Dozimetre

Dozimetre

Dozimetre, maruz kalınan yüksek radyosyonu ölçmek için kullanılan bir tür bilimsel araçtır. En yaygın kullanılan dozimetre radyasyon veya termolüminesan (TLD) dozimetredir. 

BÖLÜM 1
Dozimetreler Nasıl Çalışır?

Bir radyasyon dozimetre, iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmayı ölçmek için kullanılan bilimsel bir araçtır. Genellikle bir rozet veya bilezik biçiminde giyilen bu metre, zararlı iyonlaştırıcı radyasyonla serbest bırakılan elektronları yakalayabilen fosfor kristalleri içerir. Isıtıldığında kristaller, kısılmış elektronları ışık formunda serbest bırakır; bu, metrenin ve kullanıcının ne kadar radyasyona maruz kaldığını belirlemek için kullanılmaktadır. Dozimetreler, araştırmacılar, bakım personeli ve potansiyel olarak radyoaktif bir ortamda çalışan herkes tarafından kullanılabilir.

Sürekli olarak radyasyona maruz kalmamıza rağmen güneş ışığında ve tüm dalga boylarında ışık, radyasyon olarak kabul edilebilir. Çok fazla güneş ışığı, güneş yanığı veya cilt kanserine neden olabilir. X ışınlarına, gama ışınlarına ve bazı radyoaktif partiküllere aşırı maruz kalma, körlükten ölüme kadar ciddi hasarlar aneden olabilmektedir. Bunu önlemek için, radyoaktif madde veya ortamlarla birlikte veya çevresinde çalışan her insan, bazen radyasyon rozeti, radyasyon bandı veya TLD dedektörü olarak adlandırılan bir dozimetre kullanır. Bu basit cihazlar, kullanıcıların emdikleri radyasyonun izini sürmelerini, hastalanmalarını önlemek ve radyoaktif bir ortamın ne kadar tehlikeli olabileceğini tespit etmelerini sağlar.

BÖLÜM 2
Pasif Dozimetreler

Pasif olarak adlandırılan dozimetreler, çalışması için harici bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan dozimetrelerdir. İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalabilecek bir işçi tarafından göğse takılması gereken düzenleyici dozimetrelerdir. Bu dozimetreler, ellerin özellikle radyasyona maruz kalması durumunda da önerilmektedir.

İşçi pasif dozimetreyi aylık veya üç aylık bir süre için kullanır. Bu süreden sonra, dozimetre onaylanmış bir laboratuvar tarafından okunur ve analiz edilir. Sonuçlar kaydedilir ve doktora gönderilir. Veriler daha sonra denetleme otoritesi tarafından yönetilen merkezi veri tabanına iletilir.

BÖLÜM 3
Dozimetre Kullanımı

  • Dozimetrenizi göğsünüze yerleştirin.
  • Dozimetrenizi / koruyucularınızı kendi giysinize veya koruyucu giysinize yerleştirin.
  • Kişisel dozimetre üzerindeki düşük enerjili radyasyon penceresi her zaman dışa dönük olmalı ve hiçbir şey onu örtmemelidir.
  • Dozimetreyi kullanmıyorsanız daima aynı yerde saklayın.
  • 1 aydan daha uzun bir süre kullanmayınız.
  • Dozimetrenizi doğrudan güneş ışığına veya yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın.
  • Dozimetrenizi herhangi bir sıvıya koymayın.
  • Dozimetrinizi doktor veya dişçiye gitmek için götürmeyin.

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Hava Savunma Sistemleri
Radyasyon Dedektörleri
İleri Polimer Malzemeler
İleri Malzemeler
Epigenetik
Hubble Teleskobu