Bitcoin

Bitcoin

2008 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak ortaya çıkan Bitcoin, geniş çevrelerce dünyanın ilk ve en iyi dijital para birimi olarak kabul edilir. Bitcoinin varoluşu tamamen elektroniktir yani hiçbir fiziksel şekle sahip değildir.

Yalnızca elektronik ortamda varolan para birimlerine kripto para denir. Bİtcoin, kripto paraların ilk örneğidir. Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto ismini kullanır. Nakamoto, 5 Nisan 1975'te Japonya'da doğduğunu idda etse de Bitcoin'in icadının arkasında gerçekten Satoshi adında bağımsız bir kişi veya bilgisayar bilimiyle uğraşan bir grup olabileceği de sürekli tartışılan bir konudur. 

BÖLÜM 1
Bitcoin'in Merkezi Yoktur

Bitcoin'in Merkezi Yoktur

Bitcoin merkezsizdir. Yani kontrol edildiği, üretildiği, yönetildiği veya para politikaları gereğince miktar olarak artırılıp azaltıldığı hiçbir resmi kurum veya otorite yoktur. Piyasada dönen Bitcoin miktarı tamamen denetim dışıdır. Bitcoin kendi yazılımsal sistemi içinde kendi kendisini denetler.

Bitcoin sahipleri, ellerindeli Bitcoin'leri "peer to peer" (kişiden kişiye) gönderebilecekleri bir sisteme sahiptir. Tüm bu alışveriş, transfer işlemleri dev bir dijital defrere kaydedilir: Blockchain teknolojisi. (Blockchain kelimesinin Türkçe anlamı Blok Zinciridir) Blockchain'deki her "blok" Encrypted Merkle Trees (Şifreli Merkle Ağaçları) isimli bir veri yapısıyla güçlendirilmiştir. Bu sistemin en büyük faydaları ise kaybolmuş/bozulmuş veri problemini ortadan kaldırması ve dolandırıcılığın önüne geçmesidir. Blockchain'deki tek bir dosya dahi zarar görse bu sistem, dev dijital defterin geri kalanındaki verileri koruyarak zarar görmesini önler. 

Blockchain yazılımı hangi durumlarda ne zaman Bitcoin üretilmesi gerketiğini kendi içinde çözer ve miktar dengesini kurar. Blockchain sistemi ayrıca her bir Bitcoin'in nerede olduğunu ve transferlerin gerçek olup olmadığını kontrol ve takip eder. Dünya genelinde şuanda yaklaşık 17 milyon Bitcoin dolaşımdadır. Bu yazılıma göre aynı anda dolaşımda olabilecek maksimum Bitcoin sayısı 21 milyondur. Yani dolaşımdaki toplam Bitcoin sayısı 21 milyonu bulduğunda Blockchain teknolojisi Bitcoin üretimini durduracaktır.

BÖLÜM 2
Bitcoin'in Avantajları

Bitcoin'in Avantajları
  • Merkezsiz olması. 2008 global krizinden sadece 1 yıl sonra piyasaya çıkan Bitcoin, kısa sürede mevcut ekonomik sisteme umutsuz bakanların dikkatini çekti. Politikacılara ve hükümete şüpheyle bakan birçok insan kripto paraları aldı, sattı ve yatırım yaptı. Bu dev bir kripto para topluluğu oluşmasını sağladı.
  • Özgürlük. Milyonlarca hatta milyarlarca Dolar değerinde Bitcoin, hiçbir ekstra ücret ödemeden ve banka kullanımından doğan gecikme süreleriyle uğraşmadan sınırların dışına transfer edilebilir. Birçok insan bunu ticarette büyük bir avantaj olarak gördü.
  • Güvenlik. Bitcoin ile ödemeler yapılırken kişisel bilgiler girilmek zorunda değildir. Kişisel bilgiler, kripto para transferinin dışında tutulduğu için kimlik hırsızlığı gibi problemlerin önünde geçilmiştir. Ayrıca Bitcoin, kullanıcı bakiyesinin güvenliğini sağlamak için yedeklenebilir ve şifrelenebilir.
  • Düşük transfer ücretleri. Bankalar ve Paypal gibi şirketler para gönderim - alım işlemlerinde yaptığı kesintilerle kıyaslandığında Bitcoin transferi çok daha ucuz bir yol sağlamaktadır.

BÖLÜM 3
Bitcoin'in Dezavantajları

Bitcoin'in Dezavantajları
  • Resmi olarak tanınmamıştır. Bitcoin hiçbir düzenleyici kuruma bağlı olmadığı için hükümetlerin böyle bir para birimine destek verip vermeyeceği kestirilemez. Bitcoin'in fiyatı majör devletlerin kripto paralar hakkında yaptıkları yorumları içeren haberlere aşırı derecede hassas olduğundan bu durum kullanıcıların biriktirdiği değerleri büyütebilmekte, veya olumsuz bir haber sonrasında Bitcoin'e yaptıkları yatırımların değer kaybetmesine sebep olabilmektedir.
  • Kripto para borsalarının hacklenmesi. Kripto para borsaları sürekli güvenlik sistemlerini geliştirip hacklenme vakaları karşısında daha hazırlıklı hale gelmektedir. Fakat daha önce birkaç kripto para borsasının hiçbir sebep belirtmeksizin sistemlerini kapatıp kayıplara karıştığı haberleri de arşivlerde bulunabilir. 
  • Volatilite. Bitcoin'e spekülatif amaçla, yani paranın değer değişiminden kar etmek için giren yatırımcılar yükselen bir ivmeyle artmıştır. Sürekli artan spekülasyon, Bitcoin'in değerini aşırı dalgalı kılmaktadır ve günlük hayattaki kullanımını zorlaştırmaktadır. Bitcoin fiyatındaki dalgalanma ve 2017 yılında yaşanan aşırı hızlı boğa piyasası, uzmanların "Bitcoin Balonu" tabirini ortaya atmasına sebep olmuştur.
  • İş hayatına seyrek adaptasyon. Fiyattaki volatilite ve güvensizlik yüzünden birçok işletme Bitcoin ödeme sistemini reddetmektedir. Bazı ülkelerde bazı işletmeler Bitcoin'i bir ödeme yöntemi olarak kabul ediyor olsa da henüz her alışverişde kullanabilecek genel kabul görmüş bir parasal değer olamamıştır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi