebebiyle kadın menopoza girdiğini düşünebilir. Daha genç yaşlarda geliştiğinde ise kadın erken menopzoa girdiğini düşünebilir. Çünkü sendrom adet kanamasının azalmasına ya da hiç olmamasına neden olabilir.

 

BÖLÜM 1
Asherman Sendromu Neden Olur?

Asherman sendromu için en önemli sebep gebeliği sonlandırmak için uygulanan kürtajlardır. Bunun haricinde daha pek çok neden Asherman sendromuna yol açabilir. Hastada kürtaj uygulanırken enfeksiyon varsa ya da kürtaj sonrası gelişmişse yapışıklık oluşma riski çok yüksektir. Kürtaj sonrasında rahimde parça kalması, kürtajın özensiz ve steril olmayan ortamlarda yapılması hastalığın gelişme riskini arttırır. Kürtaj haricinde myomektomi ve sezaryen operasyonlarından sonra da yapışıklık gelişmiş olgular vardır.

Cerrahi bir girişim olmaksızın rahim içinde yapışıklık gelişebilir. Şiddetli geçirilen pelvik iltihabi sendromunun rahim içi yapışıklığa yol açtığı bilinmektedir.

Çok nadir durumlarda verem hastalığı da rahim içi yapışıklık için risk olabilir. Verem mikrobu akciğerlerden kan yoluyla pelvik bölgeye ulaştığında rahim içi ve tüplerde yapışıklık gelişebilir.

BÖLÜM 2
Asherman Sendromu Belirtileri

Asherman sendromu bazen herhangi bir belirtiye yol açmadan gelişebilir. Daha önceden herhangi bir şikayeti olmamasına rağmen geçirilmiş bir iltihap ya da kürtaj sonrası aşağıdaki belirtiler yaşanabilir. 

  • Az ya da hiç adet görememe
  • Tekrarlayan düşükler
  • Kısırlık gibi belirtiler görülebilir.

Hastalar genelde doktora adet düzeninde yaşadığı değişiklikler ya da kısırlık nedeniyle başvurur. Yapışıklık tedavi edilmediği sürece ilerleyici bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi gerektirir. Rahim içi yapışıklığa zamanında müdahale edilirse kadınlarda %50 gebelik sağlanırken %75 adet düzensizliği ortadan kaldırılabilir.

Asherman Sendromu Kısırlık İlişkisi

Asherman sendromu gelişen hastalarda döllenen yumurtanın rahme tutunması engellenir. Yumurta tutunsa bile düşük gelişerek normal gebelik önlenir. Gebeliğin gerçekleşmesi için spermin tüplere ulaşması gerekir. Bunun içinde rahim boşluğu ve tüplerin açık olması şarttır. Döllenme olduktan sonra embriyonun rahim içinde kendine hazırlanan yuvaya yerleşmesi gerekir. Embriyonun yerleşeceği yuva herhangi bir nedenden dolayı sağlıklı olmazsa embriyo yuvaya yerleşemez ve çok geçmeden düşük oluşur. Yapışıklığa yol açan hasar rahim iç tabakasının ortadan kalkmasına, rahim içinde zedelenmeye ve dolayısıyla sorunların daha da büyümesine neden olabilir. 

Asherman Sendromu Neden Adet Düzensizliğine Yol Açar?

Rahim içi yapışıklıklarda en temel belirti adet görememe ya da az adet görmektir. Yapışıklık nedeniyle sinirsel mekanizmalar hormonal uyarılara karşı rahmi yanıtsız bırakır. Rahim damarlarında tıkanmalar oluşur ve rahimde kan akımı azalır. Bu durum adet görememeyle birlikte tekrarlayan düşüklere, anne karnında bebeklerin ölümüne ya da bebeklerde gelişim geriliğine neden olabilir.

Asherman Sendromu Verem İlişkisi

Genital bölgeye ulaşmış verem mikrobu, rahim içinde yapışık oluşmasında bir nedendir. Bu durumda gelişen yapışıklıklarda hiç adet görememe sorunu ortaya çıkar. Verem nedeniyle oluşan yapışıklıklar tüplerde geri dönüşümü olmayan hasara yol açabilir. Hasta kısırlık yaşar ve yardımcı üreme teknikleriyle de hastanın çocuk sahibi olma şansı çok düşük olur. Histereskopik cerrahi ile yapışıklığın zaman kaybedilmeden düzeltilmeye çalışılması ve çiftlerde üreme tedavilerine başvurulması gerekir.

BÖLÜM 3
Asherman Sendromu Tanısı

Rahim içinde gelişen yapışıklıkları teşhis etmek için HSG yani rahim filmine başvurulur. Sonohisteregrafi yardımıyla kesin tanı koyulabilir. Sonohisteregrafi hasta için basit bir yöntemdir. Anesteziye gerek duyulmadan rahim içi izlenir. Rahim içi yapışıklık 3 derecede izlenir. Tedaviye başlamadan önce rahim içi yapışıklığın derecesini bilmek son derece önemlidir.

1.Şiddetli: Yapışıklık rahmin hemen hemen tamamında görülür. Tüpler ve rahim ağzı yapışıklık nedeniyle tıkanmıştır.

2.Orta Derece: Rahmin 4/2'sinde yapışıklık vardır. Rahim içi boşluğunun üst tarafı ve tüplerin giriş kısımları kısmen tıkanmıştır.

3.Düşük Derece: Rahmin 4/1'i ya da daha az kısmında yapışıklık vardır. Tüplerin ağız kısmı ve rahim içi boşluğunun üst tarafı açıktır. Bu tür vakalarda yapışıklık spiral kullanımıyla giderilebilir.

BÖLÜM 4
Asherman Sendromu Tedavisi

Rahim içi yapışıklıkta en fazla kullanılan ve en etkili olan tedavi yöntemi histereskopidir. Rahim ağzından rahme ulaştırılan teleskop yardımıyla rahim içi görüntülenerek gerekli girişim yapılır. Yapışıklıklar giderilerek rahme normal anatomisi kazandırılır. İşlem anında spiral takılarak bölgenin yenilenmesi sağlanabilir.

Bir diğer tedavi seçeneği de laparoskopidir. Özel bir sıvı ile rahim genişletilir. Yapışma noktası makasla kesilir. Ardında spiral takılarak bölgenin yenilenmesi sağlanabilir. Yapışıklık tedavilerle tamamen ortadan kaldırılabilir ya da hafifletilebilir. Tekrar nüksetme olasılığı yüksek olduğundan hastanın düzenli aralıklarla kontrole gitmesi gerekir. 

Bazı hastalarda yapışıklık için herhangi bir müdahaleye gerek durulmaz. Hastaların takip edilmesi yeterli olur.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya