Kevin Rose

Kevin Rose

İnternet girişimcisi Kevin Rose, 21 Şubat 1977'de Las Vegas'ta doğmuştur. Las Vegas Üniversitesi'ni bıraktıktan sonra yazılım kodlamaya başlamış ve 2004'te sadece 1.200 dolar sermayeyle sosyal haber sitesi Digg'i başlatmıştır. Birkaç yıl içinde Digg çok büyük bir başarı göstermiştir ve bu başarı Kevin Rose'u da üne kavuşturmuştur. Kurnaz bir yatırımcı olan Rose, parasının bir kısmını Twitter ve Foursquare'e daha ilk çıkış zamanlarında yatırmıştır.

BÖLÜM 1
Gençlik Dönemi

Gençlik Dönemi

Robert Kevin Rose, 21 Şubat 1977'de Nevada, Las Vegas'ta doğmuştur. Neredeyse yazabileceği andan itibaren bir bilgisayar meraklısı olan Rose, ailesinin Commodore 64 bilgisayarını 8 yaşındayken kurcalamaya başlamıştır.

Annesi, Rose okul notlarını ciddiye almadığı için ceza olarak klavyeyi ondan alıp saklamıştır. 2009 Reader's Digest profilinde: "Buna karşılık ben de masayı matkapla delerek klavyeyi zincirlemiştim. Bu sayede klavyeyi artık benden alamazdı" diye devam ederek bu çocukluk anısını dile getirmiştir. 

19 yaşındayken, Rose'un bilgisayar becerileri o kadar iyidir ki, Las Vegas Üniversitesi'ne girdiği yıl Enerji Bakanlığı'nın Nevada Test Sitesi'nde bir iş kazanmıştır. Ancak Rose'un üniversite hayatı uzun sürmemiştir. Silikon Vadisi'nde devam edeceği hayatın, hedeflerine daha iyi uyduğunu hissederek, ikinci sınıfta tam gün programcı olarak çalışmak üzere üniversiteden ayrılmıştır.

Hisleri Rose'u yanıltmamıştır. Rose, çok geçmeden Silikon Vadisi'nin en büyük oyuncularından bazılarıyla önemli bağlantılar kurmaya başlamıştır. Bunu başarmasında büyük pay sunduğu The Screen Savers adlı programa aittir. Bu programda Rose, teknoloji haberlerini ve trendlerini incelemiş, Apple Bilgisayar'ın kurucularından Steve Wozniak gibi insanları tanıma fırsatı bulmuştur.

Hikaye devam ederken, Rose, Wozniak ile yaptığı bir başka röportajın ardından düşüne düşüne eve gittiğini anlatır. Apple'ın kurucu ortaklarından biri olan Wozniak'ın, Apple'ın ilk çıktığı günlerle ilgili olan hikayelerini kıskanmıştır. O akşam eve gidip bilgisayarının başına oturur. Gözünden kaçan ilginç bir haber var mı diyerek internette gezinmeye başlar.

İnternetin derin yapısı içinde aradığını bulmanın ne kadar zor ve zaman alıcı bir eylem olduğunu farketmiş ve aklına bir fikir gelmiştir: Kullanıcı oylama sistemiyle günün popüler yazılarını öne çıkaran ve sitenin kullanıcılarına istedikleri blog/haber yazılarını otomatik olarak anasayfada gösteren bir platform oluşturmak hakkında düşünmeye başlar.

Bu fikir, esasında Rose'un tasarruf hesabından çektiği 1200 dolarla başlattığı internet servisi Digg'in temelidir.

BÖLÜM 2
Digg'in Hızlı Başarısı

Digg'in Hızlı Başarısı

Rose'un yeni site için hedefleri, kendi tabiriyle mütevazıdır. "Bu girişimimle kiramı ödeyebilir, muhteşem küçük ofisimde çayımı içerken çalışmaya devam edebilecek kadar kazanırsam, bu hep hayalini kurduğumdan da büyük bir ödül olurdu" demiştir.

Ancak başarı düşündüğünden hızlı gelmiştir. Birkaç ay içinde, Digg ayda birkaç bin ziyaretçiyle sorunsuz işlemektedir. Bu trafikle artan site içi reklam gelirleri Rose'un bu siteye tam zamanlı vakit ayırabilmesi için yeterlidir. Bir yıldan az bir sürede, sitenin aylık trafiği 200.000’e yükselir. Artık Rose'un, onun için çalışan küçük bir personeli vardır. Risk sermayesinde 2,8 milyon dolar toplamıştır. 2009 yılına gelindiğinde Digg, ülkenin trafiği en yüksek web sitelerinden biri olmuştur. Ziyaretçilerinin ilgi alanına göre önerilerde bulunan site, ağır haberleri ve daha yumuşak kültürel yazıları bir arara sunabilen bir sistemdir.

Sitenin en popüler özelliklerinden birisi Diggnation'dur. Rose ve ona eşlik eden ikinci bir sunucu, haftanın en popüler teknoloji ve kültür haberlerini yorumlayarak sundukları bir show hazırlarlar. Diggnation, birçok ziyaretçinin her hafta düzenli takip ettiği bir program haline gelmiştir.

Rose, Digg dışında, Twitter ve Foursquare'in ilk aşamalarında yatırımcısı olmuştur. Facebook için de popülerleşirken yatırım yapmaya başlamıştır. Kevin Rose'un tahmini net serveti 250 milyon dolar civarındadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Aziz Sancar
Ali Atay
Frida Kahlo
Demet Akbağ
Steven Holl
Amedeo Modigliani
İvan Pavlov
Bergüzar Korel