Elon Musk
1971 yılında Güney Afrika'da doğan girşimci Elon Musk, kendi kurduğu ve günümüz PayPal'ına dönüşen elektronik para transfer şirketi sayesinde henüz 31 yaşındayken multi-milyonerler arasına adını yazdırmıştır. Tesla Motors'un kurucu ortaklarındandır. California temelli Space Exploration Technologies (veya SpaceX) isimli şirketin kurucusudur. SpaceX şirketi, 2005 yılında "uzay turizmi ve Mars'a koloni kurma" hayallerini gerçekleştirmek için Falcon isimli roketin inşasına başlamıştır.
BÖLÜM 1Çocukluğu, Eğitimi ve İlk Girişimleri
Musk, 1971'de Güney Afrika'da doğmuştur ve çocuk yaşlarında ebeveynleri boşanmıştır. Babası bir mühendis, annesi ise aslen Kanada'lı bir beslenme uzmanıdır. Musk, ergenlik yıllarında bilim kurgu ve bilgisayar biliminden ciddi ölçüde etkilenmiştir. 12 yaşında kodlarını kendisinin yazdığı bir bilgisayar oyunu üretmiş ve bu oyunu bir şirkete satmıştır.
Güney Afrika'da beyaz erkekler için zorunlu olan askerlik hizmetini atlatmak amacıyla genç yaşta Kanada'ya göç etmiştir. Doğduğu ülkedeki siyasi çevrede devam etmekte olan ırkçılık, ülkenin büyük yerli nüfusunu oluşturan siyahi insanlara karşı politik ve ekonomik ayrımcılık yapmaktadır ve Musk siyahi milliyetçi hareketi bastırmak isteyen orduya katılmak konusunda ilgisizdir. Musk, annesinin Kanada'daki bağlantıları sayesinde Ontario'daki en iyi üniversitelerden birine, Queen's Üniversitesi'ne kaydolmuştur.
Elon Musk, iş hayatında kariyer planladığı için ilk kez bir Kanada bankasında yaz stajı yapmıştır. İnternet girişimciliğine başlamadan önceki tek gerçek işi de bu olmuştur.
Ekonomi bölümünde lisans eğitimi hakkı kazandıktan sonra, Queen's Üniversitesi'ndeki eğitimini yarıda kesip Pensilvanya Üniversitesi'ne transfer olmuştur. Ertesi yıl yine Pensilvanya Üniversitesi'nde Fizik bölümü için lisans eğitimine hak kazanmıştır. Oradan da California'daki Stanford Üniversitesi'nde prestijli bir fırsat olan Enerji Fiziği alanında doktora eğitimine kabul edilmiştir.
Musk'ın California'ya taşındığı yıl olan 1995'te internet yüksek ivmeyle popüler olmaktadır ve kendisi de bu akıma dahil olmak istemiştir. Doktora hakkı kazandığı Stanford Üniversitesi'ni, ilk şirketini (Zip2 Corporation) kurmak amacıyla daha 2. günden bırakmıştır. Zip2 Corporation, New York Times ve Chicago Tribune gibi gazetelerinin yeni internet siteleri için içerik sağlayıcı sözleşmeler sunan bir şirkettir.
Musk şirketi kurduğunda 24 yaşındadır. Şirketini başarıya ulaştırmak için ayrı ev tutmak yerine şirketin merkez ofisindeki koltukta uyumak gibi yollara gitmiş de olsa şirketin maliyetlerini karşılamakta zorlanmış ve farklı para kaynakları aramıştır. Sonunda 3.6 milyon dolarlık yatırım sağlayan bir yatırımcı grupla anlaşabilmiştir. Bu yatırımcılar Zip2 Corporation'a 3.6 milyon dolar yatırım yapmışlardır, fakat karşılığında Elon Musk şirketin kontrolünü büyük ölçüde bu kapitalistlere devretmiştir.
