BÖLÜM 1Klasik Mekanik
Diğer adı Newton Mekaniği olan Klasik Mekanik; makro boyutlarda ve gözlemlenebilen düşük hızlarda cisimlerin hareketlerini ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Farklı bir anlatımla Klasik Mekanik, insanlık tarihinde fizik biliminin temeli olup antik çağlardan beri günümüzde kullanılan maddelerin, farklı şekillerde biçimlendirilip, dengelendirilip ya da hareketlendirilip enerjiden ve kuvvetten tasarruf düşüncesiyle oluşturulup kullanılan araçların temel çalışma prensibidir.
BÖLÜM 2Görelilik Kuramı
Teorik fiizkçi Albert Einstein'ın 1905'te yayınladığı İzafiyet Teorisi; makro boyutlarda ve ışık hızına yakın yüksek hızlardaki cisimlerin hareketlerini inceleyen fizik alanıdır. Görelilik kuramı, Newton mekaniğinden farklıdır. Göreli mekanikte mutlak uzunluk veya mutlak zaman kavramları yoktur, yalnızca iki nokta arasındaki uzaklık ve iki olay arasıdnaki zaman aralığının ölçüldüğü referans sistemine bağlıdır. Einstein'ın yüksek hızlarda uzay-zaman için düzenlemiş olduğu bu kuram modern fiziğin temel taşlarından biridir.
BÖLÜM 3Kuantum Mekaniği
Kuantum Mekaniği, atomik boyutlarda maddelerin davranışlerını inceler. Kuantum teorisinin temel fikirleri Mass Planck, Einstein, Bohr, Dirac, Schrödinger, De Broglie, Heisenberg gibi önemli fizikçiler tarafından getirildi. Kuantum teorisi büyük başarı göstermesine rağmen dönemin önemli bilim insanları arasında fikir ayrılıklarına yol açmıştır. Heisenberg; bir parçacığın konumunun ve hızının eş zamanlı olarak belirlenemeyeceğini, bir sistemin durumunun en iyi şekilde ancak olasılık şeklinle ifade edilebileceğini savunurken, Einstein; kuantum teorsinin olasılıklı doğası hakkında ''Tanrı evrenle zar atarak kumar oynamaz.'' sözüyle görüşlerini ifade etmiştir. Temeli 1900lü yıllarda atılmış olan kuantum mekaniğinin günümüzde hala çalışmaları devam etmektedir.
BÖLÜM 4Kuantum Alan Teorisi
1930lu yıllarda geliştirilmiş olan bu teorinin ana fikri ışığın dalga veya parçacık olarak ikili davranış göstermesinin bir sonucu olarak ortaya atılmıştır. Kuantum alan teorisine göre parçacıklar veya dalgalar yoktur, bunların yerine yalnızca tüm evreni kaplayan alanlar vardır. Kuantum alan teorisinde; özel görelilik ve kuantum fiziği kuramını birleştirme ve geliştirme adına günümüzde çalışmalar yapılmaktadır.