Apandisit

Apandisit

Apandis, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği yerin alt tarafında kalan 7 cm uzunluğundaki bağırsak parçasıdır.

 

Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin olarak bilinen bölgenin iltihaplanması ile oluşan ve şiddetli ağrılara neden olan ciddi bir enfeksiyon problemidir. İstenmeyen sonuçlara neden olabilen bu sağlık problemi 12-30 yaşları arasındaki kişilerde daha yaygın görülmektedir.  Apandisin patlaması sonucu kişide hayati tehlike oluşabileceği için acilen en yakın hastaneye götürülmesi gerekir. 

BÖLÜM 1
Apandisit Belirtileri

  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Ağrıların başlamasından sonra kusma
  • Gaz çıkarmakta zorlanma
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Karın bölgesinin şişmesi
  • Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal
  • Rektum bölgesinde ağrı
  • Ateşin 38 derecenin üstünde olması

BÖLÜM 2
Apandisit Neden Olur?

Bu tür vakaların büyük çoğunluğunda apandisite neden olan faktörler tam olarak bilinmeyebilir. Bazı durumlarda apandisit problemine bir enfeksiyon veya tıkanıklık neden olabilir ve tam tıkanıklık olması halinde hastanın acil olarak ameliyat edilmesi gereklidir. Tıkanma, genellikle dışkı maddelerinin birikmesi nedeniyle meydana gelebilir ya da aşağıdaki durumlarda tıkanıklığa neden olabilir:

  • Tümörler
  • Kurt, parazitler
  • Travma veya yaralanma
  • Büyümüş lenfoid folliküller

Apandisitin ucunda bir tıkanıklık söz konusuysa, bakteri organın içinde çoğalabilir. Bu bölgede oluşan basınç ağrılı olabilir ve bu duruma bağlı olarak kan damarlar sıkışabilir. Apandisit probleminde kan akışının olmaması sebebiyle kangren de gelişebilir. Ek parçanın kopması sonucunda, dışkı karnı doldurabilir. Bu son derece ciddi bir durumdur ve hekim müdahalesi gerektirir. Enfekte olan bir apandisit yırtılma yerine sızdırma yaparsa, apse oluşabilir. 

BÖLÜM 3
Apandisit Teşhisi Nasıl Konur?

Hekim, fiziki muayene esnasında karnın sağ alt bölgesine eliyle ufak baskılar uygulayarak hassasiyet arar. Hamilelik söz konusu ise bu ağrılar daha şiddetlenebilir. Anormal yırtılmaların ortaya çıkması halinde, mide şişerek sertleşebilir. Apandisit tanısını koymak için günümüzde halen bir görüntüleme yöntemi veya test bulunmamaktadır. Ancak doktor yine de kan sayımı testi isteyerek çıkan tahliller de CBC değerlerini kontrol edebilir.

BÖLÜM 4
Apandisit Tedavisi

Apandisit tedavisinde kullanılacak yöntemler hastadan hastaya değişebilir, ancak çoğu durumda cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Ameliyatın açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilmesi, hastanın durumuna göre değişir. Eğer yırtılmamış bir apse söz konusu ise antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Antibiyotik tedavisinden sonra ciltten geçirilen bir tüp ile apse boşaltılır. 

BÖLÜM 5
Apandisit İyileşme Süreci

Hastanın tedavisi laparoskopi (kapalı ameliyat) ile yapılmış ise 1-2 güne kadar hastaneden çıkabilir. Bu tür operasyonların iyileşme süresi oldukça kısadır. Açık ameliyata girilmesi ve ameliyattan sonra istenmeyen komplikasyonların gelişmesi halinde iyileşme süreci biraz daha uzayabilir. Ameliyat sırasında karın kaslarının kesilmesi gerekiyorsa, iyileşme süreci daha da uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrılar için çeşitli ağrı kesici ilaçlar reçete edilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Güneş Yanığı
Prosopagnozi (Yüz Körlüğü)
Göz Tansiyonu
Menisküs
Fıtık
Diyabet
Sinüzit
Klamidya