BÖLÜM 2X.com'un Kuruluşu
Elon Musk 1999 Şubat'ında Zip2 Corporation'ı Compaq Computer Corporation'a 307 milyon dolar nakit para karşılığı satmıştır. Bu alışveriş, dönemin en hacimli internet sektörü işlerinden birisidir. Musk bu miktar üzerinden şirketteki 7%'lik payına denk gelecek şekilde 22 milyon dolar ödeme almıştır ve bu onu henüz 28 yaşında milyoner yapmıştır.
Kazandığı paranın 10 milyon dolarıyla aynı yıl X.com adında yeni bir şirket kurmuştur. Kurduğu şirketin müşterilere geniş yelpazeli finansal çözümler sunan bir elektronik banka olmasını amaçlanıştır. Alıcının e-posta adresini kullanarak güvenli para aktarımını sağlamak, şirketin sektöre getirdiği en büyük yenilikerdendir.
Zip2 Corporation başarısıyla büyük dikkat çeken Elon Musk, yeni şirketine yatırımcı bulmakta zorlanmamıştır. California'nın önde gelen yatırımcılarından Sequoia Capital, 25 milyon dolarlık yatırımıyla şirketin kuruluş aşamasını kolaylaştırmıştır. 1999 yılının Aralık ayında hızlı bir çıkış yapan X.com 2 ay gibi kısa bir sürede 100 binden fazla müşteriye ulaşmış ve sektördeki en büyük firmalardan Etrade Telebank ile direkt rekabete girebilecek konuma gelmiştir.
BÖLÜM 3Paypal Yatırımı
X.com şirketi 2000 yılının Mart ayında Confinity şirketini bünyesine katmıştır. Confinity şirketi PayPal isimli elektronik para transferi firmasını o zamanki sahibir. PayPal'ın "kişiden kişiye (person to person)" online transfer teknolojisi Musk'ın dikkatini çekmiştir. 5 ay sonra Musk, X.com'u kapatarak global ödeme sistemine dönüşecek PayPal'a odaklanmayı doğru bulduğunu açıklamıştır.
PayPal 2001 yılında, kişiden kişiye alışverişi sağlayan dev online firma eBay'de ödeme seçeneği olarak kullanılması sayesinde hızla büyümüştür. Çok geçmeden eBay, PayPal'ı 1.5 milyar dolara satın almıştır ve Musk da en büyük hissedarı olarak (11.5% hisseye sahiptir) payına düşen 165 milyon doları alarak şirketi devretmiştir.
BÖLÜM 4SpaceX ve Roket İnşası Denemeleri
Musk bir sonraki girişimine başlamışır ve 2002 yılı Haziran ayında SpaceX'i (Space Exploration Technologies) kurmuştur. Uzaya gidebilmek için kendi roketlerini inşa etme fikri yatırımcılara X.com kadar cazip gelmemiştir. Yatırımcı bulamayan Elon Musk, büyük projesini hayata geçirebilmek için kendi parasını ortaya koymak zorunda kalmıştır. Amacı özel sektörde, tekrar kullanılabilir roket üreten ilk şirket olmaktır. Tüm yatırımı kendi servetinden karşılayan Musk ve yeni SpaceX takımı 2 farklı Falcon roketi inşa etmek için çalışmalara başlamıştır.
Kendi roketlerini üreten SpaceX yıllar süren çalışmalarda tek bir başarılı fırlatma yakalayana kadar çok fazla sermaye kaybetmiştir. Sermayesi tükenmek üzereyken yaptığı başarılı fırlatma sayesinde NASA ile şirketi kurtaracak bir anlaşma yapabilmiştir. Bu yatırımla bünyesini güçlendiren SpaceX ar-ge çalışmalarını ve denemelerini sürekli bir adım öteye taşıyacak şekilde devam ettirmiştir. Onca yıllık çalışmanın ardından 2018 yılında kendi üretimleri olan Falcon Heavy'i uzaya fırlatmayı başarmışlardır. Bugüne kadar inşa ettikleri en büyük roket olan Falcon Heavy, Musk'ın elde ettiği en büyük başarılardan birisidir. Bu başarı Elon Musk'ın uzaya düzenlenen turizm amaçlı geziler ve Mars'a koloni kurma idealleri için umut doğuran bir gelişme olmuştur.